Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Γαλλία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση, διέθεταν ένα διευρυμένο πυρηνικό οπλοστάσιο, βασιζόμενοι και στους δύο βαλλιστικούς πυραύλους S2 σε σιλό, στο οροπέδιο της Αλβιώνας στους πρόποδες των Άλπεων.
Πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους MSBS, διάφορα μοντέλα βομβαρδιστικών που κυμαίνονται από το Mirage IV για στρατηγικά πλήγματα έως τα Jaguar και Super Etendard για τακτικά χτυπήματα, αργότερα αντικαταστάθηκαν από το Mirage 2000 και τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ ASMP, καθώς και με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Γαλλία συνεχίζει ακάθεκτη στην αναβάθμιση των αεροπορικών της δυνάμεων, έχοντας επικεντρώσει την προσοχή της στην ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων, για να εξοπλίσει το στόλο των πανίσχυρων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς Dassault Rafale.
Ο πύραυλος αέρος επιφανείας μεσαίας εμβέλειας με την ονομασία ASMP-A (Air-Sol Moyenne Portee-Amélioré), είναι μια αναβαθμισμένη εκδοχή της υφιστάμενης πλατφόρμας των υπερηχητικών πυραύλων ASMP. Συγκεκριμένα, ο πύραυλος έχει μήκος 5,38 μέτρα, ζυγίζει 860 κιλά και έχει εμβέλεια περίπου 500 χιλιόμετρα, με ταχύτητες έως και Mach 3, ενώ ακόμα θα μπορεί να φέρει και πυρηνική θερμοπυρηνική κεφαλή.
Είναι γνωστό ότι, το Rafale είναι ένα από το πιο μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και μισής γενιάς στον κόσμο σήμερα. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, είναι ότι είναι ένα από τα λίγα τακτικά αεροσκάφη που αναλαμβάνουν αποστολές πυρηνικής επίθεσης.
Μόνο με διαταγή του προέδρου
Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ο υπερηχητικός πύραυλος κρουζ ASMPA που φέρει πυρηνική κεφαλή, μπορεί να εκτοξευτεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου, εάν κριθεί απαραίτητο, «στο επίπεδο αυστηρής επάρκειας που απαιτεί το διεθνές περιβάλλον», τονίζει το υπουργείο Άμυνας.
Πρόκειται για στρατηγικό και απόλυτο αποτρεπτικό όπλο, που εκτοξεύεται πριν την τελική χρήση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Τέθηκε σε λειτουργία το 2009 και η γαλλική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 54 τέτοιους πυραύλους.
Το μαχητικό πολλαπλών ρόλων Dassault Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ασυνήθιστα, έχει στην κοιλιά του ένα θανατηφόρο πυρηνικό όπλο, τον βελτιωμένο πυρηνικό πύραυλο αέρος-εδάφους μέσου βεληνεκούς ASMP-A. Αυτός ο πύραυλος, είναι ο ASMP (Air- The sol moyenne portée, μια βελτιωμένη έκδοση του μεσαίου βεληνεκούς πυραύλου αέρος-εδάφους), ένας υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους που προωθείται από ένα υγρό καύσιμο (συνήθως αεροπορική κηροζίνη) ramjet, ικανός της διεισδυτικής άμυνας με ταχύτητα 3 Mach.
Ο ASMP «γεννήθηκε» από τον ματαιωμένο γαλλικό υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο ANF. Οι εισαγωγές αέρα των δύο, είναι ακριβώς οι ίδιες. Ζυγίζει περίπου 860 κιλά, έχει μήκος 5,38 μέτρα και έχει αυτονομία 300 χιλιόμετρα. Ρυθμιζόμενο μεταξύ 10 τόνων (περίπου 20 φορές περισσότερο από την ατομική βόμβα Little Boy των 15 τόνων TNT που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945), το βελτιωμένο ASMP-A έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων, γεγονός που αυξάνει τη δυνατότητα επιβίωσης του αεροσκάφους. Ενσωματώθηκε για πρώτη φορά το 2010. Από το 2015 έχουν παραδοθεί 54 πύραυλοι προς χρήση από τα Rafale.
Το "Rafale" που μεταφέρει το ASMP-A, είναι το γαλλικό αεροσκάφος πυρηνικής επίθεσης τρίτης γενιάς. Η πρώτη γενιά, ήταν το υπερηχητικό βομβαρδιστικό μέσου βεληνεκούς "Phantom IV" , που εξυπηρετούσε από τη δεκαετία του 1960 έως τη δεκαετία του 1980. Το στρατηγικό βομβαρδιστικό δεν έλαβε το πρώτο του ASMP μέχρι το 1986.
Στη δεκαετία του 1990, η Γαλλία επέλεξε ένα αεροσκάφος μεταφοράς μικρότερο από το "Rafale", για να μεταφέρει πυραύλους ASMP. Αυτό είναι το Mirage 2000N, που ήταν σε υπηρεσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2018. Και τα τρία μαχητικά έχουν χρησιμοποιήσει ASMP/ASMP. Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία επιχειρεί να αναπτύξει υπερηχητικούς πυρηνικούς πυραύλους ASN4G.
Οι πύραυλοι ASMP/ASMP-A, παίζουν το ρόλο της «τελικής προειδοποίησης» στο γαλλικό πυρηνικό δόγμα, δηλαδή, πριν το πυρηνικό υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου κλάσης «Triumph», εκτοξεύσει διηπειρωτικούς πυραύλους M51, εκτελεί μια προειδοποιητική αποστολή πυρηνικής επίθεσης σε πιθανούς στόχους , το οποίο είναι εξαιρετικό στο ASN4G. Πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του ηχητικού πυρηνικού πυραύλου αέρος-εδάφους, αυτός ο «προγονικός» πύραυλος αέρος-εδάφους ήταν ακόμα ο πυρήνας , της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας με βάση τον αέρα.
Ως εκ τούτου, το φαινομενικά όμορφο και τολμηρό "Rafale" είναι επίσης, ένα τρομερό μαχητικό καταστροφής, αλλά το βεληνεκές, η διείσδυση και η επιβίωσή του, η δυνατότητα τοποθέτησης πυρηνικών όπλων και τα B-2 ή άλλα στρατηγικά βομβαρδιστικά, είναι πολύ διαφορετικά. Σημειωτέον ότι, η εθνική δύναμη της Γαλλίας έχει αποδυναμωθεί και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να έχει βομβαρδιστικά.