Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ εφοδιάζουν τον Ουκρανικό στρατό με το M141: Στερούνται τα ρωσικά πλοία στην Βαλτική αποτελεσματικής αεράμυνας

Η Ουάσιγκτον ωθεί ανοιχτά το Κίεβο σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πρόκληση, κυρίως κατά των φιλορωσικών δυνάμεων στο Donbass, προμηθεύοντας τον ουκρανικό στρατό με συγκεκριμένα στρατιωτικά όπλα, όπως φορητούς πυραύλους M141 Bunker Defeat Munition.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του Drive, Joseph Trevithick, σημειώνει ότι αυτό το ελάχιστα γνωστό όπλο στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ υπερβαίνει αυτό που μπορεί να υποδηλώνει το όνομά του.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, εντείνει τα όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων ανησυχητικών ενδείξεων, ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει εισβολή στη χώρα. Η εστίαση ήταν κυρίως στις παραδόσεις κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, ιδιαίτερα αμερικανικής κατασκευής Javelins και βρετανικής κατασκευής NLAW, και ισχυρισμοί ότι οι αρχές της Λετονίας και της Λιθουανίας σχεδιάζουν να στείλουν πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger κατασκευής ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προσοχή στη μεταφορά στην τελευταία παρτίδα όπλων πολλών παλετών, του ελάχιστα γνωστού συστήματος M141 Bunker Defeat Munition (BDM, «πυρομαχικά για καταστροφή αποθηκών»).

Αυτά τα όπλα, μαζί με εκτοξευτήρες πυρομαχικών φορητών όπλων, έφθασαν στο διεθνές αεροδρόμιο Boryspil κοντά στο Κίεβο στις 25 Ιανουαρίου με ένα Boeing 747 της Εθνικής Αερογραμμής, που πετούσε στο πλαίσιο σύμβασης με τη Διοίκηση Μεταφορών των ΗΠΑ.

Το M141 είναι ένας εκτοξευτής μίας χρήσης, οπλισμένος με μη κατευθυνόμενο πύραυλο 83 mm, σχεδιασμένο να εμπλέκει σκληρυμένους στόχους σε σχετικά μικρή απόσταση. Η ανάπτυξη τέτοιων όπλων επίθεσης με ώμο, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ως απάντηση στις απαιτήσεις του αμερικανικού στρατού. Η υπηρεσία παρήγγειλε όπλα που θα έδιναν στις μικρές μονάδες ένα πρόσθετο εργαλείο, για την αντιμετώπιση των εχθρικών οχυρώσεων στο πεδίο της μάχης.

Οι πρώτες παραδόσεις αυτού που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως M141 στον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησαν το 1999. Το BDM εκτοξεύει ένα λεγόμενο βλήμα κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας διπλής χρήσης και έχει αποτελεσματικό βεληνεκές έως και 250 μέτρα. Οι τελευταίες εκδόσεις αυτού του τύπου όπλου επίθεσης, μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιόπιστα απειλές έως και 500 μέτρα μακριά.

Ωστόσο, το M141 είναι σίγουρα ακόμα σε χρήση και θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας. Αν και αυτό το όπλο σχεδιάστηκε για να καταστρέφει εχθρικές οχυρώσεις, το ισχυρά εκρηκτικό βλήμα κατακερματισμού του μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων τύπων κατασκευών και οχυρών θέσεων, για την καταστροφή αποθηκών πυρομαχικών, καυσίμων και άλλου παρόμοιου υλικού. Οι δευτερεύουσες δυνατότητές του, είναι οι επιχειρήσεις κατά ελαφρών τεθωρακισμένων και άοπλων οχημάτων.

Για τον ουκρανικό στρατό, το M141 θα μπορούσε να δώσει σε μικρές μονάδες πρόσθετη άμεση δύναμη πυρός, ειδικά ενάντια σε στρατεύματα και ελαφρά οχήματα σε αστικές περιοχές που θα χρησιμοποιούσαν τα κτίρια για κάλυψη. Τα BDM μπορεί να είναι χρήσιμα για ομάδες που κάνουν ενέδρες σε φάλαγγες άοπλων οχημάτων υποστήριξης και ανεφοδιασμού ή πραγματοποιούν επιδρομές σε εχθρικά στρατόπεδα, αποστολές στις οποίες τα ουκρανικά στρατεύματα, θα μπορούσαν να εμπλακούν όλο και περισσότερο εάν οι ρωσικές δυνάμεις πιέσουν προς την ενδοχώρα.

Αλλά πέρα ​​από τη χρησιμότητά τους έναντι μιας ποικιλίας συνόλων στόχων, τα M141 έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό στη χρήση τους σε σύγκριση με πιο εξελιγμένα συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων όπως το Javelin.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή την έξοδο ρωσικών πλοίων και τη δημιουργία ομάδων στη Βαλτική Θάλασσα ο Maximillian Dura, ειδικός από την πολωνική έκδοση του Defense24, αναφέρει ότι τα ρωσικά RTO του έργου 21631 Buyan-M, αν και διαθέτουν πυραύλους Calibre, δεν αποτελούν κίνδυνο για τα πλοία στη Βαλτική Θάλασσα.

Το tass  έκανε γνωστό, ότι περίπου 20 μαχητικά πλοία και υποστηρικτικά πλοία του στόλου της Βαλτικής συμμετείχαν στους προγραμματισμένους ελιγμούς του Στόλου, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών κορβετών και σκαφών, μικρών πλοίων ανθυποβρυχιακού πολέμου, παράκτιων και λιμενικών ναρκαλιευτών, καθώς και σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας αεροσκάφους της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Βαλτικής.

Κατά τη διάρκεια των ναυτικών ελιγμών, τα πληρώματα των πυραυλικών κορβετών κρατούσαν πυρά πυροβολικού εναντίον εναέριων στόχων, ενώ μια ναρκαλιευτική δύναμη εξασκούσε το κυνήγι και την εξάλειψη ναρκών που είχαν τοποθετηθεί από έναν πλασματικό εχθρό. Επίσης, μονάδες του ναυτικού σώματος του Στόλου πραγματοποίησαν πορεία στην καθορισμένη περιοχή των ασκήσεων στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Ο Maximillian Dura, εξήγησε  ότι αυτά τα πλοία δεν είναι εξοπλισμένα με σύστημα αεράμυνας, επομένως δεν θα μπορούν να αποκρούσουν επίθεση από έναν πιθανό εχθρό από αέρος.

Υπενθύμισε δε,  ότι η Πολωνία αγόρασε πυραύλους Naval Strike, επομένως τώρα δεν χρειάζεται να φοβάται τα πολεμικά πλοία που δεν προστατεύονται από αποτελεσματική αεράμυνα. «Δεν φοβάμαι τους Ρώσους RTO, αφού μπήκαν στη Βαλτική χωρίς πλοίο που θα τους παρείχε αεροπορική κάλυψη», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης, ότι η έξοδος ρωσικών πλοίων και η δημιουργία ομάδων στη Βαλτική Θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι απλώς προπαγάνδα και προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Ωστόσο, η Πολωνία και άλλες χώρες της περιοχής, έχουν κάτι να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τους RTO σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ και δέος-Κινεζικό σύστημα Λέιζερ τοποθετήθηκε σε ιρανικά αεροδρόμια και υποδομές-Σαράντα Ιρανοί πιλότοι στην Μόσχα για τα Su-35

Η αμυντική συμφωνία της Τεχεράνης με το Πεκίνο δίνει το δικαίωμα στους Κινέζους να χρησιμοποιούν ιρανικές αεροπορικές...
το πρόσωπο του Πούτιν στον ουκρανικό ουρανό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκ έπαθαν Ουκρανοί στρατιώτες όταν είδαν το πρόσωπο του Πούτιν πάνω από τα κεφάλια τους-Σκοτώθηκαν οι πρώτοι Β. Κορεάτες στρατιώτες στην Ουκρανία

Τα ρωσικά στρατεύματα έστειλαν ένα μήνυμα στην ουκρανική πλευρά την ημέρα γενεθλίων του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν