Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Νέα συμφωνία-μυστήριο! Σε ποια χώρα με την οποία "έχει ευαίσθητες σχέσεις" πούλησε drone το Ισραήλ;

Είναι γνωστό, ότι κατά την σύρραξη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, ο μεγάλος βραχνάς του Στρατού του Αζερμπαϊτζάν ήταν η πανίσχυρη αεράμυνα της Αρμενίας.

Σύμφωνα με τις τότε αναφορές όμως, το αδιαπέραστο τείχος προστασίας που προσέφεραν τα S-300 και τα Iskandar των Αρμενίων,  διαπερνούσε το υπερόπλο, που ήταν πιθανό -αλλά όχι επιβεβαιωμένο- ότι προσέφερε το Τελ Αβίβ στο Μπακού: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη . Πολλοί αναλυτές αλλά και η Διεθνής κοινή γνώμη, αναρωτιόντουσαν αν τα πράγματι  ήταν έτσι.

https://youtu.be/Xr3gos08xFM

Σύμφωνα με την jpost, ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mandelblit και το Τμήμα Εισαγγελίας Οικονομικών Εγκλημάτων του Ισραήλ, κατέθεσαν την Τετάρτη κατηγορητήριο στο Δικαστήριο του Rishon Lezion, κατά της εταιρείας κατασκευής drone Aeronautics και τριών ανώτερων αξιωματούχων της, για παραβίαση της νομοθεσίας περί εξαγωγών σχετικά με έναν αγοραστή.

Ενδεικτικό της σοβαρής υπόθεσης, είναι ότι δόθηκε μια εντολή φίμωσης για όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με την υπόθεση, πιθανώς επειδή ο αγοραστής είναι μια χώρα με την οποία το Ισραήλ έχει ευαίσθητες σχέσεις ή ότι η έκθεση λεπτομερειών, θα μπορούσε να βλάψει τις πωλήσεις ισραηλινών drone σε άλλους ξένους αγοραστές.

Όπως προαναφέραμε τόσο το 2016 όσο και το 2019, υπήρξαν αναφορές για χρήση ισραηλινών όπλων στην Αρμενία, με μια αναφορά του 2019 από τον Nir Dvori του Channel 12, να λέει ότι η Αρμενία κατέρριψε ένα επιθετικό drone από το Αζερμπαϊτζάν, για να μάθει αργότερα ότι σχεδιάστηκε από την Aeronautics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Aeronautics άνοιξε ένα εργοστάσιο στο Αζερμπαϊτζάν το 2011 και το 2017 το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, κατέταξε το Αζερμπαϊτζάν, ως τον τρίτο μεγαλύτερο αγοραστή ισραηλινών όπλων με 137 εκατομμύρια δολάρια.

Η υπόθεση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς ένας από τους δύο σημερινούς κύριους συνιδιοκτήτες του 50% της Aeronautics είναι η Rafael , μία από τις τρεις μεγαλύτερες ισραηλινές αμυντικές εταιρείες και με σχεδόν κυβερνητικό καθεστώς.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2017, αλλά σταμάτησε λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος για το κατεστημένο της άμυνας και της επιθυμίας να επιτευχθεί συμφωνία, για την ένσταση που θα απέτρεπε μια άβολη δημόσια δίκη, που ενδεχομένως απαιτούσε μάρτυρες του ξένου αμυντικού τομέα.

Να επισημάνουμε ότι η Αρμενία είναι η σταθερότερη σύμμαχος του Ιράν στο γεωπολιτικό σύμπλεγμα Καυκάσου – Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ, προφανώς δεν «λυπάται» καθόλου για το «ξέσπασμα της βίας» και ποντάρει στην αποδυνάμωση των αντιμαχομένων, στο μέτρο που και η Τουρκία – πάτρωνας του Αζερμπαϊτζάν – κινείται εχθρικά προς το Ισραήλ.

https://youtu.be/_A06Rd_zX4g

Το Αζερμπαϊτζάν έχει μακρά πορεία αγοράς Ισραηλινών όπλων,  σε βαθμό που το Ιράν, κάλεσε το 2012 τον πρώην πρεσβευτή του για να εκφράσει τις ανησυχίες του.

Η Aeronautics, εδρεύει στο Yavneh και ο διευθύνων σύμβουλός της Moshe Elazar (ο οποίος δεν είναι ύποπτος), ήταν προηγουμένως κορυφαίος αξιωματούχος της Rafael.

Η Rafael, η οποία πλήρωσε το ήμισυ του τιμήματος αγοράς 850 εκατομμυρίων NIS πριν από δύο χρόνια, είπε απαντώντας: «Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε γεγονότα που αφορούσαν στελέχη της εταιρείας που έλαβαν χώρα πολύ καιρό πριν την εξαγοράσει από τον Rafael, και κανένας από τους σημερινούς αξιωματικούς της εταιρείας έχει οποιοδήποτε μέρος στην υπόθεση».

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, δεν δημοσιεύει  ποτέ λεπτομέρειες πωλήσεων ανά χώρα, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Ισραήλ, είναι απίθανο να μειώσει τις προσοδοφόρες πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν. Και, προφανώς, η Ιερουσαλήμ, θα παραμείνει πιστή στη συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις αντιδράσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF