Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

“Θα έρθουμε και εμείς βράδυ”-Ελληνικό σύστημα εντοπισμού τουρκικών υποβρυχίων-Τουρκικό σχέδιο με ηχοσημαντήρες στο Αιγαίο

Ενώ οι Τούρκοι σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθούν να “γεμίσουν” με ηχοσημαντήρες (sonoboy) την περιοχή της αποκαλούμενης (Γαλάζιας Πατρίδας), δηλαδή το Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μικρό αναλώσιμο σύστημα σόναρ το οποίο ρίπτεται από αεροσκάφη ή ελικόπτερα του ναυτικού που συμμετέχουν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ή σε υδροακουστικές έρευνες), ενώ η Ελλάδα μέσω εταιρειών έχει στην διάθεση της την δική της απάντηση στον εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνικό σύστημα προηγμένο ανθυποβρυχιακό ISR σύστημα Nereid

Μιλάμε για ένα εξαιρετικό σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων στόχων, το οποίο έχει κατασκευάσει η ελληνική εταιρεία SOTIRIA Technology και παρουσιάστηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, AUSA 2022.

Το  προηγμένο ανθυποβρυχιακό σύστημα ISR με το όνομα Nereid, σύμφωνα με την εταιρεία έχει δοκιμαστεί ήδη σε επιχειρησιακό περιβάλλον και είναι ο,τι πρέπει για ένα περιβάλλον σαν του Αιγαίου, κατά των επανδρωμένων ή μη επανδρωμένων τουρκικών υποβρυχίων.

Το Nereid, μπορεί να εντοπίζει υποβρύχια συστήματα (όπως (Unmanned Underwater Vehicles) UUV, δύτες, και φυσικά υποβρύχια), τόσο κοντά στις ακτές, όσο και μακριά στο πέλαγος, ενώ είναι το σύστημα που θα τοποθετηθεί σε υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και άλλων σημαντικών υποδομών.

Η Τουρκία ως γνωστόν έχει αναπτύξει με στόχο το Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, το υποβρύχιο στόλο της από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα.

Το πιο σημαντικό για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την ελληνική ακτοφυλακή είναι ότι το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον.

Τουρκικό σχέδιο με ηχοσημαντήρες στην περιοχή της αποκαλούμενης “Γαλάζια Πατρίδα”

Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι “η Τουρκία έχει επιτύχει την δημιουργία ενός σημαντικού συστήματος σε όλα τα μέρη όπου θα διεξαχθεί “υποθαλάσσιος πόλεμος”, μιλώντας “ειδικά στα ύδατα μας, όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος”.

Ο Kayalı είπε: «Στο πλαίσιο της επίγνωσης της κατάστασης, πρέπει να προσδιορίσουμε που θα κινηθούν ή κινούνται τα εχθρικά, και ποια είναι η πρόθεση τους για να την αναλύσουμε.

Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε  το λειτουργικό σύστημα sonouboy σε κάθε σημείο της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Το σύστημα που έχουμε έτοιμο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της".

Ο Burçin Kayalı, επικεφαλής της System Integration and Test Unit Manager στην Koç Defense Company, δηλώνει ότι έχουν αναπτύξει ένα σύστημα επεξεργασίας σήματος που ακούει τα σήματα που προέρχονται από τους ηχοσημαντήρες ( Sonoboy), έχοντας την δυνατότητα να αναλύσουμε, ακούσουμε και εντοπίσουμε την θέση του στόχου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει μεγάλη υποστήριξη από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος.

"Πρώτα, δοκιμάσαμε αυτό το σύστημα σε αεροσκάφος μας  τύπου MELTEM και είχαμε επιτυχία. Στη συνέχεια κάναμε δοκιμές σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ναυτικών Δυνάμεων και πετύχαμε και σε αυτό», δήλωσε ο Burçin Kayalı.

Η Τουρκία απέκτησε αυτή τη δυνατότητα για πρώτη φορά με την άφεση ηχοσημαντήρα από μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα με την ονομασία MARLIN στην Πορτογαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέχισε ως εξής: «Χρησιμοποιώντας το σύστημα επεξεργασίας σήματος που αναπτύξαμε, εντοπίσαμε γρήγορα το αντικείμενο που έγινε στόχος εχθρικού υποβρυχίου κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ. Όχι μόνο το εντοπίσαμε, αλλά το αναφέραμε αμέσως στο αρχηγείο σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Έτσι, για πρώτη φορά η Τουρκία εντόπισε το εχθρικό υποβρύχιο με δικό της λογισμικό μέσω».

Το τουρκικό άρθρο αναφέρει ότι “είναι πολύτιμο για την Τουρκία να βρίσκεται σε ισχυρή θέση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπου οι εντάσεις είναι υψηλές, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”.

Ο υποβρύχιος πόλεμος και η μαζική χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων και στις Τρεις διαστάσεις θα είναι τα όπλα με τα οποία οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν οτιδήποτε. Για αυτόν τον λόγο οφείλουμε να τρέξουμε στην κυριολεξία όχι μόνο να τους προλάβουμε αλλά και να τους προσπεράσουμε κάποια στιγμή.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ