Στις 31 Οκτωβρίου, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Challenger 650, περιπλανήθηκε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και στην Πολωνία.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Ποιο είναι το μυστηριώδες αναγνωριστικό αεροσκάφος “Challenger 650 ARTEMIS”, αναφέραμε το σκοπό τέτοιων πτήσεων στον ουρανό κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σχετικά με την ικανότητα τέτοιων αεροσκαφών να ανιχνεύουν έναν εναέριο στόχο και να προσαρμόζουν συστηματικά το έργο της αεράμυνας.
Το Challenger 650 δεν είναι μακράν το μοναδικό αναγνωριστικό αεροσκάφος ή drone του ΝΑΤΟ που πετά κοντά στην Ουκρανία και, όπως τονίζουν ρωσικά δημοσιεύματα, είναι ικανό να μεταδίδει δεδομένα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Η διαδικτυακή υπηρεσία Flightradar24 παρακολούθησε ένα αμερικανικό drone RQ-4B Global Hawk με το διακριτικό κλήσης Forte10, το οποίο απογειώθηκε από μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία και περιπλανήθηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όταν Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου. Αντικαταστάθηκε από ένα παρόμοιο drone με το διακριτικό Forte12.
Το Challenger, που δημιουργήθηκε το 2015 με βάση το ομώνυμο επιχειρηματικό τζετ (παρήχθησαν περισσότερα από 1.000 τέτοια αεροσκάφη), είναι το πιο πρόσφατο αεροσκάφος αναγνώρισης της αμερικανικής αεροπορίας και εξακολουθεί να θεωρείται ένα «αεροσκάφος μυστηρίου» με άγνωστες δυνατότητες.
Μεταξύ άλλων «φωτισμένων» αεροσκαφών εναέριας αναγνώρισης, σημειώνεται επίσης, ένα ηλεκτρονικό αεροσκάφος αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Lockheed EP-3E Aries II, το οποίο πέταξε κοντά στη Μολδαβία . Αυτός ο «κατάσκοπος», εκτός από τον εξοπλισμό πληροφοριών και ένα επιτελείο χειριστών πληροφοριών, γλωσσολόγων, κρυπτογράφων και τεχνικών, μπορεί να μεταφέρει αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, τορπίλες MK-50 και νάρκες MK-60.
Ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Βλαντιμίρ Ποπόφ , στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αναφέρει: «Η αεροπορική αναγνώριση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν περιόρισε τις δραστηριότητές της, αλλά άλλαξε μόνο τακτική, λαμβάνοντας υπόψη τη διεξαγωγή ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία»και συνεχίζει:
«Αν νωρίτερα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, πετούσαν κατά μήκος της ακτής της Κριμαίας σαν να έκαναν παρέλαση, σχεδόν ακουμπώντας τα φτερά τους στα σύνορα των ρωσικών χωρικών υδάτων και έπρεπε κυριολεκτικά να αποσπαστούν από μαχητικά αεροσκάφη των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, τώρα έχουν υποχωρήσει. Προχώρησαν βαθιά στη Μαύρη Θάλασσα, πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το έδαφος των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία , την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Τυπικά, δεν μπορούν να γίνουν αξιώσεις, ενώ όλοι καταλαβαίνουν ότι οι δυνατότητες των αμερικανικών αναγνωριστικών αεροσκαφών τους επιτρέπει να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία, να διορθώνουν στόχους που βρίσκονται εκεί και να τους μεταφέρουν στο Κίεβο».
Ο αρκετά εκτενής κατάλογος των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ που ασχολούνται με λειτουργίες αναγνώρισης και επιτήρησης περιλαμβάνει το αεροσκάφος αναγνώρισης αεροσκάφους Bombardier Challenger 650 Artemis, το οποίο δεν είναι το πιο εξαιρετικό όσον αφορά τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά πτήσης. Με ταχύτητα 854 km/h, ύψος οροφής 12.500 m και εμβέλεια πτήσης 7.400 km, είναι κατώτερο από το Lockheed EP-3E Aries II, το Boeing E-3 Sentry και τον «γέρο» Boeing RC-135, αεροσκάφος στρατηγικής αναγνώρισης.
Ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Tu-214R
Ο ρωσικός στρατός, έχει και αυτός το δικό του σύγχρονο αναγνωριστικό αεροσκάφος, το Tu-214R. Η χρήση του για το άνοιγμα στρατιωτικών εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στις 24 Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε στο RIA Novosti με αναφορά σε ενημερωμένες πηγές τους. Σχεδόν κανένας δεν το έχει δει στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, επειδή κατασκοπεύουν επίσης από απόσταση.
Οι «δυσάρεστοι παρατηρητές», είναι μυστικά αντικείμενα και δεν διαφημίζονται οι αυθεντικές δυνατότητες του εξοπλισμού τους. Από αυτά που είναι γνωστά, το Tu-214R είναι εξοπλισμένο με ένα συγκρότημα ασυρμάτου πολλαπλών συχνοτήτων MRK-411, που αποτελείται από αρκετούς σταθμούς ραντάρ με συστοιχίες κεραιών ενεργής φάσης πλευρικής και ολικής ορατότητας, που παρέχει πληροφορίες τόσο σε ενεργή όσο και σε παθητική λειτουργία.
Αυτά τα αεροσκάφη είναι επίσης, εξοπλισμένα με σύστημα οπτικών ινών υψηλής ανάλυσης Fraction, το οποίο βρίσκεται στο φέρινγκ του κάτω μέρους της ατράκτου, το οποίο καθιστά δυνατή τη λήψη εικόνων της επιφάνειας σε πραγματικό χρόνο στο ορατό και υπέρυθρο εύρος.
Αναπτύχθηκε από την εταιρεία TPK Linkos κοντά στη Μόσχα, αυτό το σύστημα παρέχει σάρωση τεράστιων περιοχών, την έκδοση της επεξεργασμένης και συνθετικής «εικόνας» στις οθόνες των χειριστών και των επίγειων κεντρικών γραφείων. Και χάρη στην παρουσία ενός γεωραντάρ, αυτό το αναγνωριστικό αεροσκάφος είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμη και κρυμμένα υπόγεια ή καμουφλαρισμένα αντικείμενα.
Το Tu-214R μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου και για στόχευση όπλων σε ανιχνευμένους στόχους. Από ύψος 9-12 km, μπορεί να πραγματοποιήσει αναγνωρίσεις στο έδαφος σε απόσταση έως και 250 km, να εντοπίσει στόχους βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ενώ βρίσκεται υπό την κάλυψη των αεροσκαφών και των συστημάτων αεράμυνας του.
Τα συστήματα ηλεκτρονικής νοημοσύνης ανιχνεύουν ραντάρ και άλλα αντικείμενα που εκπέμπουν, τα αναγνωρίζουν και προσδιορίζουν τη θέση τους. Ο εξοπλισμός είναι ικανός να αναχαιτίσει τις ραδιοεπικοινωνίες του εχθρού. Το αεροσκάφος διαθέτει προηγμένα μέσα μετάδοσης και λήψης πληροφοριών.