Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανία: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη εξαιτίας των επιθέσεων με ιρανικά drones

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας γνωστοποίησε σήμερα ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, εξαιτίας της προμήθειας όπλων του Ιράν στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει αποδώσει τόσο τις επιθέσεις της 10ης Οκτωβρίου στο Κίεβο, όσο και τις χθεσινές, σε drones-καμικάζι τύπου Shahed-136, που – πάντα κατά την ουκρανική πλευρά – προμήθευσε η Τεχεράνη στη Μόσχα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για καταστροφές στην Ουκρανία.

Επιπλέον ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα ζητήσει επίσημα από το Ισραήλ – «ορκισμένο» εχθρό του Ιράν – άμεσες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας και συνεργασία στον τομέα.

«Σήμερα, θα σταλεί σημείωμα στο Ισραήλ με αίτημα να παρασχεθούν άμεσα στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και να ξεκινήσει συνεργασία υψηλής ποιότητας για την παροχή στην Ουκρανία κατάλληλων τεχνολογιών», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Ρωσία αρνείται ότι κάνει τις επιθέσεις στο Κίεβο με ιρανικά drones

Το Κίεβο σφυροκοπείται εδώ και μέρες, με τη Ρωσία να στέλνει drones καμικάζι για χτυπά τους στόχους της. Drones που φέρεται να έχει προμηθευτεί από το Ιράν, αν και αυτό το Κρεμλίνο το αρνείται.

Τα drones που στέλενει η Ρωσία στην Ουκρανία, σε στόχους στο Κίεβο και αλλού, είναι τα Shahed-136, drones «καμικάζι», τα οποία εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν drones με πτερύγια σε σχήμα δέλτα, παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται στη χθεσινή (17.10.2022) επίθεση στο Κίεβο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drones στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους. «Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε. «Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας».

Το υπουργείο, όμως, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει drones στη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα drone έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία “Geran-2” (Γεράνι-2).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η εκτίμησή του είναι πως ιρανικά drones χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση της Δευτέρας στο Κίεβο, μια επίθεση που έγινε το πρωί σε ώρα αιχμής. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι είπε ψέματα όταν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ιρανικά drones στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηγέτες από όλη την Ευρώπη έχουν πει πως η χρήση ιρανικών drones θα αποτελούσε μια σοβαρή κλιμάκωση στη σύγκρουση και θα πρέπει να οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Nord Stream

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε επίσης πως οι έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας φαίνεται να στήθηκαν με την πρόθεση να επιρριφθεί αναληθώς η ευθύνη στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η «στοιχειώδης λογική» δείχνει πως οι ζημιές στον αγωγό ήταν ένα πλήγμα στα συμφέροντα της Ρωσίας. Είπε πως η έρευνα διεξάγεται “μυστικά” και χωρίς ανάμιξη της Μόσχας.

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας διεξάγουν έρευνα για τέσσερις ρωγμές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

«Το κύριο είναι όπως φαίνεται δημόσια, σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακούμε από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, και από τη Δανία: η έρευνα αυτή στήθηκε εγγενώς για να επιρρίψει την ευθύνη στη Ρωσία», είπε ο Πεσκόφ.

Νέα απειλή χρήσης πυρηνικών

Στην τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας, την προσάρτηση των οποίων κήρυξε η Ρωσία τον περασμένο μήνα, υπόκεινται στην προστασία που παρέχει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. Μια νέα έμμεση απειλή για τη χρήση πυρηνικών.

Η δήλωση από το Κρεμλίνο έρχεται την ώρα που τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία αναμένεται να διεξαγάγουν στρατιωτικά γυμνάσια σύντομα προκειμένου να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των δυνάμεών τους στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν οι περιοχές είναι υπό την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Όλες αυτές οι περιοχές είναι αναπόσπαστα τμήματα της Ρωσίας και προστατεύονται όλες. Η ασφάλειά τους προβλέπεται στο ίδιο επίπεδο που προβλέπεται για το υπόλοιπο του εδάφους της Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στις 6 Οκτωβρίου πως η απειλή του έφερε τον κόσμο πιο κοντά στον “Αρμαγεδδώνα” από οποτεδήποτε άλλοτε από την Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων το 1962, όταν πολλοί είχαν φοβηθεί ότι επίκειτο πυρηνικός πόλεμος.

Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί γυμνάσια πυρηνικής ετοιμότητας αυτή την εβδομάδα και έχει πει πως περιμένει πως η Ρωσία θα διεξαγάγει τα δικά της πυρηνικά γυμνάσια προσεχώς, όμως ο Πεσκόφ είπε πως δεν έχει πληροφόρηση για κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει ένα εγκαθιδρυμένο σύστημα ειδοποιήσεων για ενημέρωση σχετικά με τη διεξαγωγή γυμνασίων και αυτό διενεργείται μέσω των διαύλων του υπουργείου Άμυνας», είπε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...