Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί μια γενικευμένη Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ Παγκοσμίως;-Ποιός ο ρόλος της ΕΕ;

Καθώς η κρίση για την Ουκρανία συνεχίζει να είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δύο πτυχές της  γίνονται πιο ξεκάθαρες.

Πρώτον, περισσότερο και  από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκείνος  που μιλάει για πόλεμο συνεχώς και δεύτερον  παρά τις απειλές  για σοβαρότατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ -Δύση  προς τη Ρωσία σε περίπτωση πολέμου, η Μόσχα δεν είναι τόσο αβοήθητη όσο προβάλλεται.

Σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο της σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση με τις δυτικές δυνάμεις, η Ρωσία λέει ότι έχει αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της κοντά στα ουκρανικά σύνορα στις βάσεις τους. Δημοσίευσε ακόμη και κάποιες βιντεοσκοπήσεις με την απόσυρση των στρατευμάτων της.

Αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι πεπεισμένες. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να ισχυρίζεται  ότι επίκειται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εύλογες ανησυχίες για την αυξανόμενη εμπλοκή της Δύσης με την Ουκρανία, ιδιαίτερα τις προσπάθειες να γίνει αυτή η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αψηφώντας όλες τις συμφωνίες με τη Μόσχα για τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου το 1990 .

Επίσης το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εφόσον δεν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. 

Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο;

Μια πολύ κατάλληλη ανάλυση έχει γίνει από τον Αμερικανό μελετητή Mike Whitney σχετικά με αυτό. Υποστηρίζει ότι η ουκρανική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία. Πρόκειται για τη Γερμανία, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να έχει  ειρηνικές και καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ρωσία και η Γερμανία , η οποία είναι  η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας , τότε η ηγετική θέση  των ΗΠΑ στη Δυτική Ευρώπη θα αμφισβητηθεί

Και οι ΗΠΑ φοβούνται πραγματικά μια τέτοια προοπτική μιας Δύσης χωρίς την ηγεσία τους.

Έτσι, ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα καταδείξει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο και θα εδραιώσει τη δυτική ενότητα υπό την αμερικανική ηγεσία. Επομένως, ένας πόλεμος είναι πολύ επιθυμητός για την Ουάσιγκτον.

Αυτή τη στιγμή, «η Ουάσιγκτον βλέπει τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Γερμανία με τη Ρωσία, που ονομάζεται Nord Stream 2, ως «απειλή για την πρωτοκαθεδρία της στην Ευρώπη και έχει προσπαθήσει να σαμποτάρει το έργο σε κάθε βήμα», λέει ο Whitney. Ο Nord Stream 2 είναι λίγο πολύ ολοκληρωμένος και έτοιμος να ξεκινήσει.

Μόλις οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές παράσχουν την τελική πιστοποίηση, θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου. Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες κατοικιών και οι επιχειρήσεις θα έχουν μια αξιόπιστη πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας, ενώ η Ρωσία θα δει σημαντική ώθηση στα έσοδα τους από το φυσικό αέριο.

«Είναι μια κατάσταση win-win και για τα δύο μέρη», επισημαίνει ο Whitney, αλλά «το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν είναι ευχαριστημένο με αυτές τις εξελίξεις. Δεν θέλουν η Γερμανία να γίνει περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή το εμπόριο οικοδομεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη οδηγεί στην επέκταση του εμπορίου.

Καθώς οι σχέσεις θερμαίνονται, αίρονται περισσότεροι εμπορικοί φραγμοί, χαλαρώνουν οι κανονισμοί, αυξάνονται τα ταξίδια και ο τουρισμός και εξελίσσεται νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Σε έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Ρωσία είναι φίλοι και εμπορικοί εταίροι, δεν υπάρχει ανάγκη για στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, δεν χρειάζονται ακριβά όπλα και πυραυλικά συστήματα κατασκευής των ΗΠΑ, ούτε ανάγκη για ΝΑΤΟ.

Το συμπέρασμα του Whitney είναι ότι η Ουκρανία είναι το «όπλο» της Ουάσιγκτον για να τορπιλίσει το Nord Stream και να βάλει ένα φραγμό  μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Αλλά ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να υιοθετήσει τη λογική του Μπάιντεν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 6 Φεβρουαρίου, ο καγκελάριος παρέμεινε χωρίς δέσμευση για τη γραμμή φυσικού αερίου.

Θέλει η διπλωματία και η συνεργασία να λύσουν τα προβλήματα  με τη Μόσχα.

Μάλιστα, επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου και σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν είπε ότι ήταν καλό σημάδι ότι ορισμένα ρωσικά στρατεύματα επέστρεφαν στη βάση μετά από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία.

"Οι διπλωματικές δυνατότητες κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί. Θα πρέπει να είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης. Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη και σοβαρή φαίνεται να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι είναι απελπιστική", είπε ο Καγκελάριος.

https://twitter.com/IndoPac_Info/status/1493845102355116034?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493845102355116034%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Feurasiantimes.com%2Frussian-invasion-threat-why-bidens-war-in-ukraine-putin%2F

Ο πόλεμος θα πυροδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Ωστόσο είναι επίσης γεγονός ότι  οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση όποτε ήταν  στο παρελθόν κατηγορηματική για πόλεμο ή επέμβαση, αυτός τελικά έγινε. Η ιστορία του Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν, της Συρίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι φλέγοντα παραδείγματα από αυτή την άποψη.

Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτή η ιστορία επαναληφθεί και λάβει χώρα ένας πόλεμος για την Ουκρανία, ο υπόλοιπος κόσμος, όχι μόνο η Ρωσία, θα επηρεαστεί αρνητικά.

Ότι και να πουν οι Αμερικανοί, η Ρωσία είναι πολύ σημαντική χώρα για να αγνοηθεί, δεδομένης της τρέχουσας ισχύος και των δυνατοτήτων της.

Συνολικά, η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι ακόμα υψηλή. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 30 τοις εκατό του πετρελαίου και το 35 τοις εκατό του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ας υποθέσουμε ότι η Ευρώπη σταματά να παίρνει ρωσικό αέριο. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιλέξουν ως  εναλλακτικές λύσεις, κυρίως στο Κατάρ ή το σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ. Όμως το LNG του Κατάρ εξάγεται κυρίως σε ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ινδία.

Υπό αυτή την έννοια, εάν το Κατάρ δεχθεί με καλύτερους όρους και τιμές από την Ευρώπη, οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, θα υποφέρουν. Και όσον αφορά τη Ρωσία, έχει τον νέο της φίλο, την Κίνα, η οποία είναι ενεργειακά ελλιπής και μπορεί πάντα να υποστηρίξει τη Μόσχα μέσω αγορών μεγάλης κλίμακας.

Το θέμα είναι ότι οποιοσδήποτε πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια των περισσότερων χωρών, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τη σταθερή και μακροπρόθεσμη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Δεύτερον, τα αποθέματα της Ρωσίας σε πολύτιμα  μέταλλα είναι επίσης πολύ υψηλά. Παράγει περίπου το 49 τοις εκατό των παγκόσμιων προμηθειών νικελίου, το 42 τοις εκατό του παλλάδιου, το 2 τοις εκατό του αλουμινίου, το 13 τοις εκατό της πλατίνας, το 7 τοις εκατό του χάλυβα και το 4 τοις εκατό του χαλκού.

Το νικέλιο είναι απαραίτητο για τη βιομηχανία πληροφορικής, ιδιαίτερα για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικά προϊόντα. Οι μακροπρόθεσμες εντάσεις για την Ουκρανία θα αποτελούσαν επομένως μεγαλύτερη απειλή για την προμήθεια και το κόστος των σχετικών αγαθών. Σε περίπτωση πολέμου, η οπλοποίηση πρώτων υλών στις μεγάλες χώρες είναι πιθανό να ενταθεί.

Τρίτον, η Ρωσία είναι επίσης σημαντική για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο και προμηθεύει το 23 τοις εκατό της αμμωνίας, το 17 τοις εκατό του καλίου, το 14 τοις εκατό της ουρίας και το 10 τοις εκατό των φωσφορικών αλάτων, τα οποία όλα πηγαίνουν στην παραγωγή λιπασμάτων. Εάν ένας πόλεμος στην Ουκρανία ξεσπάσει σε μια εποχή που οι τιμές των σιτηρών έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας COVID-19, είναι πιο πιθανό αυτές οι τιμές να εκτιναχθούν περαιτέρω στα ύψη.

Η Κίνα μπορεί να σπεύσει στο πλευρό της Ρωσίας

Επιπλέον, εάν η Ρωσία δεν προμηθεύει πλέον αυτά τα είδη τη στιγμή που η Κίνα έχει ήδη δεσμεύσει σημαντικό μέρος της παραγωγής ουρίας και φωσφορικών αλάτων για εγχώρια χρήση, θα οδηγήσει σε πρόσθετες ελλείψεις σε βασικά συστατικά λιπασμάτων και σε αύξηση των τιμών.

Τέταρτον, η απειλή του Μπάιντεν να αρνηθεί τις οικονομικές συναλλαγές της Μόσχας αποσύροντας τις εγκαταστάσεις SWIFT δεν είναι τόσο ισχυρή, όπως φαίνεται να διατείνεται  ο ίδιος και οι αξιωματούχοι του.

Όπως σωστά επισημαίνει ο Adam M Smith, πρώην Ανώτερος Σύμβουλος του Διευθυντή του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και Διευθυντής Πολυμερών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο  τέτοιου αποκλεισμού της , αφού και  κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κριμαίας το 2014, η Μόσχα απειλήθηκε 

Σε απάντηση, η Ρωσία εισήγαγε ένα εθνικό σύστημα καρτών πληρωμών που ονομάζεται Mir. Από το 2014, το επιχειρηματικό μερίδιο της Mir έχει αυξηθεί στο 24 τοις εκατό όλων των εγχώριων συναλλαγών με κάρτες στη Ρωσία, αν και παραμένει δύσκολο να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές εκτός Ρωσίας μέσω του Mir.

Για συναλλαγές στο εξωτερικό, η Ρωσία προσπάθησε επίσης να χρησιμοποιήσει, σε κάποιο βαθμό, μια κοινή κάρτα επωνυμίας με το International Maestro System, την China Union-Pay και την JCB της Ιαπωνίας. Η Ρωσία μπορεί επίσης να συνδεθεί με το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας (CIPS) που αναπτύσσει τώρα το Πεκίνο.

Μπορεί να σημειωθεί ότι η άρνηση της διευκόλυνσης SWIFT σε μια χώρα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οι χώρες μπορούν ακόμη να συναλλάσσονται χωρίς το SWIFT, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις το 1973. Το SWIFT είναι αποκλειστικά ένα μέσο ανταλλαγής πληροφοριών, δεν κατέχει κεφάλαια ούτε κινεί χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Πριν από το 1973, οι τράπεζες πραγματοποιούσαν τα ίδια καθήκοντα που εκτελεί η SWIFT στέλνοντας τέλεξ ή πραγματοποιώντας τηλεφωνικές κλήσεις. Και θα μπορούσαν ακόμα να το κανουν, αν και η ταχύτητα και η πρόσβαση της επιχείρησης θα είναι πολύ πιο αργή.

Ο Smith προειδοποιεί επίσης ότι το παράπλευρο κόστος της εκδιωξης  της Ρωσίας από τη SWIFT μπορεί να αποδειχθεί υψηλό. Η Μόσχα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει με αντίμετρα. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ποινικοποίηση της συμμόρφωσης με ξένες κυρώσεις στη Ρωσία, έτσι ώστε εταιρείες ή άτομα που τηρούν τους νέους κανόνες να βρεθούν αντιμέτωποι με δίωξη στα ρωσικά δικαστήρια.

Μια τέτοια πρόταση εκκρεμεί στη Δούμα (ρωσικό κοινοβούλιο) από το 2014, αν και οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν μέχρι στιγμής πείσει τον Πούτιν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν ασύνετη και θα προκαλούσε μαζική αποεπένδυση της Δύσης από τη Ρωσία.

Στον απόηχο μιας ρωσικής αποκοπής από το SWIFT, οι ρωσικές επιχειρήσεις μπορεί κάλλιστα να χάσουν αυτό το επιχείρημα (ή να αλλάξουν γνώμη) και η πρόταση θα μπορούσε να γίνει νόμος», επισημαίνει, προσθέτοντας, «η Μόσχα μπορεί επίσης να επιταχύνει την εκκολαπτόμενη απομάκρυνσή της από την ελεγχόμενη από τη Δύση οικονομική αρχιτεκτονική.

Μέχρι στιγμής, αυτό συνεπαγόταν κυρίως την ενθάρρυνση των ολιγαρχών να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και την ολοκλήρωση ορισμένων σημαντικών ενεργειακών συμφωνιών με την Κίνα που εκφράζονται σε νομίσματα άλλα  εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.

Εάν η Ρωσία ωθούσε περαιτέρω το θέμα απαιτώντας τη διαχείριση των διασυνοριακών πληρωμών μέσω του Συστήματος Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων της και επιμένοντας στην εκφραστική αξία των συναλλαγών σε μη δυτικά νομίσματα,  αυτό θα μείωνε τη δύναμη των δυτικών εργαλείων οικονομικής πίεσης άμεσα και μακροπρόθεσμα. όρος."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει ότι Γαλλία και Γερμανία αντιλαμβάνονται ότι  εάν όντως ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία και ληφθούν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας , είναι  σχεδόν βέβαιο ότι ως επακόλουθο θα κλείσει η στρόφιγγα φυσικού αερίου από τον Πούτιν αλλά και οι ΗΠΑ θα προκαλέσουν τετελεσμένα μη ενεργοποίησης του Nord Stream 2, με αποτέλεσμα οι οικονομίες των δύο αυτών χωρών αλλά και των υπολοίπων της ΕΕ να δεχθούν ισχυρότατο πλήγμα, αφού οι τιμές της ενέργειας θα καλπάσουν συμπαρασύροντας τον πληθωρισμο προς γενικευμένη άνοδο

Συνεπώς Γαλλία και Γερμανία ως η Στρατιωτική υπερδύναμη της ΕΕ και οικονομική ατμομηχανή αυτής αντίστοιχα, έχουν κάθε λόγο να παίξουν σημαντικό διαπραγματευτικό ρόλο στην εύρεση διπλωματικής λύσης για την Ουκρανία, αφού τα επακόλουθα όπως αναλύσαμε σε περίπτωση Ρωσικής στρατιωτικής εισβολής θα είναι σοβαρά και επώδυνα για τις ίδιες και την ΕΕ ως σύνολο. 

Επίσης σε άλλο άρθρο μας  είχαμε επισημάνει ότι μέσω της Ουκρανικής κρίσης η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ωθήσει την ΕΕ να μπεί σε περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, επικαιροποιώντας τη σημασία και το ρόλο του ΝΑΤΟ

Αυτό έχει ως σκοπό την περιθωριοποίηση της σημασίας της δημιουργίας του Ευρωστρατού και την διαμόρφωση ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, έτσι ώστε η ΕΕ να προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ πολύ στενά.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έχει ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία με επακόλουθο την αγκίστρωση Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έτσι η Ρωσία δεν θα μπορεί αφενός να υποστηρίξει την Κίνα αγκιστρώνοντας δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφετέρου οι ΗΠΑ θα εστιάσουν στην Ασία και την Κίνα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF