"Φόβος για τους αδελφούς στη γείτονα. Θα πολεμήσουν μαζί με την Τουρκία", είναι ο τίτλος τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
Ο τουρκικός και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις στις επαρχίες Μπακού, Αστάρα, Τζεμπραγιίλ και Ιμισλί του Αζερμπαϊτζάν.
Στην άσκηση που ονομάζεται «Brother Fist» πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες εκκένωσης τραυματιών με ελικόπτερο, επιχείρηση διέλευσης ποταμού και αλλαγή θέσης των συστοιχιών του πυροβολικού. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τους καταδρομείς να καταλαμβάνουν τους στόχους.
Η άσκηση, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τις προηγούμενες ημέρες, τράβηξε την προσοχή και των ελληνικών ΜΜΕ.
Η είδηση, που περιελάμβανε λεπτομέρειες για το «Brother Fist», επικεντρώθηκε σε ένα σενάριο της άσκησης που προκάλεσε ανησυχία στον ελληνικό Τύπο, με την εγκατάσταση πλωτών γεφυρών για διέλευση ποταμών και αεραπόβαση στην εχθρική ζώνη.
Τονίστηκε ότι αυτό το σενάριο της άσκησης θα μπορούσε να είναι μια συνεργασία μεταξύ των τουρκικών-αζερμπαϊτζανικών ενόπλων δυνάμεων για την ταχεία διέλευση του ποταμού Έβρου.
Χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθες φράσεις, που υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν δεν είναι μόνο μήνυμα προς την Αρμενία, αλλά ότι αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι και η Ελλάδα:
"Η προαναφερθείσα διακήρυξη ( της Σούσα) υποχρεώνει τις κοινές προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την κοινή δράση σε περίπτωση τρίτων που επιτίθενται στην ανεξαρτησία ή την κυριαρχία ενός από τα μέρη.
Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο που θα συμβάλει στη στενότερη διμερή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι η δέσμευση των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών να πραγματοποιούν τακτικές κοινές συναντήσεις.
Υπό το πρίσμα των παραπάνω πληροφοριών, συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρήσει το Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα την αεροπορία και τις Ειδικές Δυνάμεις αυτής της χώρας, ως πιθανό αντίπαλο σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με την Τουρκία.
Τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο, αυτό δίνει πρόσθετες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα παροχής ακόμη μεγαλύτερου στρατηγικού βάθους στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ικανή για εναέριο ανεφοδιασμό με καύσιμα από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν».
Αναφέρθηκε ότι η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν συμμετείχε και στις ασκήσεις Anatolian Eagle και στις ασκήσεις EFES-2022 που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και αναφέρθηκε ότι σε πιθανό πόλεμο Τουρκίας-Ελλάδας, το Αζερμπαϊτζάν θα συμμετείχε στον πόλεμο στο πλάι της Τουρκίας.
Εξήχθη το συμπέρασμα ότι "οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν σχεδιάζουν να συμμετάσχουν σε πιθανές ενέργειες για την κατάληψη των νησιών στο Αιγαίο, διότι η εν λόγω χώρα έχει 3-4 νησίδες μόνο στην Κασπία Θάλασσα, όχι στην ακτή".
Αναφέρθηκε ότι "σκοπός της άσκησης «Brother Fist» είναι να ξεπεραστεί βίαια ένα ποτάμιο εμπόδιο με τη ζεύξη του ποταμού Έβρου από τους Τούρκους και Αζερμπαϊτζάν στρατιώτες και ρίχνοντας τους αλεξιπτωτιστές πίσω από τον εχθρό. Θα μπορούσε αυτή η άσκηση να είναι μια συνεργασία μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για να διασχίσουν γρήγορα τον ποταμό Έβρο; », τονίστηκε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι οι Τούρκοι διαβάζουν το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, αφού το Ελληνικό άρθρο που μνημονεύει το τουρκικό ΜΜΕ, είναι το άρθρο μας με τίτλο "Κοινή στρατιωτική άσκηση Αζέρων-Τούρκων "φωτογραφίζει" βίαια διάβαση του Έβρου ποταμού"
Διευκρινίζουμε ωστόσο στους "γείτονες", ότι δεν μας προκαλούν απολύτως κανένα φόβο ούτε οι ίδιοι ούτε τα "αδέλφια τους" οι Αζέροι, απλά αναλύουμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα φωτογραφικά σενάρια σε βάρος της Ελλάδας, από τις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, έχοντας πάντα κατά νου την τουρκική επιθετική πολτική σε βάρος της χώρας μας , αλλά και τις προβλέψεις της Διακήρυξης της Σούσα περί κοινής άμυνας των δύο χωρών σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης με τρίτη χώρα ,που είναι δεσμευτική για αμφότερες.