Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Προλειαίνεται το έδαφος για νέα στρατιωτική σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας με το Ιράν να εξοπλίζει με drones το Ερεβάν

"Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον  δρόμο προς το Λατσίν", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Σε απάντηση στον πρόσφατο αποκλεισμό ενός αυτοκινητόδρομου για τους δημοσιογράφους του Αζερμπαϊτζάν, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέκλεισαν τον μοναδικό δρόμο προς το Καραμπάχ. Είναι γνωστό ότι οι προσπάθειες των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων να διευθετήσουν την κατάσταση στον διάδρομο του Λατσίν ήταν ανεπιτυχείς, ενώ μονάδες του Αζερμπαϊτζάν επιδιώκουν την άφιξη του Αντρέι Βολκόφ στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από λίγες ημέρες, στους δημοσιογράφους του Αζερμπαϊτζάν δεν επετράπη να εισέλθουν στο έδαφος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, αποκλείοντας τον δρόμο, κάτι που πιθανότατα δεν άρεσε πολύ στο Μπακού.

Παρά το γεγονός ότι η σύγκρουση που είχε ξεκινήσει προηγουμένως στην περιοχή επιλύθηκε, η κατάσταση εδώ παραμένει εξαιρετικά τεταμένη και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την αγορά ιρανικών όπλων από την Αρμενία ως πρόσχημα για μια νέα σύγκρουση, καθώς νωρίτερα το Μπακού δήλωσε ότι δε θα επιτρέψει τον εξοπλισμό  της Αρμενίας.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στον διάδρομο του Λατσίν εξακολουθεί να είναι αρκετά τεταμένη, ενώ το Μπακού δεν κατονομάζει ακόμη τον λόγο για τον οποίο αποκλείστηκε η μοναδική διαδρομή που οδηγεί στο Καραμπάχ."

 

 

Ο διάδρομος του Λατσίν είναι ένας ορεινός δρόμος που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο διάδρομος βρίσκεται de jure στην περιοχή Lachin του Αζερμπαϊτζάν, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ανακωχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020.

Η συμφωνία ανακωχής προέβλεπε ότι η  Αρμενίας θα επιστρέψει  την Περιφέρεια Λατσίν έως την 1η Δεκεμβρίου 2020. Ο διάδρομος του Λατσίν πλάτους 5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα παρέχει πρόσβαση από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία και θα παρακάμπτει την πόλη  της Σούσα, θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ειρηνευτικού σώματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με την επιφύλαξη συμφωνίας των μερών, θα καθοριστεί ένα σχέδιο κατασκευής τα επόμενα τρία χρόνια για μια νέα διαδρομή κίνησης κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν, που θα παρέχει σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας με ταναδιάταξη του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος για τη φύλαξη αυτής

Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν εγγυάται την ασφάλεια της κυκλοφορίας πολιτών, οχημάτων και εμπορευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου Lachin και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναλύσει πως ο διαμορφωμένος άξονας Ιράν-Αρμενίας αντιδιαστέλλεται τα συμφέροντα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στο Νότιο Καύκασο.

Έτσι ενώ το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να αποκτήσει χερσαία σύνδεση με τη σύμμαχό του Τουρκία, το Ιράν, όπως  οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, προσπαθεί να καλύψει το κενό που προκαλείται από την ενασχόληση της Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αυξήσει την επιρροή του στην Αρμενία, για να δημιουργία αντιστάθμισης στον άξονα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν.

Ο άξονας ΕΕ-ΗΠΑ-Αρμενίας ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας, αφού αντιστρατεύεται τα τουρκικά και Αζέρικα συμφέροντα στην περιοχή, τα οποία εφόσον ευοδωθούν θα σημάνουν περαιτέρω οικονομική-πολιτική-στρατιωτική αναβάθμιση της Τουρκίας στον Κεντρικό Καύκασο και στις χώρες του "Τουρκικού κόσμου".

Ωστόσο αυτός ο άξονας  Ερεβάν-Βρυξέλλες -Ουάσιγκτον, προσκρούει  στην εξάρτηση της ΕΕ από τα φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και στην απροθυμία των ΗΠΑ για βαθύτερη  στρατιωτική εμπλοκή, για την ώρα τουλάχιστον.

Συνεπώς η μόνη χώρα που στρατιωτικά μπορεί να εμπλακεί σε πόλεμο μαζί με την Αρμενία, κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, είναι το Ιράν.

Εκτίμησή μας είναι πως το Ιράν θα ενισχύσει με  drones αλλά και anti-drone σύστημα τον Αρμενικό στρατό, προκειμένου να είναι σε θέση αυτός να αντιπαρατεθεί με τον Αζέρικο, η νίκη του οποίου  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ οφείλεται εν πολλοίς, στη χρήση περιφερόμενων πυρομαχικών Harpy του Ισραήλ, σε συνδυασμό με τα τουρκικά  drones Bayraktar.

Αρχικά τα Harpy πετούσαν στην εμπόλεμη ζώνη, ανιχνεύοντας μέσω της εκπομπής των ραντάρ των αντιαεροπορικών συστοιχιών της Αρμενίας , τις ακριβείς θέσεις τους, καταστρέφοντας τα ραντάρ προειδοποιήσεως αυτών.

Στη συνέχεια όντας "τυφλές" οι αντιαεροπορικές συστοιχίες των Αρμενίων καταστρέφονταν η μία μετά την άλλη από τα τουρκικά drone Bayraktar, τα οποία σε επόμενο χρόνο κατέστρεφαν με ευχέρεια άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ-αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα του Αρμενικού στρατού.

Τα παραπάνω δεν πρόκειται να επαναληφθούν σε περίπτωση νέας πολεμικής αναμέτρησης Αρμενίων-Αζέρων, εάν και εφόσον είτε το Ιράν , είτε η ΕΕ και οι ΗΠΑ προμηθεύσουν έγκαιρα με drone και  anti-drone συστήματα το Ερεβάν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...