Ερντογάν και Αλίεφ εγκαινίασαν το αεροδρόμιο στο Φουζούλι, το οποίο απελευθερώθηκε μετά από 27 χρόνια, και θεμελίωσαν νέα έργα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση του Προέδρου του για τον σκοπό αυτό.
Ήταν μάλιστα ο πρώτος που προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Fuzuli, το πρώτο αεροδρόμιο που κατασκεύασε το Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την Αρμενία, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τουρκικές εταιρείες συμμετείχαν στην κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο κατασκευάστηκε σε οκτώ μήνες και είναι η πύλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον κόσμο.
Μετά την εγκαινίαση του αεροδρομίου, οι δύο ηγέτες παρευρέθηκαν στην τελετή θεμελίωσης της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ahmetbeyli-Fuzuli-Şuşa και Ahmetbeyli-Horadiz-Mincivan-Ağbend.
Η πλακέτα θεμελίωσης ανέφερε:
«Τα θεμέλια του αυτοκινητόδρομου Horaziz-Gabrayil-Zengilad-Aghbend (Διάδρομος Zengezur) τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 26 Οκτωβρίου 2021» .
Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες προχώρησαν στο χωριό «Αγάλη», όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο έργο με την επωνυμία «Έξυπνο Χωριό» στο Καραμπάχ. Μετά την επίσημη τελετή, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τετ α τετ και δίνοντας το μήνυμα ότι «Η αδελφοσύνη και η συντροφικότητά μας θα συνεχιστεί».
Ο Ερντογάν και ο Αλίεφ αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και για τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, έκανε σημαντικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του συντονιστή σύνταξης της τουρκικής εφημερίδας Γιουτσέλ Κοτσ, και απάντησε στις ερωτήσεις τους.
Αξιολογώντας την είδηση ότι έκανε ένα «βήμα πίσω» στην κρίση των πρεσβευτών, που αναφέρεται στις εφημερίδες που εκδίδονται στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν είπε: «Πώς έκανα ένα βήμα πίσω; Είμαι στην επίθεση. Δεν υπάρχει κανένα βήμα πίσω στο βιβλίο μου ." είπε.
"Είμαι ευτυχής για τους Αζέρους αδελφούς μας"
Δηλώνοντας ότι παρακολούθησε στενά τα έργα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης που πραγματοποιεί το Αζερμπαϊτζάν στα εδάφη που απελευθερώθηκαν , εξέτασε τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αναζωογόνηση της οικονομικής ικανότητας στην περιοχή, την αποκατάσταση των συγκοινωνιακών γραμμών και την κατασκευή νέων. "Είμαστε τόσο χαρούμενοι όσο και οι αδελφοί και οι αδελφές μας από το Αζερμπαϊτζάν με την επιτυχία τους .Ως Τουρκία, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτά τα έργα." αυτός είπε.
Επισημαίνοντας ότι το αεροδρόμιο Fuzuli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις μεταφορές, όχι μόνο για το Αζερμπαϊτζάν αλλά και για τον Καύκασο γενικότερα, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε: «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ενεργοποίηση αυτού του σημαντικού συγκοινωνιακού κόμβου, που είναι η εκδήλωση. της βούλησης του Αζερμπαϊτζάν να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της περιοχής και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. είπε.
Ο Ερντογάν στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέκαθεν τόνιζε τη σημασία των συγκοινωνιακών γραμμών για την εδραίωση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο που θεμελίωσε.
Εκφράζοντας ότι επισκέφτηκε το Zangilan ως μέρος των έργων έξυπνης γεωργίας που ξεκίνησαν για την εκ νέου ανάπτυξη της περιοχής και ότι έθεσαν τα θεμέλια της Smart Agriculture Campus εκεί μαζί με τον Aliyev, ο Ερντογάν είπε:
«Μας ενδιαφέρει η επανέναρξη της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονες και βιώσιμες μεθόδους στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από την κατοχή, όσον αφορά την επούλωση των πληγών της καταστροφής που προκλήθηκε από την κατοχή που κράτησε σχεδόν 30 χρόνια.
Οι τουρκικές εταιρείες στο Αζερμπαϊτζάν
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ότι "δηλώσατε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην περιοχή. Με την υποστήριξη της Τουρκίας γίνεται μια μεγάλη αναπτυξιακή κίνηση, άνοιξε το αεροδρόμιο Φιζούλι. Προβλέπεται επίσης η υλοποίηση του διαδρόμου Zangezur. Πώς θα επηρεάσουν όλες οι εξελίξεις την περιοχή, την Τουρκία και τις σχέσεις μας με άλλες χώρες;", ο Ερντογάν απάντησε.
Από τώρα, βλέπουμε ότι οι τουρκικές εταιρείες σε υποδομές και υπερκατασκευές έχουν πολύ σοβαρές δυνατότητες στο Αζερμπαϊτζάν. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές εταιρείες έχουν αναλάβει πολύ σοβαρό έργο στην κατασκευή υποδομών. Στο αεροδρόμιο Φιζούλι, όπου προσγειωθήκαμε, 12 τουρκικές εταιρείες συνεργάστηκαν με τους αδελφούς τους από το Αζερμπαϊτζάν και εκπαίδευσαν αυτό το μέρος σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως 8 μήνες. Δύο ακόμη αεροδρόμια βρίσκονται υπό κατασκευή. Προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν γρήγορα, εντός 1 έτους.
Στην περίπτωση που ονομάζουμε έξυπνη γεωργία, η έξυπνη γεωργία διεξάγεται εντατικά με τη συνεργασία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και οι μελέτες για αυτό συνεχίζονται αποφασιστικά. Επιπλέον, προσωπικά έχουμε δει ότι υπάρχει μια επιτυχημένη δουλειά στην κτηνοτροφία αυτή τη στιγμή. Παράλληλα με αυτό το επιτυχημένο έργο, συνεχίζεται και η εκκαθάριση ναρκοπεδίων.
Προς το παρόν, η γεωργία και η κτηνοτροφία έχουν ξεκινήσει στη γη που έχει καθαριστεί από ναρκοπέδιο, σε μια βάση κερδοφόρα τόσο για το Αζερμπαϊτζάν όσο και για την Τουρκία. Μας είπαν ότι τουλάχιστον 5-10 χιλιάδες ζώα Angus θα έρθουν εδώ για να εκτελέσουν μια εργασία όσον αφορά την κτηνοτροφία και ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις εισαγωγές κρέατος ειδικά του Αζερμπαϊτζάν.
Αυτό δείχνει ότι θα υπάρξει ένα πολύ σοβαρό άλμα στη γεωργία και την κτηνοτροφία σε αυτό το σημείο.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ότι "τόσο εσείς όσο και ο κ. Αλίεφ καλέσαμε την Αρμενία να έρθει στο τραπέζι για διαρκή ειρήνη και μάλιστα προτείνατε μια 6μερή επιτροπή. Θα συμπεριληφθούν επίσης το Ιράν και η Γεωργία. Επαναλάβατε αυτήν την κλήση προς την Αρμενία σήμερα. Όμως το Ιράν απείλησε πρόσφατα σοβαρά το Αζερμπαϊτζάν με τη δικαιολογία ότι «έφερες το Ισραήλ εδώ». Από την άλλη, φαίνεται σαν να προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες σας και του κ. Αλίεφ επιδιώκοντας νέα συνεργασία με την Αρμενία. Πώς το ερμηνεύετε αυτό; " ο Ερντογάν, είπε.
Το θέμα αυτό το συζητήσαμε και με τον κ. İlham. Ο κ. İlham είπε, «Δεν έχουμε κάνει καμία παραχώρηση στο Ισραήλ. Ακριβώς όπως έχουμε σχέσεις με άλλες χώρες, έχουμε παρόμοιες σχέσεις με το Ισραήλ και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».
Σε αυτά τα θέματα, οι χώρες δεν πρέπει και δεν μπορούν να επηρεάσουν η μία τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της άλλης. Ελπίζουμε ότι εάν το Ιράν ενεργήσει με κοινή λογική εδώ, δεν θα υπάρξουν προβλήματα μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν.