Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν τρείς στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδήγησαν στη δημιουργία τεσσάρων συνοριακών ζωνών υπό τον έλεγχό τους. Η πρώτη ήταν η Ασπίδα του Ευφράτη τον Αύγουστο του 2016, η οποία είχε ως στόχο τη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου. Η δεύτερη επιχείρηση "Κλάδος Ελαίας", εξασφάλισε τον έλεγχο της βορειοδυτικής υπαίθρου του Χαλεπίου τον Ιανουάριο του 2018. Η τρίτη επιχείρηση, "Πηγή Ειρήνης", οδήγησε στην κατάληψη περιοχών στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019. Αυτές οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σε κουρδικές πόλεις και κωμοπόλεις, με πρόσχημα την καταδίωξη των μαχητών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συσχέτιση με το ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας και της επίσημης Δαμασκού, να πείσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να εγκαταλείψει το έδαφος της Συρίας, έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, όχι μόνο αρνήθηκε να συμφωνήσει σε τέτοιες προτροπές, αλλά ανακοίνωσε και την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου στρατιωτικής επιχείρησης στα βόρεια Συρία, τελικός στόχος της οποίας θα είναι η κατάληψη των βόρειων περιοχών της Αραβικής Δημοκρατίας, πιθανώς από το Χαλέπι έως το Τελ Ριφάτ. Η δήλωση για αυτήν την επιχείρηση, έγινε προσωπικά από τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγες ώρες. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η εισβολή στη Συρία μπορεί να γίνει όχι μόνο τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις επόμενες ώρες.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε σημαντικά μηνύματα για τη Συρία. Αναφερόμενος στην τελευταία επίθεση, που σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες στην περιοχή της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη με επίθεση στο τουρκικό έδαφος, ο πρόεδρος είπε: «Δεν έχουμε υπομονή με ορισμένα μέρη στη Συρία, που είναι η πηγή των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τις απειλές από αυτές τις περιοχές, είτε μαζί με τις δυνάμεις που δρουν εκεί είτε με δικά μας μέσα. Η τελευταία επίθεση στους στρατιώτες μας και η επίθεση στο έδαφός μας πέρασε την κόκκινη γραμμή. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων το συντομότερο δυνατό. " , αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι" NTV ".
Η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, δεν αφορά μόνο την προσπάθεια του Ερντογάν να αυξήσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά και την εμπιστοσύνη του μεταξύ των πολιτών και του στρατού, αλλά και την πρόθεση να μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές της Συρίας, που ελέγχονται από τρομοκράτες, ερχόμενος σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ρωσία, την Δαμασκό, το Ιράν και τούς Κούρδους της Συρίας.
Η ρωσική πλευρά, δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις ενέργειες του Ερντογάν, ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα.
«Εάν ο Ερντογάν δεν θέλει να αλληλεπιδράσει με τη Μόσχα, τότε η ρωσική πλευρά δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Τουρκία για την Ιντλίμπ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν έχει ακόμη απαντήσει για την αλαζονεία του και παρόλο που ο τουρκικός στρατός είναι πολύ καλύτερα οπλισμένος από τον Συριακό, οι απώλειες των τουρκικών στρατευμάτων θα είναι απλώς τεράστιες, ειδικά αφού η Δαμασκός έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους Κούρδους για αμοιβαία άμυνα. " , - σημειώνει ο ειδικός.
Αφού ο τουρκικός στρατός έκανε αρκετές προσπάθειες να χτυπήσει τις συριακές δυνάμεις, στο Ιντλίμπ και το Χαλέπι και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας και της επίσημης Δαμασκού ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, έγινε γνωστό ότι αρκετές ώρες πριν, οι τουρκικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν στις θέσεις των Δυνάμεων Απελευθέρωσης του Αφρίν (κουρδικός ένοπλος σχηματισμός).
Ο συριακός στρατός, απάντησε χτυπώντας τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων και των μαχητών που ελέγχονται από την τουρκική πλευρά, τονίζοντας έτσι την ετοιμότητά του να διασφαλίσει την ασφάλεια του εδάφους του και των κουρδικών σχηματισμών.
«Ο συριακός στρατός, παρέχει κάλυψη πυροβολικού για τις Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν και βομβάρδισε την περιοχή των τουρκικών θέσεων, τις τελευταίες δύο ημέρες βόρεια του Χαλέπι». - είπε ένας αρθρογράφος για τα νέα του Συριακού Αραβικού Στρατού.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μαχητικά και βομβαρδιστικά των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, έχουν επίσης επανειλημμένα επιτεθεί στην περιοχή της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς» , προφανώς, σκοπεύοντας να αποδείξουν στην Άγκυρα ότι η ρωσική πλευρά δεν σκοπεύει να αποδεχτεί καμία τουρκική κατοχή στο έδαφος της αραβικής δημοκρατίας.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς εκστρατείας του εναντίον του ΡΚΚ, ο τουρκικός στρατός εκτόπισε εκατομμύρια Κούρδους αμάχους και ερήμωσε χιλιάδες κουρδικά χωριά. Η Τουρκία φοβάται εδώ και καιρό, ότι η φιλοδοξία για αυτονομία μεταξύ των Κούρδων της Συρίας μπορεί να προκαλέσει παρόμοιες τάσεις μεταξύ αυτών στην Τουρκία.
Η Τουρκία έχει διάφορα σχέδια για την επίτευξη του σχεδίου της. Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτόπισαν μεταξύ 300.000 και 350.000 Κούρδων αμάχων και χριστιανών από τις πόλεις τους και στη συνέχεια τους εμπόδισε να επιστρέψουν.
Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Άραβες και Τουρκμένους από την ύπαιθρο της Δαμασκού, της Χομς, της Χάμα, της Νταράα και του Ιντλίμπ για να εγκατασταθούν στην κουρδική περιοχή.
Καθώς το 2023, έτος ορόσημο για την Τουρκία, πλησιάζει, το ερώτημα, μετά από όλα αυτά τα δεδομένα δεν είναι αν το τουρκικό κράτος επιδιώκει να προσαρτήσει τη βόρεια Συρία, αλλά το πότε θα επιλέξει να το κάνει.