Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα drones MQ-9 Reaper και MQ-1C Grey Eagle στους Ουκρανούς-Για ποιό λόγο και πως επηρεάζονται οι επιχειρήσεις με τους Ρώσους

"MQ-9 Reaper Drones για την Ουκρανία; Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιθυμεί να αποστείλει UAV που έχουν αποδείξει την αξία τους σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Κίεβο. Αβέβαιο το Πεντάγωνο", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριοτερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF)  προσπαθεί να αποσύρει  σταδιακά την παλαιότερη έκδοση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Reaper εδώ και χρόνια, για να ελευθερώσει τον προϋπολογισμό της για την απόκτηση πιο ικανών drones. 

Ωστόσο, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει απορρίψει τα επανειλημμένα αιτήματα της υπηρεσίας.

Ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η υπηρεσία πρότεινε να παράσχει τα παλαιότερα drones Reaper στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ωστόσο, υπήρξαν ανησυχίες ότι η ευαίσθητη τεχνολογία αυτών των drones θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Ρώσων, δεδομένου ότι ορισμένα drones θα καταρριφθούν σχεδόν σίγουρα.

Για παράδειγμα, τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή ρωσικών τεθωρακισμένων φαλάγγων και στρατευμάτων που βάδιζαν προς την πρωτεύουσα Κίεβο τους πρώτους μήνες του πολέμου, έγιναν λιγότερο αποτελεσματικά από τον Ιούνιο και μετά, όταν ο πόλεμος μετατοπίστηκε στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία προστατεύονταν καλά από την ρωσική αεράμυνα.

Αυτές οι ανησυχίες φέρεται να προκάλεσαν ένα πολύμηνο αδιέξοδο μεταξύ του Πενταγώνου και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τέσσερις ανώνυμους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα που επικαλείται το Politico.

Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί

Το MQ-9 Reaper και το MQ-1C Grey Eagle που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό στρατό αποτελούν τα αιτήματα ύψιστης προτεραιότητας της Ουκρανίας.

Και τα δύο αυτά drones προσφέρουν ικανότητα επιτήρησης και επίθεσης μεγάλης εμβέλειας, απαραίτητη για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς πιέζουν στις καλά αμυνόμενες ρωσικές γραμμές στο Donbas και στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου στον Χερσώνα.

Οι Ουκρανοί, που ζητούν όπλα μεγάλης εμβέλειας από την Ουάσιγκτον εδώ και μήνες, φέρονται να είναι απογοητευμένοι από την αναποφασιστικότητα του Πενταγώνου, ακόμη και αφού δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν τα δωρεάν drones για να επιτεθούν μόνο σε ρωσικές θέσεις εντός της Ουκρανίας και υποσχέθηκαν να μοιραστούν πληροφορίες στόχευσης με τις ΗΠΑ πριν ξεκινήσουν τα πλήγματα. .

Ωστόσο, οι ανησυχίες αφορούν κυρίως την κλοπή της ευαίσθητης τεχνολογίας μέσα σε αυτά τα drones και όχι τόσο για την κλιμάκωση, επειδή άλλα αμφιλεγόμενα συστήματα όπως το HIMARS Multiple Launch Rocket System (MLRS) έχουν εγκριθεί αφού η Ουκρανία δεσμεύτηκε να τα χρησιμοποιήσει μόνο εναντίον στόχων εντός των συνόρων της.

Παόλα αυτά, τα drones δεν είναι από το τραπέζι, καθώς το Πεντάγωνο και ο κατασκευαστής αυτών των δύο drones, General Atomics, προσπαθούν να μεταφέρουν ένα ή και τα δύο drones στην Ουκρανία.

Τα στελέχη της General Atomics έχουν έρθει σε επαφή με Ουκρανούς αξιωματούχους εδώ και μήνες, προσπαθώντας να συμφωνήσουν για μεταφορά τεχνολογίας που θα συμμορφωνόταν με τους κανόνες και τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν drones Grey Eagle

Όπως ανέφεραν οι EurAsian Times τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν την Ουκρανία με μια υποβαθμισμένη έκδοση των προηγμένων Gray Eagle MQ-1C για να μην πέσουν τα αμερικανικά τεχνολογικά μυστικά στα χέρια της Ρωσίας.

Ο αμερικανικός στρατός φέρεται να ηγείται των προσπαθειών για τη διερεύνηση ποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle, ώστε ακόμη και αν χαθούν μερικά από αυτά, να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος αποκάλυψης ευαίσθητης τεχνολογίας, αυξάνοντας έτσι  τις πιθανότητες να τα λάβει η Ουκρανία.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια τεχνολογία στο Grey Eagle είναι η πιο ευαίσθητη, οι ειδικοί προτείνουν ότι η εν λόγω τεχνολογία σχετίζεται πιθανότατα με τις δυνατότητες και τους αισθητήρες απεικόνισης και συλλογής πληροφοριών.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί για μια ηλεκτροοπτική υπέρυθρη μπάλα που κατασκευάστηκε από την Raytheon Technologies στο drone Grey Eagle, γνωστό ως Σύστημα Στόχευσης Πολυφασματικών (MSTS).

Αυτή η ηλεκτρο-οπτική υπέρυθρη μπάλα παρέχει στους χειριστές της ευφυΐα, στόχευση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Οι γερουσιαστές  των ΗΠΑ προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία drones.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί γερουσιαστές προσπαθούν επίσης να πιέσουν την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει στην Ουκρανία drones Reaper και Grey Eagle.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κάλβετ από την Καλιφόρνια, ο οποίος είναι επίσης υψηλόβαθμο μέλος της αμυντικής υποεπιτροπής των πιστώσεων της Βουλής και της οποίας η περιφέρεια βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία της General Atomics, είπε ότι η USAF είχε αρχικά υπογράψει την αποστολή MQ-9 στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ηγεσία δεν «αγόρασε» την ιδέα.

«Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να δώσουμε το MQ-9 Reaper και το Grey Eagles που θα βοηθούσαν να αλλάξει η πορεία αυτού του πολέμου», είπε ο Κάλβετ σε μια συνέντευξη του.

Ο Κάλβετ προτρέπει επίσης να ξεκινήσει η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για τη λειτουργία των Reapers και Grey Eagles πριν από την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, επειδή εάν ληφθεί η απόφαση για την αποστολή των drones, μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις μήνες για την εκπαίδευση νέων χρηστών.

Εκτός από αυτό, μια δικομματική ομάδα 16 γερουσιαστών, με επικεφαλής τον Έρνστ, Ρεπουμπλικανό από την Αϊόβα, και τον Μάνχιν, Δημοκρατικό από τη Δυτική Βιρτζίνια, προέτρεψε τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ώστιν, σε επιστολή της στις 22 Νοεμβρίου να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων, σχετικά με τη μεταφορά του Grey Eagle, καθώς το drone είναι «υψηλότερης προτεραιότητας» για στρατιωτικούς  της Ουκρανίας.

Ο Έρνστ μάλωνε δημόσια με την Γραμματέα  Στρατού των ΗΠΑ, Κριστίν Γουόρμουθ, η οποία εξέφρασε ανησυχίες για τη δυνατότητα επιβίωσης των Grey Eagle, σε ένα αμφισβητούμενο εναέριο περιβάλλον στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Ρήγκαν που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Καλιφόρνια, λέγοντας:

«Αν χρησιμοποιούν ένα S-300 για να καταρρίψουν έναν Grey Eagle, αυτό μας επιτρέπει να στοχεύσουμε αυτό το S-300. Μπορούμε να "ντύσουμε" έναν Grey Eagle με τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη σε 30 άλλες χώρες».

Ο γερουσιαστής από την Αϊόβα συνέδεσε το ζήτημα των drone με την άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλης εμβελείας που θα μπορούσαν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν τα drones MQ-9 Reaper το Grey Eagles στους Ουκρανούς, όχι επειδή φοβούνται μήπως οι τελευταίοι κάνουν χρήση τους εντός του Ρωσικού εδάφους, οδηγώντας τες σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο πάροχο οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία, οπότε θεωρείται βέβαιο πως δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δυσαρεστήσουν οι τελευταίοι την Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί δεν δίνουν στους Ουκρανούς τα υπόψιν drones, αφού σωστά εκτιμούν πως κάποια από αυτά θα καταστραφούν από τους Ρώσους ή θα πέσουν στα χέρια αυτών, με αποτέλεσμα είτε να τρωθεί η φήμη  τους με αρνητικά αποτελέσματα στην πώλησή τους σε άλλες χώρες, είτε η Μόσχα να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία τους.

Ωστόσο υπάρχει και ένας άλλος λόγος κατά την εκτίμησή μας , που είναι η κατασκευή των εν λόγω drones με υποδεέστερη τεχνολογία από αυτήν που φέρουν, απαλείφοντας τους κινδύνους  έτσι διαροής κρίσιμης τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν την στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, "τόσο-όσο", προκειμένου να μην οδηγηθούν οι καταστάσεις σε περίεργες εξελίξεις σε σχέση με την Ρωσία.

Οι Ουκρανοί από την άλλη υποφέρουν από χτυπήματα  των Ιρανικών και Ρωσικών drones καμικάζι , τα οποία πλήττουν όχι μόνο την ενεργειακή υποδομή τους, αλλά  παρέχουν  και εγγύς αεροπορική υποστήριξη στις επίγειες Ρωσικές Δυνάμεις , με αποτέλεσμα η πλάστιγγα  του πολέμου να αρχίσρει να γέρνει υπέρ της Μόσχας, όπως φαίνεται από την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Μπαχμούτ στο Ντονμπάς, όπου πραγματικά οι απώλειες τους είναι τεράστιες.

Τέλος σε περίπτωση απόκτησης των  drones MQ-9 Reaper και  MQ-1C Grey Eagle από τους Ουκρανούς, αντιλαμβανόμαστε, ότι η εξέλιξη των επιχειρήσεων θα είναι διαφορετική, αφού τα συγκεκριμένα θα μπορούν να πραγματοποίησουν παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις δοκιμαζόμενες επίγειες δυνάμεις των Ουκρανών, πλήττοντας παράλληλα  στόχους υψηλής προτεραιότητας των Ρώσων, όπως Σταθμούς Διοικήσεως, την εφοδιαστική αλυσίδα σε τρόφιμα-καύσιμα-πυρομαχικά , συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, συγκεντρώσεις προσωπικού.

 

https://youtu.be/eTrNgptqr10

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ