Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πως αλλάζουν οι καιροί: Νέοι σύμμαχοι ΗΠΑ και Ταλιμπάν - Ενώνονται κατά του ISIS!

Είναι σαφές ότι τζιχαντιστές, σαλαφιστές, ισλαμιστές σε ολόκληρη την υφήλιο αποτιμούν την επιτυχία των Ταλιμπάν ως ενθάρρυνση. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποια επιρροή θα έχει στη δράση τους, η ανατροπή στην Καμπούλ. Υπάρχουν περιοχές όπου οι τζιχαντιστές είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όπως για παράδειγμα το ίδιο το Αφγανιστάν. Τα τελευταία χρόνια είδαμε να δημιουργείται εκεί, ένα ισχυρό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και η Αλ Κάιντα καθώς και άλλες μικρότερες ομάδες στο Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν.

Σε συνέντευξή του στην The Telegraph την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχηγός Επιτελείου της Βασιλικής Αεροπορίας, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Sir Mike Wigston, πρότεινε ότι παρά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ - και συνεπώς των Ηνωμένων Πολιτειών - από το Αφγανιστάν, η βρετανική αεροπορία είναι έτοιμη να επιτεθεί, εάν κριθεί απαραίτητο, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Ισλαμικό Κράτος ή ISIS), συμπεριλαμβανομένου του αφγανικού-πακιστανικού κλάδου του (IS-K).

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παίξουμε το ρόλο μας στον διεθνή συνασπισμό για να νικήσουμε το Daesh, είτε πρόκειται για επιθέσεις είτε για μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού σε μια συγκεκριμένη χώρα, σε μεγάλη κλίμακα και γρήγορα» , είπε, επιμένοντας ότι  οι βρετανικές δυνάμεις  είναι έτοιμες να παρέμβουν όταν μια «άμεση ή έμμεση απειλή», στοχεύει στη Βρετανία και τους συμμάχους της. Και πρόσθεσε: «Το Αφγανιστάν είναι ίσως, μία από τις πιο απρόσιτες περιοχές στον κόσμο αλλά μπορούμε να δράσουμε και εκεί».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της RAF δεν είπε πώς σκοπεύει να το κάνει, δεδομένου ότι το Αφγανιστάν είναι μια χώρα δυσπρόσιτη και ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα, τα όμορα κράτη να επιτρέψουν στα αεροσκάφη μας  (μαχητικά-βομβαρδιστικά) να πετάξουν πάνω από το έδαφός τους, η αποστολή των οποίων θα είναι, να καταστρέψουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης IS-K ή Αλ Κάιντα. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης πληροφοριών και πόρων παρέμβασης στη χώρα, ο εντοπισμός πιθανών απειλών θα είναι πολύ δύσκολος.

«Επομένως, ο πειρασμός θα ήταν να βασιστούμε στους Ταλιμπάν» είπε. Στις 4 Σεπτεμβρίου, μια άλλη καθημερινή, η Daily Mirror (κοντά στο Εργατικό Κόμμα), ανέφερε ένα σχέδιο όπου καλούσε τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, να εκπαιδεύσουν τους Ταλιμπάν σε αντιτρομοκρατικές αποστολές. Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να ληφθεί μόνο ως έσχατη λύση.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι ρεαλιστικό», είπε πηγή στην εφημερίδα. Πρόσθεσε ότι «η άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ντάουνινγκ Στριτ 10 (Πρωθυπουργός), είναι ότι εάν η Δύση δεν προσφέρει υποστήριξη στους Ταλιμπάν, τότε θα το κάνει η Κίνα και η Ρωσία».

Ωστόσο, μια τέτοια πιθανότητα δεν γίνεται αποδεκτή στις τάξεις των βρετανικών δυνάμεων, οι οποίες είχαν απώλειες 457 στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

«Δεν έχουμε ιδέα τι θα έκαναν οι Ταλιμπάν, με την υποστήριξή μας προς αυτούς. Δεν τους εμπιστεύονται, ό, τι και να λένε», δήλωσε ο πρώην συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ειδικά επειδή οι δεσμοί μεταξύ του κινήματος των  Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Αυτό που πρέπει να κάνει πρώτα η βρετανική κυβέρνηση, είναι να θέσει τους στρατηγικούς της στόχους. Μόνο τότε οι μελλοντικές μας ενέργειες θα έχουν νόημα, διότι διαφορετικά, θα πάμε σε μια νέα καταστροφή », δήλωσε ο στρατηγός Λόρδος Ντάνατ, πρώην Αρχηγός Επιτελείου του Βρετανικού Στρατού.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, και με την προϋπόθεση ότι θα έδειχναν νέο πρόσωπο (Ταλιμπάν) , ο Αρχηγός των Γενικών Επιτελείων Αμερικής, στρατηγός Μαρκ Μίλι, δεν απέκλεισε πιθανό «συντονισμό» μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, σε επιθέσεις εναντίον του ISIS. Που δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

Τον Μάρτιο του 2020, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Ντόχα, ο στρατηγός Kenneth Mackenzie, τότε επικεφαλής της αμερικανικής Centcom, της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις παρείχαν «περιορισμένη υποστήριξη» στους Ταλιμπάν, οι οποίοι στη συνέχεια πολεμούσαν το ISIS στο Αφγανιστάν στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

«Τους τελευταίους μήνες στο Ανατολικό Αφγανιστάν, είδαμε τους Ταλιμπάν να συγκρατούν και να συντρίβουν την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Νανγκαρχάρ, και το έκαναν πολύ αποτελεσματικά. Υπήρξε πολύ περιορισμένη υποστήριξη από εμάς », είπε, χωρίς να δώσει  διευκρινίσεις, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο κοινοβούλιο.

Αργότερα, όταν ρωτήθηκε για τη φύση αυτής της «περιορισμένης υποστήριξης», είπε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Δεν έχω λεπτομέρειες για εσάς. Αλλά αυτό είναι που ελπίζουμε: η ελπίδα είναι ότι όλες οι δυνάμεις εκεί θα πολεμήσουν το ISIS, ότι όλες οι δυνάμεις εκεί θα πολεμήσουν την Αλ Κάιντα, γιατί η ελπίδα είναι ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει ποτέ ξανά καταφύγιο για τρομοκρατικές επιχειρήσεις » απάντησε στον Τύπο.

Ωστόσο, στο Fox News στις 4 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Μίλι υπολόγισε ότι οι «προϋποθέσεις για εμφύλιο πόλεμο» ήταν «πιθανό να πληρούνται» στο Αφγανιστάν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αποκατάσταση της Αλ Κάιντα ή ενίσχυση του ISIS ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων».

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν

Μετά από 20ετή παρουσία στις 31 Αυγούστου, τα αμερικανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αυτό που είχαν σκοπό: να εξαλείψουν την τρομοκρατική ομάδα της Αλ Κάιντα, που είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και να αποτρέψουν το Αφγανιστάν να γίνει κέντρο τρομοκρατίας.

Τα λόγια του δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με έκθεση των  αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τουλάχιστον 20 μικρές τρομοκρατικές ομάδες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, λόγω της ξένης παρουσίας. Διάφορες αναφορές δείχνουν ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, εντάσσονται στους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος θα δημιουργήσει παρουσία στο Αφγανιστάν.

Νωρίτερα, η ίδια έκθεση των ΗΠΑ έλεγε ότι η Καμπούλ θα κατέρρεε μέσα σε έξι μήνες, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απέκρυψε αυτές τις πληροφορίες. Προσπάθησε πολύ να πείσει το κοινό, ότι δεν υπήρχε τέτοια επιλογή μπροστά στο Αφγανιστάν και ανέφερε τα χιλιάδες στρατεύματα και εξοπλισμό της ασιατικής χώρας. Παρά την «αισιοδοξία» του Τζο Μπάιντεν , οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα μέσα σε ένα μήνα και μπήκαν στην Καμπούλ. Ο πρώην πρόεδρος Ashraf Ghani εγκατέλειψε τη χώρα.

Προς το παρόν, έχει απομείνει μόνο ένα έδαφος στο Αφγανιστάν που δεν έχει κατακτηθεί από τους Ταλιμπάν, και αυτή είναι η επαρχία Παντζσίρ.  Ο συνασπισμός κατά των Ταλιμπάν ηγείται από τον Αχμάντ Μασούντ και αφγανών στρατιωτών, υπερασπίζονται αυτήν την επαρχία και βάλλονται, από δυνάμεις των Ταλιμπάν με την συνδρομή πακιστανικών ειδικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...