Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Τιγκράι αναφέρουν δεκάδες σοκαριστικά περιστατικά ακόμα και μπροστά στα μάτια ανήλικων παιδιών, ενώ οι γυναίκες αυτές δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι αντάρτες από το Τιγκράι βίασαν, χτύπησαν και έκλεψαν πολλές γυναίκες τον Αύγουστο στην επαρχία Αμχάρα. Τουλάχιστον 16 γυναίκες κατήγγειλαν στην ΜΚΟ ότι ήταν θύματα κακοποίησης από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (ΤPLF), όταν αυτά πέρασαν από την πόλη Νίφας Μέουτσα της Αμχάρα, από τις 12 ως τις 21 Αυγούστου. Τα θύματα κατάλαβαν ότι πρόκειται για μαχητές από το Τιγκράι λόγω της προφοράς τους και από το γεγονός ότι έβριζαν τα μέλη της φυλής Αμχάρα, ενώ κάποιοι μάλιστα δήλωσαν ότι είναι μέλη του TPLF.
«Με βίασαν την ώρα που τα παιδιά μου έκλαιγαν»
«Τρεις εξ αυτών με βίασαν την ώρα που τα παιδιά μου έκλαιγαν (…) (Οι αντάρτες) έκαναν αυτό που ήθελαν και έφυγαν. Μου επιτέθηκαν σωματικά (…) Με χαστούκισαν, με κλώτσησαν. Με στόχευαν με τα όπλα τους σαν να ήθελαν να με πυροβολήσουν», δήλωσε μία γυναίκα.
Μια άλλη, η Χαμελμάλ, διηγήθηκε ότι τη βίασαν τέσσερις μαχητές του TPLF. «Αυτός που με βίασε πρώτος ήταν ο ανώτερός τους. Έλεγε: ‘Οι Αμχάρα είναι γάιδαροι, οι Αχμάρα σφαγίασαν τον λαό μας, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας βίασαν τη γυναίκα μου, τώρα μπορούμε να σας βιάζουμε όπως θέλουμε».
Μια άλλη γυναίκα κατήγγειλε ότι οι άνδρες, αφού τη βίασαν, την ξυλοκόπησαν με τις λαβές των όπλων τους και «έμεινα αναίσθητη για περισσότερο από μία ώρα».
Δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια εδώ και ένα χρόνο
Η «πολιορκία» της επαρχίας Τιγκράι εδώ και ένα χρόνο έχει αποκλείσει τις γυναίκες θύματα βιασμού από το να έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Βασιζόμενο στις μαρτυρίες θυμάτων, ηλικίας 6 με 80 ετών, το HRW κατηγορεί και τις δύο πλευρές -τους αντάρτες και τον ομοσπονδιακό στρατό της Αιθιοπίας- για γενικευμένη σεξουαλική βία και για σκόπιμη στοχοθέτηση ιατρικών εγκαταστάσεων.
«Η πολιορκία της κυβέρνησης στο Τιγκράι, που διαρκεί από τον Ιούνιο, τιμωρεί διπλά τα θύματα» καθώς τους στερεί την πρόσβαση σε ιατρική και κρίσιμης σημασίας ψυχολογική βοήθεια, τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Στην έκθεσή του το HRW αναφέρει ότι τα θύματα βιασμών έχουν ανάγκη κυρίως θεραπεία για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες ή για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, όπως και για τραυματισμούς, όπως σπασμένα κόκαλα.
«Ένα χρόνο μετά την έναρξη της καταστροφικής σύγκρουσης στο Τιγκράι τα θύματα σεξουαλικής βίας –από ομαδικούς βιασμούς έως σεξουαλική σκλαβιά– έχουν απελπιστική ανάγκη από φροντίδα» και υποστήριξη, τόνισε η Νίσα Βάρια, διευθύντρια για την υπεράσπιση των γυναικών στο HRW.
«Οι γυναίκες και τα κορίτσια του Τιγκράι δεν είναι απλώς θύματα φοβερών ωμοτήτων, αλλά είναι και αντιμέτωπες με την έλλειψη τροφής, φαρμάκων», πρόσθεσε.
«Επαίσχυντες πράξεις»
Η σύγκρουση στο Τιγκράι, στη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια άλλοι, χαρακτηρίζεται από καταγγελίες για ωμότητες εναντίον των αμάχων από τους μαχητές και των δύο πλευρών.
Η σύγκρουση στο Τιγκράι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο.
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπιι Άχμεντ, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 2019, είχε κηρύξει τη νίκη του ομοσπονδιακού στρατού επί των ανταρτών μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο Τιγκράι, με στόχο την ανατροπή των τοπικών αρχών που πρόσκεινται στο TPLF.
Όμως τον Ιούνιο οι αντάρτες ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, αναγκάζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσυρθούν. Μάλιστα συνέχισαν την προέλασή τους προς τις γειτονικές επαρχίες Αμχάρα και Άφαρ.
Νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται οι μαρτυρίες από 16 γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα κακοποίησης από μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι (ΤPLF), όταν αυτά πέρασαν από την πόλη Νίφας Μέουτσα της Αμχάρα, από τις 12 έως τις 21 Αυγούστου.
“Οι επαίσχυντες αυτές πράξεις” που κατέγραψε η ΜΚΟ “αποτελούν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, εκτίμησε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ.
Οι αρχές της επαρχίας Αμχάρα ανακοίνωσαν ότι 71 γυναίκες βιάστηκαν στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Αιθιοπίας έκανε λόγο για 73.