Μετά τους Ρώσους τώρα και οι Κινέζοι εξοπλίζουν την Τεχεράνη την οποία έχουν δανείσει πολλά δις δολάρια και φυσικά δεν θέλουν να τα χάσουν.
Τρομερά γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά παιχνίδια και συμφέροντα βρίσκονται στο παρασκήνιο της πολεμικής ρήξης Ιράν και Ισραήλ, τα οποία δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους.
Ένας πόλεμος Ισραήλ-ΗΠΑ κατά του Ιράν, και μια πιθανή αλλαγή της εξουσίας στην χώρα αυτή, θα έφερνε κυριολεκτικά τα πάνω κάτω σε όλα τα κινεζικά σχέδια, από την σιδηροδρομική και οδική ένωση με την Τουρκία και την ΕΕ, στον δρόμο του μεταξιού, μέχρι στα δάνεια του Πεκίνου στην Τεχεράνη.
Το Ιράν αναπτύσσει τώρα κινεζικό σύστημα όπλων λέιζερ για την προστασία στόχων υψηλής αξίας
Έτσι η Κίνα έστειλε μυστικά, στο Ιράν νέο προηγμένο αμυντικό σύστημα λέιζερ, σύμφωνα με μια εικόνα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό X του Mehdi H στις 4 Οκτωβρίου 2024.
Οι αρχικές αναλύσεις δείχνουν ότι αυτό το σύστημα λέιζερ θα μπορούσε να είναι το Shen Nung κατασκευασμένο στην Κίνα.
Το σύστημα λέιζερ Shield 3000/5000, γνωστό και ως «Silent Hunter», έχει αποκτήσει αυτήν την τεχνολογία αιχμής για να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες έναντι απειλών χαμηλού υψομέτρου.
Το σύστημα είναι ένα σύστημα άμυνας λέιζερ χαμηλού υψομέτρου (LASS), που χαρακτηρίζεται από την ικανότητά του να στοχεύει και να εξουδετερώνει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και άλλα αντικείμενα που πετούν χαμηλά.
Η παραλλαγή "Silent Hunter" είναι ένα ηλεκτρικό οπλικό σύστημα λέιζερ οπτικών ινών που αναπτύχθηκε από την Κίνα. Διαθέτει ισχύ εξόδου που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 100 κιλοβάτ, επιτρέποντάς του να εμπλέκει αποτελεσματικά στόχους σε διάφορες περιοχές και υψόμετρα.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Silent Hunter είναι η μέγιστη λειτουργική του εμβέλεια των 4 χιλιομέτρων.
Σε απόσταση 800 μέτρων, είναι ικανό να διαπεράσει 10 χιλιοστά χάλυβα, επιδεικνύοντας την ισχύ του έναντι θωρακισμένων στόχων.
Αυτή η ικανότητα το καθιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση σμήνων drones και την προστασία ζωτικής σημασίας υποδομής από εναέριες απειλές.
Οι πρόσφατοι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ιράν και Κίνας αντικατοπτρίζουν μια εμβάθυνση στρατηγικής συνεργασίας, που υπογραμμίζεται από μια συνολική συμφωνία συνεργασίας 25 ετών που υπογράφηκε το 2021.
Αυτή η συμφωνία, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των στρατιωτικών και τεχνολογικών ικανοτήτων του Ιράν, περιλαμβάνει κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, ανταλλαγή πληροφοριών και πώληση σημαντικών όπλων.
Η συμφωνία επιτρέπει στην Κίνα να χρησιμοποιεί ιρανικές αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις, ειδικά στον Περσικό Κόλπο, γεγονός που ενισχύει τις θέσεις και των δύο εθνών στην περιοχή εν μέσω μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συμμαχιών.
Οι αμυντικές συνεργασίες της Κίνας περιλαμβάνουν μεταφορές τεχνολογίας και εκπαίδευση με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων του Ιράν κατά της πρόσβασης και της άρνησης περιοχής, ειδικά έναντι εναέριων και θαλάσσιων απειλών.
Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, το Ιράν ενδέχεται να αποκτήσει πρόσβαση σε προηγμένα κινεζικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αντι-drone και πυραυλικών τεχνολογιών.
Αυτή η αμυντική συμμαχία τοποθετεί και τις δύο χώρες ως στρατηγικά αντίβαρα στην επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Το αμυντικό σύστημα λέιζερ «Silent Hunter» της Κίνας, που εντοπίστηκε πρόσφατα στην Τεχεράνη, αποτελεί παράδειγμα των πιθανών μεταφορών όπλων που υποστηρίζουν την αμυντική υποδομή του Ιράν έναντι εναέριων απειλών σε χαμηλό υψόμετρο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
Τα λέιζερ μπορούν να απενεργοποιήσουν ή να καταστρέψουν τα drones σχεδόν αμέσως στοχεύοντας τους αισθητήρες ή τα δομικά τους στοιχεία, καθιστώντας τα ιδανικά για την αντιμετώπιση σμηνών μικρών UAV με χαμηλή πτήση.
Αρκετές ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως προχωρούν σε συστήματα όπλων λέιζερ για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των drones και άλλων εναέριων στόχων.
Ο στρατός των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αναπτύσσει το Σύστημα Όπλων Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (HELWS) για την εξουδετέρωση UAV και πυραύλων, με δοκιμές να δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα τόσο σε κινητές όσο και σε σταθερές αμυντικές ρυθμίσεις.
Ομοίως, το «Iron Beam» του Ισραήλ είναι ένα σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει drones, όλμους και πυραύλους σε κοντινή απόσταση, συμπληρώνοντας το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει δοκιμάσει τα δικά της συστήματα λέιζερ εντός της Bundeswehr για παρόμοιες εφαρμογές άμυνας drone.
Ιρανοί πιλότοι στην Ρωσία
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, 40 Ιρανοί πιλότοι έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν σε ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35.
Η κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Αυτή η πληροφορία εμφανίστηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Η αποστολή πιλότων στη Ρωσία αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί προηγουμένως μεταξύ των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει τη μεταφορά σύγχρονων ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στο Ιράν.
Το Su-35 είναι ένα πολυλειτουργικό μαχητικό τέταρτης γενιάς με στοιχεία του πέμπτου, το οποίο έχει υψηλή ευελιξία και ικανότητα να χτυπά εναέριους και επίγειους στόχους.
Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι αν συμβεί οτιδήποτε στο Ιράν, τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Su-35 θα έχουν πιθανότατα Ρώσους πιλότους( αφού για την ορθή εκπαίδευση πιλότων απαιτούνται αρχικά πολλοί μήνες και χρόνια) , που θα είναι μισθοφόροι της Wagner. Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα σχόλια από τη Μόσχα για αυτό το θέμα.