Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρόμος στην Καμπούλ: Αυξημένος ο κίνδυνος νέων επιθέσεων καμικάζι από τον ISIS - Συγγενείς αναζητούν απεγνωσμένα τους ανθρώπους τους

Η απειλή περαιτέρω επιθέσεων γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα αυξηθεί καθώς τα δυτικά στρατεύματα θα πλησιάζουν στην αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας«Οι χθεσινές εκρήξεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών, δεν επιτάχυναν την αποχώρηση των Βρετανών από τη χώρα», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο κέντρου επεξεργασίας αιτημάτων αποχώρησης στο Baron Hotel κοντά στο αεροδρόμιο έγινε βάσει χρονοδιαγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Wall Street Journal, ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φθάσει πλέον τους 103 νεκρούς. Ειδικότερα, το ρεπορτάζ της WSJ αναφέρει ότι νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και τουλάχιστον 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.



«Η απειλή είναι προφανές ότι θα αυξηθεί όσο εγγύτερα φτάνουμε στην αποχώρηση», δήλωσε ο Ουάλας στο Sky News. «Το σενάριο θα είναι πάντα, όπως φεύγουμε, ότι ορισμένες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) θα θελήσουν να ισχυριστούν ότι αυτές έδιωξαν τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι οι Βρετανοί θα αναλάβουν δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους όπου κι αν αυτό κάνει την εμφάνισή του.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που διεξάγει η Βρετανία στο Αφγανιστάν θα τερματιστεί «σε μερικές ώρες», πρόσθεσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας σήμερα, επομένη της επίθεσης που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Τώρα θα διαχειριστούμε τις (περιπτώσεις) των ανθρώπων που φέραμε μαζί μας, τους περίπου χίλιους ανθρώπους στο εσωτερικό του αεροδρομίου, και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε για να βρούμε κάποιους ανθρώπους μέσα στο πλήθος, όπου μπορούμε, αλλά στο σύνολό της η βασική επιχείρηση έχει τώρα τελειώσει και δεν έχουμε πλέον παρά μόνον μερικές ώρες», διευκρίνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


«Αισθανόμαστε βαθειά λύπη που δεν μπόρεσαν όλοι να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», υπογράμμισε.

Νωρίτερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στα τελικά στάδια των απομακρύνσεων ανθρώπων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι οι εγκαταστάσεις ελέγχου των αιτημάτων απομάκρυνσης έχουν κλείσει. «Δεν θα κληθούν άλλοι άνθρωποι στο αεροδρόμιο για απομάκρυνση», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει απομακρύνει περισσότερους από 13.700 Βρετανούς πολίτες και Αφγανούς από τη χώρα, στην δεύτερη μεγαλύτερη αεροδιακομιδή που πραγματοποιούν οι δυνάμεις της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας μετά την Αερογέφυρα του Βερολίνου του 1949, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η Ισπανία τερμάτισε τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από την Καμπούλ

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα το τέλος των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν έπειτα από την άφιξη των «δύο τελευταίων ισπανικών πτήσεων» στο Ντουμπάι λίγο μετά μια εβδομάδα αφότου ξεκίνησε αυτή η αερογέφυρα έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας El Pais έγραψε, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ότι η Ισπανία απομάκρυνε και όλο το διπλωματικό της προσωπικό από την Καμπούλ και ότι δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με τους τελευταίους 81 Ισπανούς έφθασαν σήμερα το πρωί στο Ντουμπάι προερχόμενα από την Καμπούλ.

Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Ρόιτερς να σχολιάσει.

Οργή στο Κογκρέσο για τη λίστα ονομάτων που έδωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στους Ταλιμπάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Καμπούλ έδωσαν στους Ταλιμπάν μία λίστα με ονόματα Αμερικανών πολιτών, προσώπων που έχουν λάβει την πράσινη κάρτα, αλλά και Αφγανών συνεργατών προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος τους στην εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου της πόλης που ελέγχεται από τους ενόπλους αντάρτες.

Η επιλογή αυτή προκάλεσε οργή στα παρασκήνια, τόσο από μέλη του Κογκρέσου, όσο και από στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, σχολιάζει το POLITICO.

Η όλη κίνηση αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο POLITICO από τρεις αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου, ενώ σχεδιάστηκε προκειμένου να επιταχυνθεί η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν, μετά την επικράτηση συνθηκών χάους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, που ακολούθησε την είσοδο των Ταλιμπάν και την επικράτησή τους στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν βασίζεται στους Ταλιμπάν για την ασφάλεια της περιοχής έξω από το αεροδρόμιο.

Από την πτώση της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, περίπου 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν. Οι περισσότεροι από αυτούς, έπρεπε να περάσουν από αρκετά σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ωστόσο, η απόφαση να δοθούν συγκεκριμένα ονόματα στους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν ένα ιστορικό αιματηρών δολοφονιών Αφγανών που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες συμμαχικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, έχει προκαλέσει οργή τόσο σε μέλη του Κογκρέσου, όσο και σε αξιωματικούς των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

«Βασικά, έβαλαν όλους αυτούς τους Αφγανούς σε μία λίστα θανάτου», δήλωσε ένας αξιωματούχος από τον τομέα της άμυνας, ο οποίος, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, μίλησε ανώνυμα για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. «Είναι απαίσιο και σοκαριστικό και σε κάνει να αισθάνεσαι ανήθικος».

Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

https://www.youtube.com/watch?v=K7XMLUIKgX4

Ψάχνουν συγγενείς μετά το μακελειό της Καμπούλ

Οι αγνοούμενοι έχουν πρόσωπα… Μετά τις χθεσινές θανατηφόρες επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συγγενείς αναζητούν απεγνωσμένα τους αγαπημένους τους που έχουν εξαφανιστεί. 

Μεταξύ αυτών και δύο παιδιά. Ο Αφγανός δημοσιογράφος Bilal Sarwary δημοσίευσε τις φωτογραφίες τους. Μίλησε επίσης με μέλη της οικογένειας, που του είπαν ότι η μητέρα ενός από τα παιδιά είχε σκοτωθεί από την έκρηξη στο αεροδρόμιο.

https://twitter.com/bsarwary/status/1431139792046153728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1431139792046153728%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fworld%2Fafganistan-oi-agnooumenoi-exoun-prosopa-psaxnoun-syggeneis-meta-to-makeleio-tis-kampoul

«Οδυνηρή στιγμή»

Το επικείμενο τέλος της επιχείρησης εκκένωσης εγείρει την ανησυχία ότι πολλοί Αφγανοί που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για τις ξένες δυνάμεις ή για την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση -η οποία κατέρρευσε- και αισθάνονται πως απειλούνται από τους Ταλιμπάν, δεν θα μπορέσουν να φύγουν έγκαιρα.

«Πρόκειται για οδυνηρή στιγμή» διότι «κόσμος που είχε δικαίωμα να μεταφερθεί στην Ολλανδία θα εγκαταλειφθεί», συνόψισαν η ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαχ και η ολλανδή υπουργός Άμυνας Ανκ Μπάιλεβελντ.

Το ΙΚΧ έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις των τελευταίων ετών στο Αφγανιστάν, με εκατοντάδες νεκρούς. Βάζει στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα μουσουλμάνους που θεωρεί συλλήβδην αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Ανέλαβε έτσι την ευθύνη για την επίθεση εναντίον σιιτικού γάμου στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2019, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 91 ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρότι πρόκειται για δυο σουνιτικές ριζοσπαστικές ένοπλες οργανώσεις, το ΙΚ και οι Ταλιμπάν έχουν ανταγωνιστική σχέση που χαρακτηρίζεται από το αμοιβαίο μίσος.

Την Πέμπτη αναλυτές είχαν επισημάνει πως η δραστηριότητα του ΙΚΧ είχε σταματήσει σχεδόν τελείως για 12 ημέρες, πιθανή ένδειξη πως σχεδίαζε μεγάλη επίθεση.

Οι προειδοποιήσεις όμως δεν απέτρεψαν, πριν από τις εκρήξεις, τους χιλιάδες Αφγανούς να παραμείνουν στην περιοχή του αεροδρομίου.

Πολλοί Αφγανοί φοβούνται πως οι Ταλιμπάν θα επιβάλλουν το ίδιο είδος φονταμενταλιστικού, βάρβαρου καθεστώτος όπως αυτό που καταδυνάστευε τη χώρα από το 1996 ως το 2001.

Ειδικά οι γυναίκες και τα μέλη εθνικών μειονοτήτων ανησυχούν για την τύχη τους.

Αφού κατέλαβαν ξανά την εξουσία, οι Ταλιμπάν αποπειρώνται να παρουσιάσουν πιο μετριοπαθές πρόσωπο, χωρίς να πείθουν πολλούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ