Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, πιστός με το ραντεβού του με τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την προσευχή της Παρασκευής , προέβη στις παρακάτω λακωνικές πλήν όμως άκρως διαφωτιστικές δηλώσεις, τα κύρια σημεία των οποίων ήταν οι εξής:
Τα κυριότερα σημεία
"Το συριακό καθεστώς αποτελεί απειλή για εμάς " ,είπε καθώς η στρατιωτική δραστηριότητα στην Ιντλίμπ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες,
Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Ερντογάν το διασύνδεσε εν μέρει με τα παραπάνω λέγοντας : "Οι προσδοκίες μου από τον κ. Πούτιν είναι πολύ διαφορετικές , αφού το καθεστώς στη Συρία, δυστυχώς, αποτελεί απειλή στο νότο της χώρας μας"
Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ΗΠΑ , λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους τρομοκρατικούς οργανισμούς", προφανώς αναφερόμενος στην υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους του YPG της Συρίας, οι οποίοι πολέμησαν κατά των τρομοκρατών του ISIS
Αναλυτικότερα οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είναι οι εξής:
ΗΠΑ-Τουρκία
Οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν είναι αυτό που περίμενα μέχρι τώρα και δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις συνομιλίες μου με τον κ. Μπάιντεν. Ως δύο χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να είμαστε σε κοινή γραμμή. Εάν δεν είμαστε στο αναμενόμενο σημείο, είναι απαραίτητο να εκφράσουμε τις διαφορές μας. Ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα με κανέναν από τους ηγέτες των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον παρέχει μεγάλη ποσότητα όπλων και εξοπλισμού σε τρομοκράτες αντί να τους πολεμάει. Όσο υπάρχουν αυτές οι προσεγγίσεις, πρέπει να τις μοιραστούμε με το κοινό παγκοσμίως
Το καθεστώς Άσσαντ αποτελεί απειλή
Οι προσδοκίες μου από τον κ. Πούτιν είναι πολύ διαφορετικές. Δυστυχώς, το καθεστώς στη Συρία αποτελεί απειλή για εμάς εδώ στο νότο της χώρας μας. Εδώ, ως φιλική χώρα, περιμένω διαφορετικές προσεγγίσεις από τον κ. Πούτιν, πιο συγκεκριμένα από τη Ρωσία, ως απαίτηση της αλληλεγγύης μας.
Πρέπει να διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα μαζί στο νότο. Όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη Συρία.
Ποιος είναι εδώ τώρα, το Ιράν, η Ρωσία και εμείς. Εδώ, εάν πρόκειται να μετατρέψουμε αυτό το μέρος σε μια λεκάνη ειρήνης, πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας. Θα τα συζητήσουμε.
Προσπαθούμε επίσης να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία.
Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε εμπορικό όγκο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα λεγόμενα του Ερντογάν διαφαίνονται τα εξής:
1.Ο Τούρκος Πρόεδρος αποδέχεται δημόσια ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι χειρότερες από ποτέ. Αυτό είναι κάτι το οποίο ως Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε κατά νού, αφού μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο επίτευξης σημαντικών Εθνικών στόχων, όπως η επέκταση του ΕΕΧ και ΧΥ στα 12 νμ.
2. Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να παρέχουν πολυάριθμο πολεμικό υλικό στους Κούρδους του YPG τους οποίους δεν εγκαταλείπουν, σε αντίθεση με την Τουρκία, στην οποία γυρίζουν την πλάτη. Συνεπώς στην μεταπολεμική Συρία, θα πρέπει να αναμένουμε την ύπαρξη ημιαυτόνομου Κουρδικού κρατιδίου στα ΒΑ της χώρας
3. Ο Άσσαντ δεν είναι αποδεκτός από τον Ερντογάν και περιμένει τη συνεργασία της Ρωσίας-Ιράν για το μέλλον της Συρίας
4. Ρίχνει το "τυράκι" από τώρα στον Πούτιν ότι σκοπεύει στη διεύρυνση του εμπορικού όγκου συναλλαγών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, στη βάση του win-win, οπότε ακόμη και αν διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα, βρίσκουμε άλλα που μας ενώνουν
5. Δεν κάνει καμία μνεία, είτε θετική είτε αρνητική για επικείμενη αγορά νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, δείγμα ότι το θέμα θα συζητηθεί μεν σίγουρα κατά την εκτίμησή μας, ωστόσο το τι έκβαση αυτό θα έχει και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Το θέμα των S-400 άλλωστε είναι το "δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί" του Ερντογάν στην επικείμενη συνάντηση του με τον Πούτιν και προφανώς δεν θέλει να "το κάψει" από τώρα.
Εκτός αυτού αν η συζήτηση με τον Πούτιν καταλήγει στο να χάνει πολλά η Τουρκία στη Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ-Κριμαία, τότε οι S-400 θα πέσουν στο τραπέζι από τον Τούρκο Πρόεδρο.