Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Το γλεντάει η Τουρκία με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης -”Καβάτζα” από Αζερμπαιτζάν-Και νέο σοκ με το πετρέλαιο

Την στιγμή που η Ευρώπη, και η Δύση γενικότερα αντιμετωπίζει σοβαρότατα ενεργειακά προβλήματα και ο χειμώνας φαντάzει πιo δύσκολος από ποτέ για τα νοικοκυριά, η Τουρκία χάσκει ειρωνικά εξασφαλίζοντας την διkή της ενεργειακή επάρκεια με νέα συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν:

Το φυσικό αέριο δεν θα είναι πρόβλημα το χειμώνα για την γειτονική μας χώρα αφού υπογράφηκε συμφωνία για επιπλέον 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα ισχύει έως το τέλος του 2024. Μέσα σε ένα μήνα, η χωρητικότητα αποθήκευσης 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα γεμίσει πλήρως και οι πολίτες θα προστατευτούν από τις αυξήσεις των τιμών, διατείνεται η τουρκική πλευρά.

Η προμήθεια φυσικού αερίου συνεχίζεται από το Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline Project (TANAP) που μεταφέρει αζέρικο αέριο και τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkStream που μεταφέρουν ρωσικό αέριο. Με αυτήν την τελευταία συμφωνία και τις τρέχουσες προμήθειες, η Τουρκία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμη έλλειψη φυσικού αερίου.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, υπάρχει σοβαρότατη ανησυχία για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη . Οι τιμές είναι μη φυσιολογικές. Σε 9 μήνες, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 250 % στο Ηνωμένο Βασίλειο, 290 % στη Γερμανία και 270 % στην Ολλανδία. Στην Τουρκία, όλο αυτό τ οσκηνικό περιορίστηκε σε αύξηση 55%.

https://www.youtube.com/watch?v=UN26h13PQJ4

Ρωσία

 

Στο μεταξύ αναφορικά με την...αναμέτρηση Ευρώπη-Ρωσίας, η Ρωσία δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί η Ρωσία», είπε απαντώντας στη σχετική ερώτηση. "Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή φυσικού αερίου", πρόσθεσε.

Ο Ντάντλι σημείωσε ότι υπήρχαν προφανείς λόγοι για την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η κρίση στη βιομηχανία φυσικού αερίου στην Ευρώπη κλιμακώθηκε αυτό το φθινόπωρο, αφού οι τιμές εκτοξεύθηκαν και ξεπέρασαν τα 1.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα και έφτασαν σχεδόν τα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, λόγω της χαμηλής πληρότητας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Dudley, η κρίση προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες, όπως η απότομη ανάκαμψη της ζήτησης για υδρογονάνθρακες, ειδικά στην Ασία, καθώς και οι χαμηλές επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα, η αγορά έχει λιγότερη προσφορά από αυτή που χρειάζεται.

Νωρίτερα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και είναι έτοιμη να εξετάσει νέες εφαρμογές, αλλά δεν υπάρχουν. Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει φέτος νέο ρεκόρ στην παραγωγή φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Η Γερμανία κόβει την επιπλέον χρέωση ρεύματος


Στο μεταξύ το Reuters ανέφερε ότι η Γερμανία επρόκειτο να μειώσει την προσαύξηση ρεύματος προκειμένου να μειώσει τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας το 2022.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, το Βερολίνο σχεδιάζει να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές μειώνοντας την επιβάρυνση ισχύος κατά 43%, κάτι που θα αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Γερμανία έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων επιδότησης που χρησιμοποιήθηκαν πριν. Η εγκατάλειψή τους θα πρέπει να επιτρέψει την αύξηση των επενδύσεων σε πράσινη ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη εξαρτάται πλήρως από το φυσικό αέριο και άλλες παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

https://www.youtube.com/watch?v=ZmdR2Is8tP4

Και πετρελαϊκή κρίση εν όψει

 

Η παγκόσμια κρίση του φυσικού αερίου μετατρέπεται σε πετρελαϊκή κρίση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προειδοποιεί για εκτίναξη της ζήτησης πετρελαίου τον χειμώνα και για ενεργειακό έλλειμμα που εκτοξεύει τον πληθωρισμό - όμως, τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και η Ρωσία δεν δείχνουν καμία πρόθεση παρέμβασης και αποσυμπίεσης της αγοράς με δραστική αύξηση της παραγωγής τους.

Η ΙΕΑ προειδοποίησε χθες ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές ελλείψεις αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα: «Οι τιμές ρεκόρ του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και η έλλειψη ρεύματος στρέφουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στο πετρέλαιο προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν», τόνισε στη μηνιαία έκθεσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως συνέπεια, η ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 θα ανέβει στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ προεξοφλεί τεράστιο έλλειμμα προσφοράς ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Για φέτος αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τη ζήτηση στα 170.000 βαρέλια ημερησίως και για το 2022 στα 210.000 βαρέλια.

Με δεδομένο, ωστόσο, πως ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε η Μόσχα δίνουν στίγμα για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους έως το τέλος του έτους, η ΙΕΑ εκτιμά ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ θα είναι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους κατά 700.000 βαρέλια χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση.

https://www.youtube.com/watch?v=abfB4tsGg68

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ