Οι κινήσεις της Τουρκίας, του Πακιστάν και του Ιράν έχουν ξεκινήσει για να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν οι ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον αποσύρει τα τελευταία στρατεύματά της από το Αφγανιστάν μετά από δύο δεκαετίες πολέμου εκεί.
Οι Ταλιμπάν προχωρούν σε διάφορα μέτωπα και υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις από άλλες χώρες στο ΝΑΤΟ φύγουν, η αστάθεια και ο τρόμος θα μπορούσαν να εξαπλωθούν.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Άγκυρα πρέπει να βιαστεί για να αναπληρώσει την απόσυρση των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η Τουρκία δεν θα στέλνει περισσότερα στρατεύματα για να ασφαλίσει το αεροδρόμιο, αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ προσθέτοντας ότι η χώρα τους κατανοεί πιθανώς την κρίσιμη σημασία του ελέγχου των αερολιμένων.
Για παράδειγμα, η Άγκυρα έχει πρόσφατη εμπειρία αποστολής μισθοφόρων στη Λιβύη και τη Συρία, και επίσης εμπλέκεται στο Αζερμπαϊτζάν και στο βόρειο Ιράκ.
Η Τουρκία έχει επίσης εμπειρία με τα αεροδρόμια και συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 2000 μια τουρκική κατασκευαστική ομάδα, βοήθησε στον εκσυγχρονισμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Erbil.
Το μοντέλο της Τουρκίας για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, μπορεί να προκύψει παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν χρησιμοποίησε τον ρόλο του στα αεροδρόμια της Βαγδάτης, της Δαμασκού και της Βηρυτού για να ενισχύσει τον έλεγχο της διακίνησης όπλων και άλλων δραστηριοτήτων.
Το Ιράν και το δίκτυο πολιτοφυλακών και αντιπροσώπων του διαδραματίζουν βασικό ρόλο σε αυτά τα αεροδρόμια της περιοχής.
Η Τουρκία μπορεί να θέλει να αναλάβει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για λόγους δικής της επιθυμίας.
Έχει στενή σχέση με το Πακιστάν και οι δύο χώρες έχουν θρησκευτικούς αυταρχικούς ηγέτες που επιδιώκουν να εδραιώσουν περισσότερο την εξουσία τους.
Το Πακιστάν έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών του και η σχέση Τουρκίας-Πακιστάν θα μπορούσε να τους οδηγήσει να χωρίσουν το Αφγανιστάν σε ζώνες επιρροής τους, ή να διευκολύνουν τους Ταλιμπάν να αναλάβουν μέρος της χώρας.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει τα δικά του συμφέροντα στο Αφγανιστάν. Εδώ και καιρό έχει επιδιώξει να στοχεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις εκεί και να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχει επίσης σχέδια για μεγαλύτερη παρουσία στην Κεντρική Ασία.
Αυτό θα μπορούσε να συμβαδίζει με τα σχέδια Πακιστάν-Τουρκίας, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κάποιο ανταγωνισμό ή σημεία ανάφλεξης.
Φαινομενικά το Ιράν θα ήθελε να προστατεύσει τη σιιτική μειονότητα Hazzara στο Αφγανιστάν.
Ισλαμιστές εξτρεμιστές που συνδέονται με το Πακιστάν και το ISIS, καθώς και τους Ταλιμπάν, έχουν στοχεύσει Σιίτες σε επιθέσεις γενοκτονίας. Αυτές οι επιθέσεις δεν αφήνουν κανέναν στο απυρόβλητο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον κοριτσιών και παιδιών.
Το Ιράν δεν θα δεχόταν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις. Αλλά η Τεχεράνη έχει φλερτάρει με την Αλ Κάιντα, φιλοξενώντας τα μέλη της και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στο παρελθόν.
Το πώς ταιριάζει με τους στόχους της Τουρκίας και τους στόχους του Πακιστάν δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές.
Αυτό που είναι σαφές διαβάζοντας τον διεθνή τύπο είναι ότι κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο ακόμα και όταν φύγουν οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 650 Αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχει «δικαίωμα» να αντιδράσει εάν παραμείνουν τα στρατεύματα.
Βασικά, οι Ταλιμπάν φαίνεται να υπαγορεύουν όρους τώρα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας μια μεγάλη αντιστροφή από το 2002, όταν οι ΗΠΑ επιχειρούσαν κατά του ισλαμικού κινήματος.
Ενδείξεις ότι το Ιράν και το Πακιστάν μπορούν να συνεργαστούν, επισημαίνεται σε ένα άρθρο του Press TV όπου επισημαίνεται πως το Ισλαμαμπάντ δεν θα επιτρέπει πλέον να υπάρχουν αμερικανικές βάσεις στη χώρα.
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις, βασικοί πακιστανικοί αξιωματούχοι έχουν δείξει πώς πλησιάζουν την Κίνα και έχουν εκφράσει αντισημιτικούς ισχυρισμούς. Το Ιράν έχει επίσης μια νέα συμφωνία 25 ετών με την Κίνα.
Ωστόσο, ο στόχος του Ιράν είναι να αυξήσει το εμπόριο με το Πακιστάν και την Κίνα, και η αστάθεια στο Αφγανιστάν δεν θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού.
Αυτό σημαίνει ότι στο βαθμό που το Πακιστάν υποστηρίζει τους Ταλιμπάν, ο στόχος θα είναι να διευκολύνουν την κατάκτησή τους από τη χώρα. Η Τουρκία που θα ελέγχει το αεροδρόμιο θα μπορούσε επίσης να "ταιριάξει" σε αυτό το σχέδιο.
Ο ηγέτης του Αφγανιστάν Ashraf Ghani βρισκόταν στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.
Συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση του Αφγανιστάν με μια στιγμή του 1861 του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ. «Η ανόητη βία πρέπει να σταματήσει, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η σύγκριση με το 1861 είναι μια ένδειξη ότι η αφγανική ηγεσία θέλει να κινητοποιήσει τη χώρα για να σταματήσει την επίθεση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσουν ότι το Ιράν, το Πακιστάν, η Τουρκία και άλλες χώρες έχουν άλλα σχέδια.
Απομένει να δούμε πού θα τοποθετηθούν αυτές οι χώρες και αν το Αφγανιστάν θα ''πέσει'' στους εξτρεμιστές και θα γίνει βάση τρομοκρατίας ή εάν μπορεί να διατηρηθεί η σταθερότητα και να ελεγχθεί η επίθεση των Ταλιμπάν.
Λαμβάνοντας υπόψη τον θρησκευτικό εξτρεμιστικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων στην Άγκυρα, την Τεχεράνη και το Ισλαμαμπάντ, τα πράγματα δεν φαίνονται ευοίωνα .