Κοινωνία

Ταξί - Πληρωμές μέσω POS: Εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών

Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα έρχονται οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ταξί, αν δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για μηχανήματα POS και δεν έχουν βάλει ταμπέλα ότι δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Ειδικότερα με πρόσφατη διάταξη, που πέρασε από τη Βουλή, ο οδηγός ή ο ιδιοκτήτης - οδηγός υποχρεούνται να αποδέχεται κάρτα πληρωμής από τους πελάτες. H προσαρμογή των αυτοκινητιστών μετρά αντίστροφα έως το τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι επαγγελματίες οδηγοί δεν το κάνουν, όπως κι άλλοι επαγγελματίες, που υπάγονται στη σχετική κατηγορία θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ που θα τους επιβάλλει η ΑΑΔΕ ή η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πλατφόρμα για καταγγελίες αν οδηγοί δεν προσαρμόζονται με το μέτρο. Προς το παρόν υπάρχει μεταβατική διάταξη και οι οδηγοί έχουν ένα περιθώριο προσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα POS και τα IRIS έως την επόμενη χρονιά ωστόσο δεν έχουν καταφέρει όλοι να διασυνδεθούν. Άλλες τράπεζες καθοδηγούν οι ίδιες τους επαγγελματίες και άλλες όχι με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση στο κοινό, πως και με ποιον τρόπο μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή. Σύγχυση υπάρχει επίσης και για το αν όλοι οφείλουν να το πράξουν αυτό, εφόσον πληρώνονται με σταθερό μίσθωμα από την εταιρεία που εργάζονται και είναι γνωστή και σταθερή η πληρωμή τους μέσω τραπέζης.

Σε ό, τι αφορά στα POS αφορούν νομικά πρόσωπα ενώ το σύστημα IRIS αφορά φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για όσους υποχρεώνονται να έχουν POS αλλά δεν το έχουν πράξει θα πληρώσουν:

  • Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος
  • Πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ εάν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Μειωμένο πρόστιμο προβλέπεται σε χρήστες τερματικών POS που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί.

Εφόσον η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας, τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...