Η Μόσχα έχει ανακατευθύνει τη στρατηγική της προσοχή στη Λιβύη, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία σε περιοχές που ελέγχονται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).
Στην ανατολική Λιβύη, όπου Άραβες αναλυτές υπολογίζουν τον αριθμό των ρωσικών δυνάμεων σε μερικές χιλιάδες, καθώς αεροπορικές βάσεις όπως η Αλ Τζούφρα παρέχουν ενδιάμεσους σταθμούς για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο δρόμο τους νότια προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου η Ρωσία έχει παράσχει βοήθεια στην κυβέρνηση στον αγώνα κατά των ανταρτών.
Καθώς η επιρροή της Γαλλίας στην ήπειρο μειώνεται, η Ρωσία εντείνει τη συνεργασία με τις νέες ηγεσίες του Νίγηρα και του Μάλι.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, η ρωσική ηγεσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το λιβυκό λιμάνι Τομπρούκ ως βάση για τα Πολεμικά της πλοία, τα οποία θα παράσχουν στη Ρωσία μια ακόμη μεσογειακή ναυτική βάση εκτός από αυτή στην Ταρτούς, από την οποία αναμένεται πολύ σύντομα να αποχωρήσει.
Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την ανάπτυξη μεγάλου ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας «ζώνης άρνησης πρόσβασης» στη βόρεια Αφρική, παρόμοια με εκείνες που ήδη υπάρχουν στις βάσεις Χμεϊμίμ και Ταρτούς στη Συρία.
Αυτή η δραστηριότητα έρχεται εν μέσω της βελτιστοποίησης της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, όπου η Ρωσία ολοκληρώνει την ενοποίηση των δυνάμεών της.
Η Μόσχα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής, στο οποίο γίνεται όλο και πιο σημαντική αρένα για γεωπολιτική αντιπαλότητα, λένε Άραβες αναλυτές.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η Ρωσία εκμεταλλεύεται ενεργά το κενό ισχύος και επιρροής που αφήνουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που αποχωρούν, ιδιαίτερα η Γαλλία, της οποίας ο ρόλος στην περιοχή σταδιακά μειώνεται.
Αντίθετα, η Μόσχα ενισχύει τους δεσμούς με τον LNA, με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Αυτή η συνεργασία βοηθά στην ενίσχυση της θέσης του LNA στην παρατεταμένη σύγκρουση με την κυβέρνηση στην Τρίπολη.
Η ανάπτυξη ρωσικών συστημάτων αεράμυνας στη Λιβύη θα μπορούσε να αλλάξει σοβαρότατα την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Η δημιουργία μιας «ζώνης απαγόρευσης πρόσβασης» θα έδινε στη Ρωσία τη δυνατότητα να ελέγχει σημαντικό τμήμα του εναέριου χώρου της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου.
Ένα τέτοιο βήμα θα ενισχύσει την επιρροή της Μόσχας ως βασικό παράγοντα στις αφρικανικές υποθέσεις και θα γίνει μια πρόσθετη πρόκληση για τις δυτικές χώρες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, που παραδοσιακά θεωρούν την περιοχή ως ζώνη των συμφερόντων τους.
Μια σημαντική πτυχή της στρατηγικής της Ρωσίας στην Αφρική είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών. Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, η Μόσχα συμμετέχει ενεργά σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη φυσικών πόρων, την κατασκευή υποδομών και την προμήθεια γεωργικών προϊόντων. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν μια βιώσιμη πλατφόρμα για τη μακροπρόθεσμη επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.