Εθνικά θέματα

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Eξοικονόμηση πόρων 8 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του Πενταγώνου

Ως κυβερνητικό «case study» αντιμετωπίζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς η δραστική εξοικονόμηση πόρων από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου με τις πρόνοιες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια άνοιξε το δρόμο για τις αυξήσεις στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και εντέλει όλων των Σωμάτων Ασφαλείας στη χώρα.
 

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, το «μοντέλο Δένδια», όπως περιγράφεται στις τάξεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η εσωτερική αναδιανομή των πόρων του υπουργείου, αποτυπώνει μια σειρά από αθέατες συνέργειες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, καθώς για περισσότερους από έξι μήνες στο τρίγωνο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου – Υπουργείου Οικονομικών – Πενταγώνου τα κομπιουτεράκια είχαν «πάρει φωτιά».

Όπως αναφέρει το protothema.gr, με ζητούμενο να πετύχει η άσκηση, χωρίς να απομειωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών πόλων υπήρξε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος επεξεργάστηκε αθόρυβα μια σειρά από δυνητικά σενάρια, προκειμένου στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης να «ανάψει το πράσινο φως» των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνοντας στην συνέχεια την σκυτάλη στον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια για την εξειδίκευσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «κουμπαράς»

Για την επιτυχή έκβαση της μεταρρύθμισης απαιτήθηκαν συνολικά 260 εκατομμύρια ευρώ, καθώς συγκεντρώθηκαν πόροι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τρεις πηγές, πέρα από τα 110 εκατομμύρια ευρώ περίπου από τον κρατικό προϋπολογισμό που μοιράσθηκαν οριζόντια σε όλους τους ένστολους, ήτοι 30 ευρώ από 1ης Απριλίου 2025 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και 100 ευρώ από 1ης Ιουλίου 2025, με το επίδομα επικινδυνότητας.

Συγκεκριμένα, τα 150 εκατομμύρια ευρώ που χρειάστηκαν, για να «βγει η άσκηση», προήλθαν από:
 

  • · τις έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των ανώτατων – υψηλόμισθων- αξιωματικών,
  • · το κλείσιμο στρατοπέδων εξαιτίας της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων και
  • · τον εξορθολογισμό των δαπανών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.



Περίπου 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό της αύξησης, προέκυψε από πόρους που εξοικονόμησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Πόροι που δεν κοστίζουν στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ. Το 60% δηλαδή προέρχεται από εξοικονόμηση πόρων από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας», όπως τονίζουν πηγές του, μόνο που τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες.
 

Και περίσσευμα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο «κουμπαράς» του Πενταγώνου όχι μόνο κάλυψε το απαιτούμενο ποσό για την αναμόρφωση του μισθολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων προς τα πάνω, αλλά έχουν περισσέψει και 8 εκατομμύρια ευρώ λόγω της έκτασης του εξορθολογισμού των δαπανών που παραμένουν αδιάθετα, ανοίγοντας πολλαπλά παράθυρα συζήτησης για την μελλοντική αξιοποίησή τους.
 

«Αμυντική διπλωματία»

Πάντως, στο Πεντάγωνο εκτιμούν πως η εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων με αποδείξεις θα συμβάλλει αφενός στην προσέλκυση νέων στις Στρατιωτικές Σχολές και αφετέρου θα ανακόψει το κύμα φυγής, ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό.

Την ίδια στιγμή, η περαιτέρω αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας περνά για τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Δένδια και μέσα από ένα πλαίσιο εμβάθυνσης των διμερών αμυντικών σχέσεων με ηγέτιδες χώρες της ΕΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναμένεται να βρεθεί αύριο στη Βαρσοβία για τις ανάγκες της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ και ακολούθως θα μεταβεί στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στα Imperial War Museums και το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το τελευταίο έχει ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των υποδομών του Υπουργείου Άμυνας στα πλαίσια της «αμυντικής διπλωματίας». Για το σκοπό αυτό, επόμενο βήμα αποτελεί η συνεργασία του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα, για τις ανάγκες της επετείου του Πολέμου της Κορέας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διμερείς συνομιλίες και με το Πολεμικό Μουσείο του Ρίμινι, όπου πολέμησαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέλη του «Ιερού Λόχου», όπως ο πατριάρχης της οικογένειας των Ιταλών βιομηχάνων Νισσίμ, Ζιωζέφ, στους απογόνους του οποίου απονεμήθηκε πρόσφατα η διαμνημόνευση «Αστέρα Αξίας και Τιμής» του ΥΠΕΘΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ