Ένοπλες Συρράξεις

Μπορεί να οδηγηθούμε σε "Συριοποίηση" του πολέμου στην Ουκρανία;

Σε πολεμικές αναμετρήσεις είναι δεδομένο ότι η κάθε πλευρά  των εμπολέμων για εξυπηρέτηση των σκοπών της, ερμηνεύει την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη δική της οπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε την άποψη του Ρώσου στρατιωτικού αναλυτή Boris Rozhin όπως παρουσιάζεται σε άρθρο σε ρωσικό ΜΜΕ, όπου αναφέρει τα εξής:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν- προοπτικές για ένα στρατιωτικό σενάριο στην Ουκρανία, αφού:

1. Η ΕΕ θέλει να πετύχει στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία.
2. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να αναπτύσσει στρατεύματα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
3. Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για χρήση οπλισμού του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ξεκινήσει στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ.
4. Οι παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ουκρανία και, βραχυπρόθεσμα, αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων, για να μην αναφέρουμε τις παραδόσεις βαρέων και ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων. Περαιτέρω αυτοκινούμενα όπλα, βαρύ πυροβολικό, MLRS και αεροπορία.
5. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θεωρείται ανεπιθύμητη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
6. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία διατυπώνουν τη θέση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για μήνες ή χρόνια.

Το ηθικό δίδαγμα  είναι απλό. Ο πόλεμος αντιπροσώπων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας θα είναι μακρύς, γιατί το ζήτημα για τους συμμετέχοντες είναι πολύ περισσότερα από την Ουκρανία.

Αποφασίζεται το ζήτημα του μέλλοντος της παγκόσμιας τάξης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονταν ξεκάθαρα σε ένα οικονομικό blitzkrieg ή εσωτερική αναταραχή στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες υποτίθεται ότι θα υπονόμευαν την ικανότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσει την επιχείρηση στην Ουκρανία.

Δεδομένου ότι δεν συνέβη τίποτα τέτοιο , η ρωσική οικονομία άντεξε το πρώτο χτύπημα, και η κοινωνία αντίθετα συσπειρώθηκε ενάντια σε έναν εξωτερικό εχθρό και η υποστήριξη για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία όχι μόνο δεν μειώθηκε, ακόμα και παρά τις απώλειες, αλλά  αντίθετα, μεγάλωσε , οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζονται να αλλάξουν το σχέδιο δράσης τους.

Κατά συνέπεια, η σύγκρουση περνά σε ένα μακροπρόθεσμο στάδιο, όπου θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τους ίδιους στόχους σε μεγαλύτερη έκταση προτού οι συνέπειες αυτού του πολέμου για τις ΗΠΑ και την ΕΕ γίνουν απαράδεκτες.

Ως εκ τούτου, η έμφαση δίνεται στην εξομοίωση της σύγκρουσης στην Συρία με αυτή στην  Ουκρανία

Η έννοια του «πολέμου στον τελευταίο Ουκρανό» βρίσκεται σε  δράση.

Φαίνεται ότι στην παρούσα φάση, οι ίδιοι στόχοι -εσωτερική αναταραχή / πραξικόπημα ή οικονομική κατάρρευση , θα επιδιωχθούν να επιτευχθούν πριν η  θέση του Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινωθεί σημαντικά

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα επιδεινωθούν λόγω της επικείμενης οικονομικής ύφεσης και της αυξανόμενης ύφεσης.

Από αυτή την άποψη, οι οικονομίες όλων των συμμετεχόντων στον πόλεμο θα βρίσκονται σε κατάσταση αναταράξεων, περιμένοντας να σπάσει πρώτος ο αντίπαλος.

Σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία έχει ακόμη ένα σοβαρό ατού, τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αναμένουμε ότι θα καταρρεύσει το βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ και θα επιφέρει ένα τερατώδες πλήγμα σε ορισμένους κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας (οι Γερμανοί εξετάζουν αυτή την επιλογή ως πορεία προς την κατάρρευση ολόκληρων τομέων της δικής τους οικονομίας).

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση, όπου η παγκόσμια ηγεμονία διακυβεύεται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η ιστορική υποκειμενικότητα για τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια εκεχειρία στο πνεύμα του Μινσκ-2, φυσικά, δεν θα είναι δυνατή

Για να επιλυθούν αυτές οι βασικές αντιφάσεις,  οι πραγματικές συμφωνίες μπορούν να συζητηθούν μόνο με τους Ουκρνούς ηγέτες εκείνους που δεν είιναι μαριονέτες των ΗΠΑ

Η Ρωσία πολεμά έμμεσα στην Ουκρανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, τα οποία χρησιμοποιούν ένα όργανο που συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ με τη μορφή μιας κατεχόμενης Ουκρανίας, όπου είναι εγκατεστημένο ένα καθεστώς εντελώς μαριονέτα, και τον στρατό της, ο οποίος είναι εμποτισμένος με ναζιστική ιδεολογία και οπλισμένος από χώρες του ΝΑΤΟ..

Τελικά, κανείς δεν κήρυξε πόλεμο σε κανέναν, και πιθανότατα δεν θα κηρύξει πόλεμο.

Όμως, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου Ψυχρού Πολέμου και η Ουκρανία ως ένα από τα καυτά θέατρα αυτού του πολέμου, είναι ακριβώς αυτός ο "ενδιάμεσος"  των πυρηνικών δυνάμεων ,που αφήνει στην ημερήσια διάταξη το σενάριο της ανανέωσης της κρίσης της Καραϊβικής, όταν ο κίνδυνος πυρηνικών ο πόλεμος μπορεί να γίνει πραγματικά αληθινός.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποχωρήσουν στην Ουκρανία (αυτό θα ήταν άλλο ένα βήμα προς την απώλεια της παγκόσμιας ηγεμονίας), θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν τη Ρωσία να μειώσει ή να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε εσωτερική σύγχυση 

Ως εκ τούτου, ο πόλεμος θα διαρκέσει όπως αυτός εναντίον του Άσαντ, ελπίζοντας ότι ένας συνδυασμός στρατιωτικής και οικονομικής πίεσης θα υπονομεύσει τη θέση της κυβέρνησης και μια κυβέρνηση ανδρείκελο μπορεί να έρθει στην εξουσία.

Το παράδειγμα της Συρίας, μιας ασύγκριτα πιο αδύναμης χώρας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, δείχνει ότι αυτή η πίεση μπορεί να καταπολεμηθεί. Ενδεικτικό είναι επίσης το παράδειγμα του Ιράν, το οποίο κατάφερε να αποτρέψει τόσο την κατάρρευση της οικονομίας του όσο και εσωτερικές αναταραχές.

Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες να δράσει κάτω από τέτοια πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, πολεμώντας ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά συμβούλια, όπου η Ουκρανία είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό, αν και όχι το μοναδικό μέτωπο"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η βεβαιότητα του Ρώσου στρατιωτικού αναλυτή ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολύ χρόνο ακόμη να διανύσει μέχρις ότου να τερματιστεί , παρομοιάζοντας την χρονική επιμύκηνσή του με εκείνον της Συρίας

Κάτι τέτοιο όντως θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία πρωτίστως, αφού θα ήταν έρημη γη και όχι χώρα και δευτερευόντως για τις οικονομίες της ΕΕ, αλλά και για την ίδια τη Ρωσία, που ωστόσο ο Ρώσος αναλυτής εκτιμά ότι θα αντέξει στις κυρώσεις της Δύσης

Εκτίμησή μας είναι ότι δεν συμφέρει κανέναν η χρονική επιμήκυνση του πολέμου και κυρίως τη Ρωσία, η οποία αιμοραγεί τόσο οικονομικά όσο και στο πεδίο της μάχης και για αυτό ο Πούτιν θα επιχειρήσει να τερματίσει τις στρατιωτικές  επιχειρήσεις μέχρι την 9η Μαϊου, με την κατάληψη του Ντονμπάς και της Μαριούπολης ενώνοντας την Κριμαία μέσω της Αζοφικής θάλασσας και του Ντονμπάς με την Ρωσία

Η Ουκρανία εφόσον όπως όλα δείχνουν, ηττηθεί στο Ντονμπάς, δεν θα έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να επιτεθεί κατά της Ρωσίας, αφού θα έχει απωλέσει μεγάλο μέρος του στρατιωτικού δυναμικού της

Παράλληλα πλην Μαριούπολης η οποία είναι ισοπεδωμένη και αποκομμένη γεωγραφικά από την υπόλοιπη Ουκρανία, οι Ρώσοι δεν θα κατέχουν καμμία άλλη μεγάλη Ουκρανική πόλη προκειμένου να έχουν να αντιμετωπίσουν αντάρτικο πόλεων από τους Ουκρανούς

Τέλος εφόσον αυτά επισυμβούν οι ΗΠΑ -Μ. Βρετανία δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ούτε οι Ουκρανοί θα μπορούν να τον διεξάγουν , αλλά  ούτε και οι χώρες της ΕΕ θα θέλουν να τον συντηρήσουν πληρώνοντας και άλλο τίμημα οι οικονομίες τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ