Ρωσία

Η Ρωσία έστειλε στη Γαλλία τεράστιο μαγνήτη 200 τόνων - Σε τι χρησιμεύει η συσκευή;


Η Ρωσία έστειλε στη Γαλλία έναν από τους έξι γιγάντιους μαγνήτες που απαιτούνται για το πρόγραμμα πυρηνικής σύντηξης ITER, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει το Euractiv .

Το κομμάτι έπρεπε να φύγει για τη Γαλλία τον Μάιο, αλλά οι κυρώσεις εμπόδισαν την αποστολή. Η Ρωσία έχει αποσυρθεί από όλα σχεδόν τα διεθνή επιστημονικά έργα, αλλά παραμένει σε μερικά από τα οποία όπου δεν είναι δυνατή μια γρήγορη έξοδος, καθώς θα σήμαινε τη διακοπή αυτών των έργων.

Έτσι, το πλοίο που μεταφέρει το ρωσικής κατασκευής μαγνήτη - ή "πηνίο πολοειδή πεδίου" - αναχώρησε την Τρίτη από την Αγία Πετρούπολη και πρόκειται να φτάσει στη Μασσαλία στη νότια Γαλλία σε δύο εβδομάδες. Ο μαγνήτης σε σχήμα δακτυλίου που ζυγίζει περισσότερους από 200 τόνους, που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη της ρωσικής ατομικής υπηρεσίας Rosatom και θα αποτελέσει την κορυφή του μεγαλύτερου tokamak στον κόσμο.

Το Tokamak είναι μια συσκευή μαγνητικής σύντηξης που κατασκευάστηκε στη Γαλλία με την ίδια αρχή που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια μας. Το ρωσικό κομμάτι έπρεπε να φύγει τον Μάιο, αλλά οι κυρώσεις που απαγόρευαν τα ρωσικά πλοία να ελλιμενιστούν στην Ευρώπη καθυστέρησαν την αναχώρηση. Ωστόσο, «η τρέχουσα κατάσταση δεν άλλαξε το γεγονός ότι θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosatom για διεθνή έργα, Βιάτσεσλαβ Περτσιούκοφ.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις "πρακτικά δεν επηρέασαν την υλοποίηση αυτού του έργου", είπε ο Περτσιούκοφ. «Χωρίς το ρωσικό πηνίο, το τοκαμάκ δεν θα λειτουργήσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λεονίντ Χιμτσένκο, επικεφαλής επιστήμονας του κέντρου ITER, σύμφωνα με το Euroactiv. 

Στη νότια Γαλλία, 35 χώρες συνεργάζονται για την κατασκευή της μεγαλύτερης συσκευής πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο. "Αυτό είναι ένα τόσο ενδιαφέρον έργο που, στην πραγματικότητα, είμαστε όλοι μια οικογένεια ... δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας, τίποτα", είπε ο Khimchenko. Το έργο ξεκίνησε μετά από μια σύνοδο κορυφής το 1985 μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ρώσου ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο Αντρέι Μέντνικοφ, επιστήμονας που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του πηνίου πολοειδούς πεδίου, εξήρε τη συνεχιζόμενη διεθνή συνεργασία. «Αν σταματούσε αυτή η συνεργασία», είπε ο Μέντνικοφ, «όλοι θα έχαναν: τόσο η Ρωσία όσο και η διεθνής κοινότητα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ