Είναι γνωστό ότι πολεμικά πλοία της Ρωσίας παραμένουν στην Μεσόγειο, σε περίπτωση κάποιου είδους σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Η παρουσία έτσι των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχουν κύρια αποστολή την παρεμπόδιση εισόδου των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ στον Βόσπορο, με χρήση πυραύλων από καταδρομικά και τα υποβρύχια της Μόσχας.
Αν ξαφνικά, η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν σε μάχη με τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.
Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό και η κλίμακα των επιχειρήσεων που θα απαιτούνταν για να νικήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή θα ήταν απλώς τεράστια.
Σκοπός σαφώς, είναι η παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ από το να εισέλθει με πολεμικά πλοία από τα Στενά του Βοσπόρου.
Βέβαια το ΝΑΤΟ κάνει συχνές περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και ασκήσεις με την συμμετοχή πολλών συμμαχικών πλοίων.
Δεύτερη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ
Σύμφωνα με το βρετανικό στρατιωτικό έντυπο UK Defense Journal, η αμερικανική ομάδα αερομεταφορέων, με επικεφαλής το πυρηνικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, θα φτάσει στην Μεσόγειο στα μέσα Νοεμβρίου.
Το αεροπλανοφόρο φέρεται να επισκέπτεται τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στη νότια Αγγλία , η ακριβής ημερομηνία άφιξης δεν έγινε γνωστή.
Τώρα στα ευρωπαϊκά ύδατα υπάρχει μια ομάδα κρούσης με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Bush.
Το USS Gerald R. Ford (CVN-78) είναι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το κύριο πλοίο του ίδιου τύπου, το οποίο αντικατέστησε τα αεροπλανοφόρα κλάσης Nimitz. Η κατασκευή του αεροπλανοφόρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2017. Η ομάδα αεροπορίας του πλοίου διαθέτει 90 αεροσκάφη, ελικόπτερα και drones, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35C πέμπτης γενιάς.
Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ περιπολούν στη Μεσόγειο Θάλασσα
Εν τω μεταξύ, στην Κεντρική Μεσόγειο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενταγμένες στην επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ, Operation Sea Guardian (OSG), θα περιπολούν η τουρκική φρεγάτα TCG Salihreis και το κροατικό πυραυλικό σκάφος Dubrovnik.
Σημειωτέον, αυτή είναι η πέμπτη εστιασμένη περιπολία της χρονιάς, γνωστή ως FOCOPS 22-5, και η δεύτερη περιπολία στην Κεντρική Μεσόγειο.
«Η Ομάδα Εργασίας, με επικεφαλής τις ναυαρχίδες TCG Salihreis και HRV Dubrovnik, συνοδεύει υποβρύχια, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας και αερομεταφερόμενες μονάδες έγκαιρης προειδοποίησης από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το ΝΑΤΟ.
Τα FOCOP, διατηρούν μια προβολή πολλαπλών τομέων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας OSG, που λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο εκτός της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM) στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτές οι μονάδες μοιράζονται πληροφορίες, οι οποίες αναλύονται για να επιτρέψουν τα πρότυπα αντίδρασης στη Μεσόγειο και να διερευνήσουν περαιτέρω εκείνες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως, να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα.
Η OSG είναι μια επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας εκτός του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, με στόχο τη συνεργασία με μεσογειακούς φορείς και εταίρους του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της επίγνωσης της θαλάσσιας κατάστασης, την αποτροπή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ενίσχυση της οικοδόμησης ικανοτήτων, μέσω συνεργασίας και διαλειτουργικότητας, προωθώντας αμοιβαία οφέλη.
Η Συμμαχία προσθέτει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το TCG Salihreis θα επισκεφθεί την Τύνιδα της Τυνησίας για «να εμβαθύνει τις σχέσεις συνεργασίας με το ναυτικό της Τυνησίας, ακολουθούμενη από μια άσκηση διέλευσης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων».
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Στην κόψη του ξυραφιού-Ρωσικό πολεμικό πλέει Νότια της Κρήτης για να εφοδιάσει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στην Α. Μεσόγειο, αναφέραμε ότι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών ήταν στο “ κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη” στην Α.Μεσόγειο.
Σκοπός ήταν το ειδικό πλοίο εφοδιασμού-ρυμουλκό του Ρωσικού Ναυτικού «Sergey Balk», που είχε αποπλεύσει από την ναυτική βάση της Ταρτούς, και έπλεε νότια της Κρήτης με κατεύθυνση δυτικά.
Μεταξύ των καθηκόντων αυτού του πλοίου είναι η υποστήριξη/συνοδεία των ρωσικών υποβρυχίων, τα οποία “πιστοποιείται με έμμεσο τρόπο ότι σουλατσάρουν” στην Α.Μεσόγειο.