Η εποχή των ρωσικών υπερόπλων πλησιάζει, τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύουμε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και προκαλούν ανησυχία, επειδή τα παραδοσιακά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενδέχεται να μην μπορούν να δουν αυτά τα όπλα να έρχονται.
Τα υπερηχητικά όπλα όπως το ρωσικό 3M22 Zircon, πετούν τόσο γρήγορα και χαμηλά με ταχύτητες έως και 9 Mach και σε χαμηλή ατμοσφαιρική βαλλιστική τροχιά, που μπορούν να διεισδύσουν στα παραδοσιακά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Η στροφή της Ρωσίας στα υπερηχητικά όπλα, είναι πιθανότατα ένα μέσο για να αντιμετωπίσει την αμερικανική υπεροχή σε μέγεθος, τεχνολογία και τεράστιο αριθμό αεροπλανοφόρων. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σκοπεύει να διατηρήσει μια δύναμη 12 πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων.
Κινητός εκτοξευτής για τον Zirkon
Οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, ανέπτυξαν και κατασκεύασαν σε υλικό έναν κινητό εκτοξευτή παράκτιου πυραυλικού συστήματος (BRK), για τον πιο πρόσφατο υπερηχητικό πύραυλο Zirkon. Αυτό ανέφερε στο TASS πηγή προσκείμενη στο στρατιωτικό τμήμα.
Προς το παρόν, μιλάμε για ένα πρωτότυπο που δεν έχει υποβληθεί ακόμη σε μια σειρά δοκιμών, ωστόσο, τέτοια όπλα παρέχουν στον ρωσικό στρατό τη δυνατότητα να χτυπήσει όχι μόνο από τη θάλασσα, αλλά και από το έδαφος, αν κρίνουμε από τις δυνατότητες ενός υπερηχητικού πυραύλου, ο οποίος θα μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε μια μικρή πλατφόρμα και να επιτεθεί τόσο σε χερσαίους όσο και σε θαλάσσιους στόχους.
Η εγκατάσταση θα φέρει δύο πυραύλους
Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, όπως και στο σύμπλεγμα Bastion με τον πύραυλο Onyx, ο εκτοξευτής του νέου συγκροτήματος είναι τετραξονικός.
«Ένα πρωτότυπο ενός κινητού εκτοξευτήρα για ένα παράκτιο σύστημα πυραύλων με έναν υπερηχητικό πύραυλο Zircon, έχει ήδη δημιουργηθεί. Όπως και στην περίπτωση του συστήματος πυραυλικής άμυνας Bastion, ο εκτοξευτής θα φέρει δύο πυραύλους», είπε.
Νωρίτερα, το TASS, επικαλούμενο πηγές κοντά στο στρατιωτικό τμήμα, ανέφερε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα DBK για τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon. Υποτίθεται ότι θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με άλλη πηγή του πρακτορείου, το DBK με τον πύραυλο Zircon, όπως και ο προκάτοχός του, το σύμπλεγμα Bastion, θα έχει τη δυνατότητα να πλήξει τόσο επιφανειακούς όσο και επίγειους στόχους. Προηγουμένως, οι κρατικές δοκιμές του Zircon πραγματοποιήθηκαν από έναν μεταφορέα επιφανείας, τη φρεγάτα Admiral του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Gorshkov. Το 2021 ξεκίνησαν και οι δοκιμές του πυραύλου από ένα υποβρύχιο φορέα, το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk.
Οι πύραυλοι Onyx και Zircon, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στο Reutov NPO Mashinostroeniya (μέρος της Tactical Missiles Corporation, μέλος της Ρωσικής Ένωσης Μηχανολόγων Μηχανικών).
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις για αυτό το θέμα, ωστόσο, εάν μιλάμε για τη δημιουργία ενός παράκτιου πυραυλικού συστήματος νέας γενιάς, τότε ο ρωσικός στρατός θα έχει την ευκαιρία να χτυπήσει θαλάσσιους στόχους σε αποστάσεις άνω των χιλίων χιλιομέτρων. Επιπλέον, η κατάσταση είναι τέτοια που μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση σε πλοία ακόμη και πριν καν πλησιάσουν τα τελευταία στη ζώνη κρούσης, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ Tomahawk.
Μπορεί ο πύραυλος Tsirkon/Zircon να αποφύγει τα ραντάρ;
Ο υπερηχητικός πύραυλος πολλαπλών χρήσεων Tsirkon, που έχει σχεδιαστεί για να χτυπά θαλάσσιους και επίγειους στόχους είναι ικανός να πετά με ταχύτητα 9 Mach ή εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, σε εμβέλεια άνω των 1000 km. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το Tsirkon και άλλα όπλα αιχμής ως «ανίκητα».
Ο λόγος είναι ότι τα υπερηχητικά όπλα, όπως το ρωσικό 3M22 Tsirkon, ταξιδεύει με ταχύτητες άνω των 9 Mach και έχει χαμηλή ατμοσφαιρική βαλλιστική τροχιά, επιτρέποντάς τον να παρακάμψει τυπικές αντιπυραυλικές άμυνες.
Ο πύραυλος πετάει με προηγμένο καύσιμο, που οι Ρώσοι λένε ότι του δίνει βεληνεκές έως και 1.000 χιλιόμετρα . Και είναι τόσο γρήγορο, που η πίεση του αέρα μπροστά από το όπλο σχηματίζει ένα σύννεφο πλάσματος καθώς κινείται, απορροφώντας τα ραδιοκύματα και καθιστώντας το, πρακτικά αόρατο στα ενεργά συστήματα ραντάρ.
Τα αμερικανικά συστήματα αναχαίτισης πυραύλων Aegis, απαιτούν χρόνο αντίδρασης 8-10 δευτερολέπτων για να αναχαιτίσουν τις εισερχόμενες επιθέσεις. Σε αυτά τα 8-10 δευτερόλεπτα, οι ρωσικοί πύραυλοι Zircon θα έχουν ήδη διανύσει μεγάλη απόσταση και οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν πετούν αρκετά γρήγορα για να φτάσουν τη διαφορά.
Ακόμη κι αν ένα αμερικανικό πλοίο εντόπιζε έναν πύραυλο Zircon από 100 μίλια μακριά, θα είχε μόνο ένα λεπτό για να κάνει κάτι γι 'αυτό. Για να αναχαιτίσουν έναν ρωσικό πύραυλο Zircon, οι ΗΠΑ θα έπρεπε είτε να τον αναχαιτίσουν κατά την εκτόξευση είτε να πετάξουν ένα αντικείμενο στην τροχιά του.
Ακόμη και το πιο σύγχρονο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, θα μπορούσε να βυθιστεί με λιγότερους από μισή ντουζίνα πυραύλους Tsirkon.
Γεωπολιτική ανατροπή
Λόγω της ταχύτητάς του, ο πύραυλος Tsirkon θα είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, καθιστώντας σχεδόν δύσκολη την άμυνα. Το σύννεφο πλάσματος του πυραύλου, είναι επίσης ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό, που επιτρέπει στο όπλο να περάσει απαρατήρητο.
Αυτή είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο ρωσικό ναυτικό, εν μέσω ενός σύγχρονου αγώνα εξοπλισμών που περιλαμβάνει τρεις συμμετέχοντες τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Αφού αποκάλυψε μια σειρά οπλικών συστημάτων που έχουν αναγνωριστεί με προσοχή στη Δύση, η Ρωσία ξεκίνησε τη σειριακή παραγωγή, του πιο προηγμένου υπερηχητικού πυραύλου της που εκτοξεύεται από υποβρύχιο.
Αυτό δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο Πολεμικό Ναυτικό, όχι μόνο στα δικά του ύδατα αλλά και σε άλλα στρατηγικά ύδατα όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί, για να αποτρέψει έναν κοινό ισχυρό αντίπαλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ινδο-Ειρηνικό.
Το ρωσικό ναυτικό θα είναι σε θέση να βελτιώσει τις μαχητικές του ικανότητες μέχρι το τέλος του 2022, όταν οι πύραυλοι θα αναπτυχθούν σε πολεμικά πλοία. Αυτό θα δημιουργήσει αποτρεπτικές δυνάμεις, όπου και αν αναπτυχθούν οι Ρώσοι.
Κάποιοι λένε ότι καινοτομίες όπως το Zircon, απομακρύνουν την ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας από συστήματα που βασίζονται σε αεροπλανοφόρο, ζητώντας από το Ναυτικό των ΗΠΑ να επανεξετάσει πλήρως τον ρόλο του αερομεταφορέα.