Μόλις ανακοίνωσε τη δική του παραίτηση, ο Τζόνσον είχε αμέσως τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, κατά την οποία ο ήδη παραιτηθείς πρωθυπουργός υποσχέθηκε να συνεχιστεί η υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του. Ωστόσο, ορισμένοι Ουκρανοί πολιτικοί εξακολουθούσαν να ανησυχούν κάπως για την απώλεια ενός τόσο «μεγάλου φίλου της Ουκρανίας», όπως ανέφερε η Ουκρανή πολιτικός Ίνα Σοβσούν (Inna Sovsun).
Ένα από τα τελευταία μέτρα του Τζόνσον για τη στήριξη του Κιέβου ήταν 1 δισεκατομμύριο λίρες σε στρατιωτική βοήθεια, η οποία θα διατεθεί για drones, αεράμυνα και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου. Έτσι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Βρετανία έχει «βοηθήσει» την Ουκρανία κατά 2,3 δισεκατομμύρια λίρες.
Επιπλέον, υπό τον Τζόνσον, η Βρετανία ήταν η πιο αντιρωσική από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ήταν σταθερός υποστηρικτής των σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται μεγάλες απώλειες στο Ντονμπάς και χάνουν τον έλεγχο των εδαφών. Γίνεται προφανές ότι χωρίς ισχυρή υποστήριξη από τη Δύση, το καθεστώς του Κιέβου δεν θα διαρκέσει πολύ και, σαν υπό την πίεση των στρατιωτικών αποτυχιών, χωρίς βοήθεια, ο Ζελένσκι είναι πιθανό να "πέσει".
Ο πολιτικός επιστήμονας Ρόστισλαβ Ιστσένκο (Rostislav Ishchenko) πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να ελπίζουμε στην παραίτηση του Ζελένσκι. «Η εξωτερική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εξαρτάται από τον Μπόρις Τζόνσον», είπε σε ρωσικό ΜΜΕ. «Γίνεται με συνέπεια συλλογικά. Η παραίτηση του Τζόνσον δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο τον Ζελένσκι».
«Λένε ότι οι μάχες συνεχίζονται εδώ και σχεδόν 4 μήνες και ακόμη και η περιοχή του Ντόνιετσκ δεν καταλαμβάνεται από τα ρωσικά στρατεύματα. Επομένως, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ο Ζελένσκι τώρα υπόσχεται συνεχώς ότι θα υπάρξει αντεπίθεση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», σημείωσε ο ειδικός.
«Η περιοχή του Λουγκάνσκ χάθηκε σχεδόν αμέσως. Εκεί, μετά τις πρώτες κιόλας εβδομάδες των μαχών, το 5% παρέμεινε υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. Τώρα έχουν απωθηθεί. Λένε όμως ότι στο Λισιτσάνσκ αντιστάθηκαν τέσσερις μήνες και στη Μαριούπολη τρεις μήνες. Παρουσιάστηκε ως επιτυχία», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού National Defense, Ιγκόρ Κοροτσένκο (Igor Korotchenko), πιστεύει ότι η προσδοκία για παραίτηση του Ζελένσκι είναι «γερακίσια». «Δεν θα πάει πουθενά και θα συνεχίσει να κάθεται, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Πρέπει να ολοκληρώσουμε το δεύτερο στάδιο. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε ότι ο Ζελένσκι θα πάει κάπου. Δεν πάει πουθενά», τόνισε ο ειδικός.