Ένοπλες Συρράξεις

Γύμνια; Γιατί χρειάζεται η Ουκρανία ξένα πολεμικά αεροσκάφη;

Η Πολωνία εργάζεται για μια συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία αεροπλάνα της σοβιετικής εποχής, σε αντάλλαγμα για αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16. Ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης λέει ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για τη συμφωνία, αφού το Κίεβο ζητά από τους συμμάχους να στείλουν πολεμικά αεροσκάφη για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο : Αυτή είναι η κίνηση που θα αλλάξει την πορεία του πολέμου! Η Πολωνία θα δώσει στην Ουκρανία μεταχειρισμένα MiG-29, αναφέραμε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν, ότι η Πολωνία θα έκανε μια συμφωνία για την προμήθεια της Ουκρανίας με αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει, ότι  θα βοηθήσουν την Πολωνία στην περίπτωση που μεταφέρει μεταχειρισμένα πολεμικά αεροσκάφη και άλλα προηγμένα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, δεσμευόμενος μάλιστα να αναπληρώσει τον στόλο της Βαρσοβίας με αμερικανικά μαχητικά.

Εμφανιζόμενος στο Face the Nation του CBS το Σαββατοκύριακο, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αμερικής ρωτήθηκε εάν η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στη συμφωνία όπλων, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για μεταφορά πολωνικών MiG στο Κίεβο και αντικατάστασή τους με αμερικανικά αεροπλάνα.

«Αυτό παίρνει το πράσινο φως. Στην πραγματικότητα, μιλάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το τι θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους, εάν στην πραγματικότητα επιλέξουν να παρέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς», είπε.

Το Κρεμλίνο όμως  είναι πιθανό  να δει την πολωνική αποστολή όπλων ως κλιμάκωση, με μια «πλημμύρα» ευρωπαϊκών όπλων να παραδίδεται ήδη στην Ουκρανία. Την άποψη συμμερίζονται ορισμένοι στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι μεταφορές αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, θα καταστήσουν την Ουάσιγκτον ενεργό εμπόλεμο στη σύγκρουση.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η υποστήριξη της αεροπορίας της Ουκρανίας, θα θεωρηθεί στη Μόσχα ως συμμετοχή στη σύγκρουση και ως άνοιγμα των προμηθευτών σε πιθανά αντίποινα. Το επίσημο σχόλιο από την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μόνο για να επιβεβαιώσει τη συνέχιση των συνομιλιών για το θέμα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας χρησιμοποιεί σοβιετικής κατασκευής μαχητικά Mig-29,  για να υπερασπιστεί τον ουρανό και το έδαφός της από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και έχει ζητήσει περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αποστολή μακροπρόθεσμα.

Οι στρατιωτικοί πιλότοι της Ουκρανίας δεν είναι εκπαιδευμένοι να πετούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι, στον χειρισμό αεροσκαφών MiG-29 ή Su που χρησιμοποιούνται σήμερα από πρώην μέλη του ΝΑΤΟ του σοβιετικού μπλοκ, Πολωνία, Βουλγαρία και Σλοβακία.

Οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να πετάξουν MiG αμέσως, αλλά η Πολωνία δεν επιθυμεί να χάσει σημαντική δύναμη της αεροπορίας της χωρίς αντικαταστάτες. Τα αμερικανικής κατασκευής F-16 γίνονται το στήριγμα της πολεμικής αεροπορίας της Πολωνίας, καθώς εκσυγχρονίζει τον στρατό της.

Παρά την υποστηρικτική της στάση απέναντι στην Ουκρανία στον αγώνα της, η Βαρσοβία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη και προκλητική απόφαση σχετικά με τη διάθεση των αεροπλάνων της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τους γείτονες της Ουκρανίας, να μην φιλοξενήσουν τα πολεμικά της αεροσκάφη στο έδαφός τους, λέγοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το θεωρήσει ως «εμπλοκή τους στη στρατιωτική σύγκρουση». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα άνοιγμα ( επέκταση ) των εχθροπραξιών.

Οι απειλές της Ρωσίας, θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια ευρύτερη προειδοποίηση ενάντια στην παροχή βοήθειας στις αεροπορικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Πολωνία συνορεύει επίσης με τη Ρωσία, μέσω του θύλακα του Καλίνινγκραντ, και έχει μακρά σύνορα με τη στενή σύμμαχο της Ρωσίας Λευκορωσία. Οι σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας, βρίσκονται σε χαμηλό σημείο από τότε που μια φιλοδυτική κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της στην Πολωνία το 2015.

Ένα από τα κύρια ζητήματα είναι πού θα βασίζονταν αυτά τα MiG, εάν ήταν διαθέσιμα, καθώς δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία θα είναι σε θέση να τα στεγάσει και να τα εξυπηρετήσει με ασφάλεια μακροπρόθεσμα, δεδομένου του πολέμου στο έδαφός της.

Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να λυθεί, θα ήταν πώς θα παραδοθούν τα αεροπλάνα στην Ουκρανία. Οι Πολωνοί πιλότοι, οι οποίοι είναι επίσης πιλότοι του ΝΑΤΟ, δεν μπορούν να τα πετάξουν στην Ουκρανία χωρίς να διακινδυνεύσουν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και η αποστολή Ουκρανών πιλότων στην Πολωνία για να τα πετάξουν πίσω, θα μπορούσε να δημιουργήσει παρόμοια ζητήματα.

Υπάρχει επίσης μια εκκρεμότητα παραγωγής F-16, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες που δυνητικά παραχωρούν τα MiG και τα μαχητικά Su τους στην Ουκρανία, θα πρέπει να περιμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα για την καθυστερημένη παραλαβή τους.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο το συνόψισε λέγοντας: «Υπάρχουν επιπλοκές. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο το να το παραδώσεις. Πρέπει να τα πετάξεις στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να τα τοποθετήσεις κάπου στο έδαφος».

Τέλος να υπενθυμίσουμε, ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε μια μαζική αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, αλλά τα κράτη μέλη συνειδητοποίησαν γρήγορα, ότι η κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρά τις εντάσεις με τη Μόσχα και σύντομα εγκατέλειψαν το σχέδιο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ