Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αρμένικο σινιάλο στις ΗΠΑ για τις σχέσεις με την Τουρκία-Άλλο το κράτος της Αρμενίας, άλλο ο τέταρτος παίκτης

Τουρκία και  Αρμενία ανακοίνωσαν  πρόσφατα ότι έχουν εισέλθει στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, τονίζοντας  ότι έκαναν αμοιβαία βήματα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την πολιτική.

Ενώ  η συγκεκριμένη  διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν παραχώρησε συνέντευξη στους Asia Times , όπου  αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Τουρκία.

Στη δήλωσή του, ο Σαρκισιάν είπε ότι, "η Τουρκία κρατά την Ευρώπη όμηρο σχετικά με τους πρόσφυγες, αφού  εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία χρησιμοποιούνται εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα μάλιστα που η ΕΕ πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. " 

Μιλώντας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Σαρκισιάν είπε ότι πρόκειται για ένα «σύνθετο ζήτημα», εξηγώντας περαιτέρω το θέμα ως ακολούθως:

https://www.youtube.com/watch?v=a3K4p53LYIY

Επισκέφθηκα την Τουρκία πολλές φορές

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας  είπε, «Μιλώντας για τις σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, νομίζω ότι η Αρμενία και η Τουρκία δεν έχουν μακρά ιστορία. Έχουμε μακρά ιστορία αναφορικά  με  τους Αρμένιους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία,  τους Αρμένιους στην Τουρκία, αλλά η ιστορία της Αρμενίας και της Τουρκίας είναι σύντομη, καθώς υπήρξε ένας πόλεμος μεταξύ της πρώτης Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Τουρκίας το 1920», είπε.

Ο Sarkisyan είπε, «Το δεύτερο μέρος των σχέσεων ανήκει στο έτος 1991, όταν ανακηρύχθηκε η τρίτη Αρμενική Δημοκρατία. Σήμερα δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές στην Τουρκία. Επισκέφθηκα πανεπιστήμια, προήδρευσα σε μεγάλα συνέδρια, δίδαξα στο Koç και άλλα πανεπιστήμια».

Η τρέχουσα διαδικασία εξομάλυνσης

Αναφερόμενος στην τρέχουσα διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, ο Σαρκισιάν είπε: «Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις τώρα;

Ας δούμε τις  σχέσεις Γαλλίας και Μ. Βρετανίας,  και εκείνες της Γαλλίας με την Γερμανία και ας δούμε την εμπειρία αυτών των  χωρών αναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεών τους

Για αιώνες είχαν καταστρέψει ο ένας τον άλλον. Μετά όμως κάτι άλλαξε, μετά από μεγάλες καταστροφές και τραγωδίες, όλοι κατάλαβαν ότι υπήρχε διέξοδος από αυτό το μίσος». είπε.

Ο Σαρκισιάν πρόσθεσε ότι: «Εάν δεν υπήρχε ανοχή στην Ευρώπη, η Ευρώπη  δεν θα ήταν τώρα όπως είναι. Τα άφησαν όλα αυτά στην άκρη και μετά άρχισαν να ανέχονται ο ένας τον άλλον, να αποδέχονται ο ένας τον άλλον και μετά να κάνουν διάλογο».

Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας στη συνέντευξη, ο Σαρκισιάν είπε: «Λέει κανείς ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ δύο ατόμων, δύο οικογενειών, δύο εθνών, δύο κρατών που δεν αγαπούν το ένα το άλλο δεν ωφελεί; Φυσικά και όχι. Αλλά κάθε κανονικοποίηση είναι τουλάχιστον αμφίδρομη ή απαιτεί δύο παίκτες. Αυτό το είδος ομαλοποίησης χρειάζεται ορισμένα στοιχεία». 

Ο παράγοντας  Αζερμπαϊτζάν

Ο Σαρκισιάν είπε: "Η Τουρκία και η Αρμενία άρχισαν να πλησιάζουν  μεταξύ τους προτού επιλυθεί πλήρως το πρόβλημα του Καραμπάχ. Μπορεί κάποιος να μου αποδείξει ή να μου εξηγήσει πώς μπορεί η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία, ενώ ο πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται, ενώ το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δηλώνουν ότι είναι αδελφά έθνη; " 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γιατί το Αζερμπαϊτζάν συμφωνεί να εξομαλυνθούν οι  σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας όταν οι σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν εξομαλυνθεί; Υπάρχει ένας τέταρτος παίκτης σε αυτή την εξίσωση και αυτός ο τέταρτος παίκτης είναι το αρμενικό έθνος. Μετά από αυτό που συνέβη το 1915, κανένας Πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό αυτών των ανθρώπων, για λογαριασμό των παππούδων που σκοτώθηκαν ή επέζησαν». είπε.

https://youtu.be/RZA3Vdig2Qc

Ο ρόλος της Αρμενικής διασποράς

Ο Σαρκισιάν είπε, "Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ του αρμενικού κράτους και της διασποράς πριν από τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Αυτή η σχέση είναι ένα πολύ πιο σύνθετο ζήτημα".

Ο Σαρκισιάν δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα στον κόσμο μπορούν να ξεπεραστούν με «ανοχή» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Στην Αρμενία η κοινή γνώμη έχει χωριστεί σε τρείς ομάδες

Υπάρχει μια ομάδα που δεν χαιρετίζει ποτέ την εξομάλυνση με την Τουρκία και βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω του πρόσφατου πολέμου πέρα ​​από ιστορικά ζητήματα.

Αν και η δεύτερη ομάδα βλέπει την Τουρκία ως εχθρό λόγω της υποστήριξής της στο Αζερμπαϊτζάν, εντούτοις  υποστηρίζει τον άμεσο διάλογο που  θα πρέπει να δημιουργηθεί, και όχι μέσω ενδιάμεσων.

https://youtu.be/YTfRC9KQ2j0

Η τρίτη ομάδα τέλος είναι σύμφωνη με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν. Θέλουν ειρήνη και ομαλοποίηση, αφήνοντας πίσω τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο του Καραμπάχ, υπέρ της χρήσης νέων διαύλων διαλόγου προκειμένου να επικρατήσει η γλώσσα της λογικής!

Ωστόσο η Αρμενική διασπορά η οποία πέτυχε την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, ταυτίζεται στην πλειοψηφία της με την πρώτη ομάδα, γεγονός που αναγκάζει τον νυν Πρόεδρο της Αρμενίας να συζητήσει μαζί της  το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία, πριν προβεί σε αυτό, αφού σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σήμαινε την απαρχή μεγάλων εσωτερικών αναταραχών στη χώρα, όπως είχαμε αναλύσει σε προγενέστερο άρθρο μας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ