Η Τουρκία ήταν έτοιμη να συναντηθεί και να μιλήσει με τον πραξικοπηματία στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ καθώς και με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με έδρα το Τομπρούκ Ακουίλα Σάλεχ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, υποδεικνύοντας ότι οι δυο τους ωστόσο υπαναχώρησαν σε μια πιθανή συνάντηση.
Η Τουρκία προσπαθεί να πλευρίσει Χαφτάρ και Σάλεχ
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξήγησε ότι η Τουρκία δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ δυτικής και ανατολικής Λιβύης, σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις στα μέσα ενημέρωσης.
«Ο Aquila Saleh ήθελε να έρθει στην Τουρκία μερικές φορές. Τον καλέσαμε, ορίστηκαν ημερομηνίες και μετά έκανε πίσω. Ο Χάφταρ ήθελε επίσης να έρθει μια φορά», είπε και πρόσθεσε ότι ο πραξικοπηματίας Στρατηγός είχε θέσει έναν όρο, που ήταν να συναντήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεδομένου ότι ο Χάφταρ δεν έχει επίσημη θέση, ο Πρόεδρος είπε ότι θα ήταν πιο κατάλληλο εάν ο Χαφτάρ συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, και έτσι ο Χάφταρ δεν ήρθε.
«Αν είχε έρθει, ήμασταν έτοιμοι να μιλήσουμε μαζί του».
Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για μια λύση χωρίς αποκλεισμούς, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είχαμε αυτή την κατανόηση από την αρχή, αλλά για κάποιο λόγο, η ανατολική πλευρά ήταν μακριά από την Τουρκία. Είχαν διαφορετική ατζέντα».
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας υπενθύμισε ότι η Άγκυρα είναι ιστορικά πιο κοντά στα ανατολικά της Λιβύης και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι κάτοικοι τουρκικής καταγωγής είναι εκεί. Επομένως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε διάκριση».
Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Turkish Airlines (THY) θα ξεκινήσει πτήσεις και η Τουρκική Πρεσβεία θα ανοίξει ξανά, εάν δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
«Ο πρεσβευτής μας Κενάν Γιλμάζ θα επισκεφθεί τα ανατολικά τις επόμενες ημέρες και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις», είπε.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε τις διμερείς σχέσεις με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) της Λιβύης Fawzi al-Nuwairi και μια αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Το κύριο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης της λιβυκής αντιπροσωπείας περιελάμβανε την επαναλειτουργία του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην ανατολική πόλη της Βεγγάζης, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Ιούνιο του 2014.
Ένα άλλο θέμα ήταν η επανέναρξη των πτήσεων της Turkish Airlines (THY) προς τη Βεγγάζη, αλλά η τουρκική πλευρά τόνισε τη σημασία της διενέργειας των απαραίτητων τεχνικών εργασιών, καθώς και λήψης των μέτρων ασφαλείας για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.
Οι Λίβυοι βουλευτές κάλεσαν επίσης τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Τρίπολη να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.
Η Λιβύη έχει διχαστεί από τον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του εκλιπόντος ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι το 2011. Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας κατά του Χάφταρ
Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν αναπτύξει στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019 και τη συνδρομή της Τουρκίας να βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να απωθήσει τις δυνάμεις του πραξικοπηματία Στρατηγού Khalifa Haftar
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι οι Προεδρικές εκλογές στη Λιβύη αναβλήθηκαν και ορίστηκε ως νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους η 24 Ιανουαρίου 2022
Ενώ όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται στη Λιβύη, στην Τουρκία παίζεται ένα πολύ σοβαρό παιγνίδι στην πλάτη της Ελλάδας αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν
Το τουρκικό "φροντιστήριο" σε Λίβυους Βουλευτές για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο
Συγκεκριμένα αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) συναντήθηκε πριν λίγες ημέρες με τον πρώην Αρχηγό του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων ,αρχιτέκτονα της ναυτιλιακής συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yayci στο Τουρκικό Κέντρο Παγκόσμιων Ναυτικών Στρατηγικών σπουδών στην Κωνσταντινούπολη.
Το κέντρο δημοσίευσε εικόνες από τη συνάντηση στο Twitter και είπε ότι ο Yayci ενημέρωσε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία σχετικά με τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019.
Ο Yayci ενημέρωσε τη λιβυκή αντιπροσωπεία για τον θαλάσσιο χώρο που απέκτησε η χώρα τους στο πλαίσιο της συμφωνίας, λέγοντας ότι είναι στο πλαίσιο της προσέγγισης «win-win» μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Το κέντρο δημοσίευσε ένα tweet λέγοντας ότι «η αντιπροσωπεία έλαβε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη Συμφωνία Οριοθέτησης Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας-Λιβύης», αναφέροντας ότι "Κατάλαβαν ξεκάθαρα ότι αυτή η συμφωνία είναι υπέρ και συμφέρον της Λιβύης και πρόκειται να προστατευθεί.”
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της HoR, Youssef Al-Aqouri, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Issa Al-Araibi και τα μέλη της HoR Ziad Daghim, Idris Al-Maghrabi και Badr Al-Nuhaib, οι οποίοι είναι όλοι υποστηρικτές του Χαλίφα Χάφταρ.
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα η Λιβυκή αντιπροσωπεία είχε ενημερώσει τον Ερντογάν και βουλευτές του κόμματος του αλλά και της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ότι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ουδέποτε συζητήθηκε στην Βουλή της Λιβύης και φυσικά δεν έχει επικυρωθεί από αυτήν
Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι, η Τουρκία στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών στις 24 Ιανουαρίου 2022, εάν αυτές πραγματοποιηθούν τότε τελικά και δεν αναβληθούν εκ νέου, θα επιταχύνει τις ενέργειες της προκειμένου να πείσει τους βουλευτές που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, να αλλάξουν τη στάση τους και να υπερψηφίσουν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν όταν αυτό έρθει στην Λιβυκή βουλή για επικύρωση
Πρός τούτο αναγκαιεί φυσικά να αλλάξουν γνώμη πρώτα ο Στρατηγός Χαφτάρ και ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Σάλεχ, γιαυτό κιόλας ο Τσαβούσογλου δηλώνει έτοιμος να μιλήσει μαζί τους
Αυτό θα είχε αρνητικότατες επιπτώσεις για τη χώρα μας , περιπλέκοντας τις καταστάσεις ακόμη περισσότερο, αφού πλέον θα αποκτούσε νόμιμη υπόσταση το εν λόγω παράνομο μνημόνιο, την οποία μέχρι τώρα δεν έχει.
Περιττό θα ήταν να πούμε ότι σε τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος απώλειας μεγάλου τμήματος της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης θα ήταν τεράστιος
Η παρούσα κατάσταση για Ελλάδα και Κύπρο δεν είναι καλές , αφού η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται στρατιωτικά στη Λιβύη και το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει απορριφθεί από τη Λιβύη, αφού αυτή δεν έχει ακόμη Πρόεδρο και κυβέρνηση
Κατά συνέπεια το θέμα σέρνεται χρονικά, γεγονός που πάλι δεν συμφέρει την Ελλάδα, αφού εκτός των ανωτέρω, νέα δεδομένα μπορεί να προκύψουν στην περιοχή, τα οποία ενδεχομένως να μην μας ευνοούν
Είναι δεδομένο ότι οι σχέσεις των κρατών της Μ.Ανατολής και της Β. Αφρικής επαναπροσδιορίζονται, μετά την Αμερικανική άμπωτι στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι χώρες να συζητούν μεταξύ τους προσπαθώντας να βρούν λύσεις σε προβλήματα που τις ταλάνιζαν για πολλά χρόνια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων την επαναπροσέγγιση των Αραβικών κρατών με το καθεστώς Άσαντ
Επίσης, στην εξίσωση μπαίνει και η αντιπαλότητα Ιράν-Ισραήλ. Ένας πόλεμος μεταξύ τους θα συμπαρασύρει και άλλα κράτη της περιοχής, δίνοντας ευκαιρία στην Τουρκία να επανέλθει στο προσκήνιο
Κλείνοντας επισημαίνω αναφορικά με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ- Ερντογάν, ότι όπου μπαίνει ο Τούρκος, δεν φεύγει ποτέ, επαληθεύοντας μια ελληνική ρήση "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού".
.
.