Ένοπλες Συρράξεις

Τεθωρακισμένα θηρία! Γιατί η Ουκρανία θέλει να χρησιμοποιήσει γερμανικά "Leopard" ενάντια στα ρωσικά T-72B3 και T-90M

Στις 13 Ιουλίου, η ισπανική έκδοση του Infodefensa δημοσίευσε την είδηση ​​ότι η Ισπανία θα μεταφέρει στην Ουκρανία δέκα άρματα μάχης Leopard 2A4 και 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 (APC). Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, ο βαρύς εξοπλισμός δεν χρησιμοποιείται προς το παρόν από τον ισπανικό στρατό και είναι αποθηκευμένος στη Σαραγόσα. Το "Leopard-2" είναι ένα από τα πιο ογκώδη άρματα μάχης στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι ότι στις διεθνείς συμφωνίες όπλων τα πάντα στηρίζονται σε ένα περίπλοκο σύστημα αμοιβαίων συμφωνιών. Πριν από μερικά χρόνια, το Ισραήλ πούλησε στη Γερμανία τεχνολογία αντιαρματικών πυραύλων Spike-LR, αλλά με την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα κατασκεύαζε αυτούς τους πυραύλους μόνο για την ίδια και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, χωρίς δικαίωμα εξαγωγής και αναβάθμισης. Τον Ιούνιο, η φερόμενη ουδέτερη Ελβετία ακολούθησε το ίδιο μοτίβο. Οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν στη Δανία και τη Γερμανία να προμηθεύουν την Ουκρανία με οχήματα μάχης πεζικού Piranha και οβίδες για το Gepard ZSU.

Η ίδια ιστορία συνέβη και με τα Leopard. Επειδή είναι γερμανικά, η παράδοση πρέπει να εγκριθεί από τη Γερμανία. Οι συζητήσεις για τη μεταφορά συνεχίζονται από τις αρχές Μαΐου, όταν η Ισπανία σκόπευε να στείλει 40 μονάδες αρμάτων μάχης, αλλά τον Ιούνιο η γερμανική κυβέρνηση άσκησε βέτο στη μεταφορά εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σκληρή διπλωματία πίσω από την αποστολή

Η Μαδρίτη ζήτησε συγγνώμη από τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς για τη βιαστική απόφαση που έκανε τη γερμανική κυβέρνηση νευρική. Όπως σημειώνεται στο Business Insider, το Leopard A4, εάν μεταφερθεί στο Κίεβο, θα ήταν τα πρώτα τέτοια οχήματα του ΝΑΤΟ που έδωσε η Δύση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Ισπανία δεν εγκατέλειψε την ιδέα να μοιραστεί τανκς με το Κίεβο, αποφασίζοντας ότι θα μπορούσε να μεταφέρει τουλάχιστον 10 τανκς «για να προστατεύσει την Ουκρανία».

Η Infodefensa σημειώνει ότι η μεταφορά των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το «τριγωνικό σχήμα» παράδοσης, σύμφωνα με το οποίο, σε μια τριμερή συμφωνία, το πρώτο μέρος (Ισπανία) θα μεταφέρει αμέσως τα άρματα μάχης σε τρίτο μέρος (Ουκρανία). Ο Ζελένσκι είναι υπεύθυνος για την πληρωμή για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των Leopard στην Ισπανία, αν και η οικονομική επιβάρυνση θα αντισταθμιστεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης της ΕΕ.

«Η οικονομική συνιστώσα του έργου και το χρονοδιάγραμμά του δεν έχουν καθοριστεί. Το συνολικό κόστος, ανάλογα με την κλίμακα της γενικής επισκευής και τις δυσκολίες εύρεσης ανταλλακτικών, μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 15 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοση του εξοπλισμού μπορεί πραγματοποιηθεί μόνο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», αναφέρει το Ιnfodefensa.

Επίσης, σύμφωνα με το Mladá fronta Dnes, στις αρχές Απριλίου, η Τσεχική Δημοκρατία έστειλε στην Ουκρανία ένα τρένο με 40 άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα. Στα τέλη Απριλίου, το πολωνικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι η Πολωνία είχε μεταφέρει πάνω από 200 άρματα μάχης T-72 και αρκετές δεκάδες οχήματα μάχης πεζικού στο Κίεβο. Όλα αυτά τα τανκς είναι σοβιετικού τύπου, χρησιμοποιούν ξεπερασμένα πυρομαχικά και είναι πολύ κατώτερα από τα Leopard, αλλά είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα γερμανικά οχήματα θα είναι χρήσιμα στο πεδίο της μάχης.

Τρίβει τα χέρια του το ρωσικό ΥΠΑΜ

Τα πρώτα άρματα μάχης Leopard κατασκευάστηκαν το 1979. Τα τανκς της δεύτερης και τρίτης σειράς κατασκευάστηκαν το 1982-1984 και ήταν αυτά που έλαβαν την ονομασία A2. Τα τανκς της τέταρτης σειράς - Α3 - κατασκευάστηκαν από το 1984 έως το 1985. Η πέμπτη σειρά, Α4, την οποία θέλει να προμηθεύσει η Ισπανία, κατασκευάστηκε το 1985-1987. Υπήρξε αύξηση της θωράκισης του πύργου, εισήχθη ένας βελτιωμένος βαλλιστικός υπολογιστής και εισήχθησαν αυξημένα κοχύλια ισχύος - DM43 υποδιαμετρήματος διάτρησης θωράκισης και DM12 αθροιστικού κατακερματισμού. Η μάζα του Leopard 2A4 έχει αυξηθεί στους 55 τόνους.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ (Alexei Leonkov) σημείωσε ότι η Ρωσία, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την εκπαίδευση και την ετοιμότητα των πληρωμάτων, καθώς και την ικανότητα των πληρωμάτων να χρησιμοποιούν το τανκ σε μια σύγχρονη σύγκρουση.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στην Ουκρανία, το Leopard-2 μπορεί να συναντηθεί όχι μόνο με άρματα μάχης T-72B3, αλλά και με πιο σύγχρονα T-90M, τα οποία στην ουσία αποτελούν μια απλοποιημένη έκδοση του άρματος T-14 Armata.

Εάν όντως έρθουν σε πραγματική αντιπαράθεση, τότε η έκθεση του Υπουργείου Άμυνας μπορεί να αναπληρωθεί με πιο ενδιαφέροντα δείγματα συλλαμβανόμενου εχθρικού εξοπλισμού και οι Ρώσοι μηχανικοί θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν την προτελευταία τροποποίηση του γερμανικού τανκ.

Το "Leopard" έχει έναν πιο ισχυρό κινητήρα - MB 873 Ka-501 με χωρητικότητα 1500 ίππων. Το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Leopard, σε αντίθεση με το T-72, δεν φοβάται τόσο την υπερθέρμανση. Οι έννοιες της πυροδότησης είναι επίσης διαφορετικές. Λόγω της απουσίας αυτόματου φορτωτή στο γερμανικό όχημα, δίνεται έμφαση στην ακρίβεια της πρώτης βολής.

Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αρμάτων μάχης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του T-72 και του Leopard τόσο ως προς το γέμισμα όσο και σε άλλα χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη μια τέτοια στιγμή όπως η επιβίωση των αρμάτων μάχης στο πεδίο της μάχης. Το Leopard είναι ένα άρμα εντελώς διαφορετικής λογικής από το T-72. Έχει διαφορετική μετάδοση, η οποία επηρεάζει τη φύση της κίνησης και τη φύση της ζημιάς, το σύστημα όρασης προσαρμοσμένο στον δυτικό στρατό και πολλά άλλα.

Απαιτείται επιπλέον χρόνος για να εκπαιδεύσει το πλήρωμα του Leopard να πυροβολεί εν κινήσει σε ανώμαλο έδαφος, όπου είναι σημαντικό να διατηρείται η σταθεροποίηση της όρασης, η σταθεροποίηση της κάννης και κατά την ανακίνηση, ο φορτωτής πρέπει να φέρει κοχύλια και γομώσεις πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στη συνέχεια, τα πληρώματα των "Leopards" πρέπει να διδαχθούν να λειτουργούν σε ουλαμούς - τρία τανκς το καθένα, ώστε τα οχήματα να μπορούν να αλληλεπιδρούν μαζί, ώστε να μην πυροβολούν ταυτόχρονα σε έναν στόχο, αλλά να μοιράζουν στόχους μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ