Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Παιχνίδια κατασκοπείας! Πως Ουκρανοί πράκτορες προσπάθησαν να κλέψουν αεροσκάφη με τη βοήθεια Ρώσων πιλότων

Σύμφωνα με με ρεπορτάζ του Russian Today (RT), το οποίο επικαλέστηκε πηγές πληροφοριών, Ουκρανοί κατάσκοποι προσπάθησαν να κλέψουν ρωσικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, πράκτορες από το Κίεβο πρόσφεραν σε Ρώσους πιλότους να μεταφέρουν τα αεροπλάνα τους στην Ουκρανία με αντάλλαγμα χρήματα και υπηκοότητα ΕΕ. Υποστηρίζεται ότι το σχέδιο ματαιώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι κατάσκοποι του Κιέβου ματαίωσαν ένα σχέδιο αεροπειρατείας πολλών στρατιωτικών αεροσκαφών. Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών και ένας πιλότος που λέγεται ότι έγιναν στόχος Ουκρανών μοιράστηκαν λεπτομέρειες της επιχείρησης με το RT.

Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα έδιναν ανταμοιβές σε στρατιώτες που διέφευγαν με ρωσικό εξοπλισμό. Ενώ αναφέρθηκε ότι η ανταμοιβή θα διαφέρει ανάλογα με τον εξοπλισμό, αναφέρθηκε ότι θα δοθεί 1 εκατομμύριο δολάρια σε όσους έφεραν αεροσκάφος ή ελικόπτερο.

Όταν αυτό το σχέδιο απέτυχε, σύμφωνα με τις ρωσικές πληροφορίες, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας στόχευσε άμεσα Ρώσους στρατιώτες - ειδικά τους πιλότους. Προφανώς παρακολούθησαν και αναγνώρισαν τους πιλότους μέσω του ψηφιακού ίχνους που άφησαν στο Διαδίκτυο, είπε αξιωματούχος της Ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στη Μαρία Φινόσινα (Maria Finoshina) του RT. Σύμφωνα με την πηγή, το Κίεβο φάνηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34 και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3.

Ένας πιλότος Su-34 που στοχοποιήθηκε στη συνωμοσία είπε στο RT ότι αρχικά ήταν απρόθυμος να μιλήσει με Ουκρανούς κατασκόπους, πιστεύοντας ότι η υπόσχεση 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να κλέψει τα πολεμικά αεροσκάφη και να διαφύγει στο Κίεβο ήταν ένα αστείο. Αφού κατάλαβε ότι οι συνομιλητές του ήταν σοβαροί για την προσφορά, ενημέρωσε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολούθησαν τις συνομιλίες.

«Στην αρχή, φυσικά, το αντιλήφθηκα ως αστείο, αλλά αφού μίλησα για λίγο συνειδητοποίησα ότι μιλούσα με εκπροσώπους της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών και των δυτικών εταίρων της. Μου υποσχέθηκαν διαβατήριο ευρωπαϊκών κρατών και μια άνετη ζωή στο εξωτερικό», είπε.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πιλότοι με τους οποίους έρχονται σε επαφή είναι έτοιμοι να προδώσουν και να κλέψουν τα δικά τους πολεμικά αεροσκάφη και επικοινώνησαν με έναν Ουκρανό πιλότο για να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ζήτησαν αποδεικτικά βίντεο από τους πιλότους για να αποδείξουν ότι οι πιλότοι μπορούσαν πράγματι να πραγματοποιήσουν την αεροπειρατεία και ότι είχαν πρόσβαση σε ορισμένα πολεμικά αεροσκάφη. Οι πιλότοι πληρώνονταν από 4.000 έως 7.000 δολάρια ανά βίντεο.

Καθώς οι συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Δύσης διακόπηκαν λόγω κυρώσεων, οι πιλότοι θα πληρώνονταν σε μετρητά μέσω ενός περίτεχνου δικτύου ταχυμεταφορών. Η FSB συνέλαβε τον άνδρα που φέρεται να προσέλαβε κούριερ για να παραδώσει τα χρήματα και ο ύποπτος έκανε μια μάλλον απροσδόκητη δήλωση.

Ο ενδιάμεσος ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει εντολές απευθείας από τον Κρίστο Γκρόζεφ (Christo Grozev), έναν Βούλγαρο δημοσιογράφο και «επιθεωρητή» της Bellingcat, μιας αμφιλεγόμενης οργάνωσης που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ που χαρακτηρίστηκε «ανεπιθύμητη» στη Ρωσία στις αρχές Ιουλίου. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τις δραστηριότητες της ομάδας, επικαλούμενη τους στενούς δεσμούς της με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Κατά τις συνεντεύξεις με τους πιλότους, υποστηρίζεται ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έλαβαν δύο νόμιμα διαβατήρια για χώρες της ΕΕ (ένα Σλοβακίας και ένα Ρουμανίας) για τις συζύγους των πιλότων ως «πρόσφυγες».

«Προφανώς, η ίδια η επιχείρηση διεξήχθη με την υποστήριξη δυτικών και κυρίως βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Γνωρίζουμε ότι ενεπλάκη ο Γκρόζεφ και ότι εμπλέκεται η MI6, όχι μόνο από αυτές τις δηλώσεις, αλλά και στην πρόσφατη προσπάθεια των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών να κρύψουν δεσμούς με ξένους κατασκόπους», δήλωσε στο RT αξιωματούχος της FSB.

Ένα άλλο στοιχείο που φέρεται να περιέπλεξε το σχέδιο ήταν ότι οι πιλότοι που αποστατούσαν έπρεπε να αντιμετωπίσουν με κάποιο τρόπο άλλα μέλη του πληρώματος. Το Su-34 έχει δύο πληρώματα, ενώ το Tu-22M3 τέσσερα πληρώματα.

Υποστηρίχθηκε ότι η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών πρότεινε στους Ρώσους πιλότους να δώσουν στους φίλους τους Clophelin (Clonidine), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων παθήσεων. Ωστόσο, σε υψηλές δόσεις, το φάρμακο έχει ισχυρή ηρεμιστική δράση. Πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Η FSB ανέφερε ότι αυτό το φάρμακο είναι σπάνιο στη Ρωσία και αργότερα εντοπίστηκε ένα απόθεμα του φαρμάκου.

«Ως πιλότος, μου ζητήθηκε να θέσω σε αναισθησία τον συγκυβερνήτη μου και στη συνέχεια δεν μου δόθηκε καμία ένδειξη για το αν θα ήταν απειλητικό για τη ζωή του», είπε ένας πιλότος.

Σύμφωνα με την FSB, η ουκρανική πλευρά επέμενε ότι το πλήρωμα που θα πρόδιδε θα ήταν ασφαλές και στη συνέχεια θα ανταλλάσσονταν με αιχμαλώτους πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ