Η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα Hürriyet. Ποιους στόχους επιδιώκει η Άγκυρα στη βόρεια Συρία και πώς προχωρά ο διάλογος με τη Μόσχα, αναλύει ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός, Βίκτορ Λιτόβκιν.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σχέδια για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζει ο σχηματισμός «ζώνης ασφαλείας» 30 χλμ στο εσωτερικό από τα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με τη Hürriyet, η αεροπορία της χώρας έχει ήδη πραγματοποιήσει στοχευμένα πλήγματα στις πόλεις Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ, όπου υποτίθεται ότι βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του PKK. Αργότερα, σχεδιάζεται να καθαριστούν και άλλες συνοριακές περιοχές, υποσχέθηκε ο Ερντογάν.
Διαφωνίες με τη Μόσχα προέκυψαν γύρω από την περιοχή Άιν Ίσσα στη βόρεια Συρία. Αυτό είναι το μέρος όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος Μ4, που συνδέει τις πόλεις Χασάκα, Ράκκα, Ντέιρ εζ Ζορ και Χαλέπι. Εκεί, η επιχείρηση έπρεπε να αναβληθεί, σύμφωνα με τη Hürriyet.
Μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 8 Ιουνίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε την ανάγκη απελευθέρωσης του κουρδικού πληθυσμού στη βόρεια Συρία από τρομοκράτες που υποστηρίζονται από δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, με τη σειρά του, είπε ότι το Κρεμλίνο κατανοεί την ανησυχία της Άγκυρας λόγω «απειλών που δημιουργούνται στα σύνορά τους από εξωτερικές δυνάμεις». Η Ρωσία και η Τουρκία θα συνεχίσουν τη συνεργασία «για τις συριακές υποθέσεις», είπε. Ο διάλογος συνεχίζεται, μεταξύ άλλων μέσω των υπουργείων Άμυνας.
Σε συνέντευξή του στο PolitExpert, ο στρατιωτικός παρατηρητής του TASS, Βίκτορ Λιτόβκιν, σημείωσε ότι η Τουρκία διεξάγει τακτικά τέτοιες επιχειρήσεις προκειμένου να «ασφαλίσει τα σύνορα από επιδρομές κουρδικών αποσπασμάτων». Και ταυτόχρονα να επεκτείνει την επιρροή της στις βόρειες περιοχές της Συρίας, που οι Τούρκοι για κάποιο λόγο θεωρούν δικές τους.
«Γιατί το κάνουν τώρα; Πρώτον, οι Κούρδοι μάλλον τα πήραν. Δεύτερον, έχουν συγκεντρώσει δυνάμει. Και, τρίτον, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35, ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι Αμερικανοί στη Συρία κλέβουν συριακό πετρέλαιο. Αυτό δεν αρέσει ούτε στην Τουρκία», είπε ο Ρώσος ειδικός.
Σύμφωνα με τον Λιτόβκιν, η επιχείρηση ζητήθηκε να αναβληθεί μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τη Ρωσία. Υπάρχουν πάντα διαφωνίες - το ερώτημα είναι πώς να τις λύσουμε, σημείωσε ο ειδικός:
«Εάν επιλυθούν στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, δεν θα εξελιχθούν σε επικριτικά. Παρά το γεγονός ότι τα συμφέροντά μας δεν συμπίπτουν πάντα, προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Τώρα αυτά τα ζητήματα επιλύονται σε επίπεδο υπουργών Άμυνας».
Τα συμφέροντα Τουρκίας και Ρωσίας συμπίπτουν σε πολλά θέματα. Είναι σημαντικό να μπει η Άγκυρα σε διάλογο, κατέληξε ο Λιτόβκιν.
Οι Τούρκοι πάντως συνεχίζουν να εμπλέκονται σε συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες, όπως προκύπτει από βίντεο που δημοσίευσε το Gerîla TV. Το Gerîla TV μετέδωσε πλάνα από τη δράση στο Χεφτανίν (βόρειο Ιράκ) στις 19 Μαΐου.
Το Κέντρο Τύπου του HPG είπε για τη δράση: «Οι Τούρκοι κατακτητές που κινούνταν κατά μήκος του Girê Xaç στο Χεφτανίν, στην περιοχή Xantûr στις 11.40 π.μ. της 19ης Μαΐου, έγιναν στόχοι και χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της αποτελεσματικής ενέργειας, 7 εισβολείς σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν».
Δείτε το βίντεο: