Τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη διαδραματίζονται πολλά και σημαντικά γεγονότα....
Ακόμη και τώρα, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι εκλογές θα διεξαχθούν. Πολλοί φοβούνται ότι η εύθραυστη ειρήνη στη χώρα, θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν οι διαφωνίες για τις εκλογές δεν επιλυθούν γρήγορα.
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, θα έφερνε σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες της διεθνούς κοινότητας για επανένωση της χώρας.
«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη Λιβύη και οι ενδείξεις αυξάνονται, μέρα με τη μέρα, ότι μας τελειώνει ο χρόνος για να έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε ο Μπεν Φίσμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής στο Arab News.
Το "κόψιμο" του υιού Καντάφι από τις εκλογές, η οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας για αυτό, η παρόμοια απόπειρα "κοψίματος" του Χαφτάρ μεταγενέστερα ο οποίος όμως αρχικά πέρασε στη διαδικασία επιλογής ως υποψήφιος Πρόεδρος, η παράνομη συμμετοχή στις εκλογές του τουρκόφιλου Πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ήταν ένα μήνα πρίν τις εκλογές στη θέση του, αν και δεν θα έπρεπε να μετέχει καν στην εκλογική διαδικασία, αφού αυτό ήταν προαπαιτούμενο όταν ανέλαβε μεταβατικός Πρωθυπουργός και η πρόσφατη παραίτηση του επικεφαλής της UNSMIL Γιαν Κούμπις από τη θέση του, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Οι πολλαπλές δικαστικές υποθέσεις εναντίον κορυφαίων υποψηφίων, έχουν περιορίσει την προεκλογική περίοδο. Όλα αυτά δείχνουν, ότι αυτές οι εκλογές δεν διεξάγονται σε συμφωνημένη συνταγματική βάση. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επίλυση θεμελιωδών ζητημάτων, όχι μόνο για το ποιος είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα αλλά και για το ποιες θα είναι οι εξουσίες του προέδρου.
Χωρίς συμφωνία σχετικά με αυτές τις εξουσίες, είπε ο Fishman, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «αυξανόμενη συνταγή για περισσότερη πόλωση, καθώς και σε μια αυξανόμενη πιθανότητα για περισσότερη βία και όχι λιγότερη».
Δεδομένων των συνεχιζόμενων διαφωνιών, η Dalia Al-Aqidi, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Πολιτικής Ασφάλειας, πιστεύει ότι ακόμη και η 24η Ιανουαρίου είναι υπερβολικά φιλόδοξη για μια επαναπρογραμματισμένη ψηφοφορία.
Η Dalia Al-Aqidi, ανησυχεί ότι οι φατριακές μάχες θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν συνεχιστεί η ξένη παρέμβαση. «Η πιθανότητα βίας και χάους είναι πολύ υψηλή, ειδικά με την αύξηση των προσπαθειών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα, λόγω της απώλειας της παντού αλλού στην περιοχή», είπε.
«Η ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, εξετάζει τη Λιβύη ως εναλλακτική λύση στην Τυνησία, η οποία ήταν το τελευταίο της προπύργιο», είπε.
Όλα δείχνουν, ότι είναι αμφίβολο οι εκλογές να διεξαχθούν αυτόν τον μήνα, αλλά παραμένει μια αισιοδοξία ότι μια σοβαρή άνοδος της βίας, μπορεί να αποφευχθεί εάν συνεχιστεί ο διάλογος.
«Φαίνεται τώρα ότι μια άμεση απειλή βίας είναι λιγότερο πιθανή, καθώς διαφορετικοί παράγοντες μιλούν για τα επόμενα βήματα. Λόγω αυτών των συνομιλιών, η ημερομηνία είναι πιθανό να παραταθεί πέρα από τα τέλη Ιανουαρίου ή ακόμα και αρκετούς μήνες μετά» αναφέρει ο Fishman του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.
Ο διορισμός στις 7 Δεκεμβρίου της Στέφανι Ουίλιαμς ως ειδικής συμβούλου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, προσφέρει κάποιες ελπίδες για την επανάληψη της διαδικασίας των εσωτερικών συνομιλιών, καθώς η ίδια ηγήθηκε των συνομιλιών που κατέληξαν στην εκεχειρία του Οκτωβρίου 2020 στη Λιβύη.
Ο δρόμος για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, δεν ήταν ποτέ εύκολος αλλά ο δρόμος προς μια σταθερή και ενωμένη Λιβύη, είναι μέσα από κάλπες και όχι από κάλπες πυρομαχικών.
Το πολιτικό κλίμα είναι εξαιρετικά πολωμένο και οι ξένοι μισθοφόροι και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν στη Λιβύη ακόμη. Και τα δύο έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναβολή των εκλογών στη χώρα, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο και επανάληψη των εχθροπραξιών μεταγενέστερα.
Μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, συμφωνήθηκε στη Γενεύη στις 23 Οκτωβρίου 2020. Ακολούθησε συμφωνία στην Τύνιδα για διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.
Μια προσωρινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Abdul Hamid Dbeibah, εγκρίθηκε από τους νομοθέτες στις 10 Μαρτίου 2021. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, ο Aguila Saleh, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, επικύρωσε έναν νόμο που διέπει τις προεδρικές εκλογές που θεωρήθηκε ότι παρακάμπτει τη δέουσα διαδικασία και ευνοώντας τον Χάφταρ.
Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο ενέκρινε ψηφοφορία δυσπιστίας στην κυβέρνηση ενότητας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις εκλογές και την ειρήνη που κατακτήθηκε με κόπο.
Ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν εκλογές τον Ιανουάριο, η Λιβύη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να σχηματιστεί μια σταθερή διοίκηση και να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη.