Ένοπλες Συρράξεις

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσίγγια

Οι ΗΠΑ μπορεί να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από δύο από τους ορκισμένους αντιπάλους τους, για την παραγωγή των πυρομαχικών και του στρατιωτικού εξοπλισμού τους. Δύο τέτοια βασικά ορυκτά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα.

Το ένα είναι το «αντιμόνιο». Είναι ένα κρίσιμο ορυκτό που απαιτείται για την παραγωγή στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων γυαλιών νυχτερινής όρασης, σφαίρες διάτρησης θωράκισης, εκρηκτικών και πυρηνικών όπλων. Αλλά είναι σε έλλειψη στις ΗΠΑ και η χώρα, έχει βασιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Κίνα  και  τη Ρωσία.

Το άλλο είναι το τιτάνιο, για το οποίο οι ΗΠΑ καθώς και η Δυτική Ευρώπη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Το τιτάνιο και τα κράματα τιτανίου, έχουν μοναδικές ιδιότητες: είναι ελαφριά και έχουν πολύ υψηλή αναλογία αντοχής προς βάρος. Η πυκνότητά τους είναι συνήθως περίπου 60% εκείνη του χάλυβα.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε, Ποιο εμπάργκο; "Στη ζούλα" οι ΗΠΑ και η Δύση προμηθεύονται Ρωσικό τιτάνιο, είναι ένα ακόμη  γεγονός που δείχνει ότι, οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα και τη Ρωσία, για εξαρτήματα ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και τη συντήρηση των προμηθειών πυρομαχικών τους.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να μείνει χωρίς στρατηγικά αποθέματα αντιμονίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρομαχικών. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση, της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Gazeta.Ru, ανακάλυψε γιατί οι Αμερικανοί οπλουργοί χρειάζονται αντιμόνιο και γιατί μπορεί να εξαντληθούν τα αποθέματά του.

Το αντιμόνιο, που συμβολίζεται με το σύμβολο Sb (από το λατινικό Stibium) στον περιοδικό πίνακα, δεν αντιπροσωπεύει ειδική τιμή στη δική του μορφή, είναι ένα εύθραυστο ημιμέταλλο. Η κύρια ιδιότητά του είναι να ενισχύει τα μέταλλα, τον ίδιο μόλυβδο. Επιπλέον, υπάρχει μια τέτοια άμορφη τροποποίηση αυτού του στοιχείου ως εκρηκτικό, γνωστό ως «εκρηκτικός υδράργυρος», το οποίο εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση ή την ανάφλεξη.

Το αντιμόνιο, αλεσμένο σε σκόνη, χρησιμοποιείται πλέον ενεργά για στρατιωτικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα εκρηκτικά αστάρια που χρησιμοποιούνται σε φυσίγγια πυροβόλων όπλων, ασφάλειες χειροβομβίδων και βλήματα πυροβολικού.

«Το ίδιο το αντιμόνιο είναι ένα αρκετά ακίνδυνο χημικό στοιχείο, το οποίο εξορύσσεται με ανοιχτό τρόπο στους τόπους εμφάνισής του», είπε η χημικός μηχανικός Natalya Bagnyuk στην Gazeta.Ru.  Υπάρχουν παρόμοια σε διαφορετικά εδάφη του πλανήτη μας, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Κίνα. Στη Ρωσία, το αντιμόνιο εξορύσσεται κυρίως στη Γιακουτία, υπάρχουν κοιτάσματα αυτού του ορυκτού στο Τατζικιστάν, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Βολιβία. Είναι πιθανό ότι κάπου αλλού υπάρχει η θέση του, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας. Υπάρχουν στοιχεία αντιμονίου στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά σε πολύ μικρή ποσότητα όμως.

Η  Bagnyuk  πρόσθεσε ότι, το αντιμόνιο ως «εκρηκτικό μείγμα» παράγεται ηλεκτρολυτικά, όταν το αντιμόνιο μετατρέπεται σε μεταλλική κατάσταση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με αυτή τη μορφή, χρησιμοποιείται στη συνέχεια στην παραγωγή πυρομαχικών. «Αυτό δεν είναι εκρηκτικό, αλλά μόνο ένα μέσο για να το πυροδοτήσει», είπε .

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δική τους παραγωγή αντιμονίου και νωρίτερα οι Αμερικανοί το αγόραζαν από την Κίνα και τη Ρωσία. Τώρα, δεδομένων των πολιτικών περιπλοκών στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο και τη Μόσχα, το θέμα των προμηθειών αντιμονίου από εναλλακτικές πηγές έχει τεθεί στο Κογκρέσο. Οι Αμερικανοί βουλευτές, έχοντας λάβει αναφορές από το Πεντάγωνο , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές. Τα αποθεματικά είναι εγγυημένα ότι θα διαρκέσουν μόνο μέχρι το 2025, αναφέρει η έκθεση.

«Η κατανάλωση αντιμονίου στην κατασκευή ενός φυσιγγίου είναι τέτοια, που δεν ξεπερνά ένα ποσοστό του κόστους του, αυτή είναι απλά ασήμαντη. Όμως παράγονται εκατομμύρια φυσίγγια και κεφαλές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησύχησαν από την προοπτική να μείνουν χωρίς κάψουλες, εάν αυτές οι προμήθειες σταματούσαν από τη Ρωσία, και ιδιαίτερα από την Κίνα. Είναι αστείο, αλλά αποδεικνύεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς οβίδες και φυσίγγια εξαιτίας μιας τέτοιας έλλειψης όπως το αντιμόνιο, πιο γνωστό ως κρέμα μακιγιάζ », είπε ο στρατιωτικός ειδικός Alexander Zimovsky, στη Gazeta.Ru.

Στο Πενταπόσταγμα  αναφέραμε ότι στα τέλη Μαΐου, η αμερικανική εταιρεία Boeing αναγκάστηκε να αναστείλει προσωρινά την παραγωγή των αεροσκαφών 737 MAX,  σύμφωνα με την επίσημη έκδοση, «λόγω προβλημάτων με τις αλυσίδες εφοδιασμού εξαρτημάτων». Εννοούσαν εξαρτήματα από ρωσικό τιτάνιο, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή Boeing. 

Τώρα το πρόβλημα προέκυψε με το αντιμόνιο. Τα αποθέματα θα διαρκέσουν για δύο ή τρία χρόνια παραγωγής φυσιγγίων και πυρομαχικών. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, δεν είναι ακριβώς σαφές. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν ενεργά πυρομαχικά στην Ουκρανία. Τα αποθέματα μειώνονται γρήγορα.

Η χημικός Natalya Bagnyuk σημείωσε ότι, δεν είναι ακόμη δυνατή η σύνθεση αντιμονίου. «Η παραγωγή αντιμονίου τεχνητά δεν λειτούργησε, αν και διεξήχθη ένας μεγάλος αριθμός δοκιμών, ακόμη και σε έναν διαστημικό σταθμό σε τροχιά», πρόσθεσε.

Ο Belousov, πιστεύει ότι είναι «ακόμα πολύ, πολύ νωρίς», να μιλήσουμε για μια κρίσιμη κατάσταση για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ.

«Το Πεντάγωνο, φυσικά, θα λύσει το θέμα του αντιμονίου. Αλλά με ποιο κόστος;», είπε.

Η Αυστραλία, για παράδειγμα, θα δεχτεί να δώσει όσο ζητήσει, αλλά τα αποθέματα  εκεί είναι ελάχιστα πλέον. Η ανάπτυξη νέων εξορύξεων θα απαιτήσει κεφάλαια και οι Αμερικανοί θα πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό. Μακροπρόθεσμα, ίσως είναι καλό να έχουν τις δικές τους πηγές. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, θα λαμβάνουν πρώτες ύλες, λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις στην ανάπτυξη, σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή στην οποία η Κίνα και η Ρωσία πούλησαν αντιμόνιο.

Οι οικονομικές επιπτώσεις, εάν τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία παρακρατήσουν τις προμήθειες, δεδομένης της κλίμακας και των αναγκών της στρατιωτικής παραγωγής των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν και να φανταστούν. Αλλά σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλες.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...