Ένοπλες Συρράξεις

Προετοιμάζουν νέο ''γύρο'' στη Συρία: Κατηγορούν τον Άσαντ για χημικά!

O Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα εάν θα επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, αφού κατηγορεί το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ ότι χρησιμοποίησε το νευρικοπαραλυτικό αέριο σαρίν και το τοξικό αέριο χλωρίου  σε επίθεση του το 2018, σε περιοχή  που κατεχόταν από την αντιπολίτευση.

Ωστόσο οι απαντήσεις που έδωσε το Συριακό καθεστώς στην παραπάνω κατηγορία, δεν κρίνονται πειστικές

"Η άρνηση της Συρίας να παράσχει πιστά τις ζητούμενες πληροφορίες δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει αναπάντητη", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινή δήλωση προς τα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ότι "εναπόκειται τώρα στη διεθνή κοινότητα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα."

Τα κράτη μέλη του Οργανισμού θα αξιολογήσουν την Γαλλική πρόταση, για αναστολή των «δικαιωμάτων και προνομίων» της Συρίας στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς της να ψηφίζει.

Εάν εγκριθεί από τη συνέλευση των 193 κρατών μελών του OPCW  που εδρεύει  στη Χάγη, θα είναι η πρώτη φορά  ίσως που θα επιβληθεί η μέγιστη δυνατή τιμωρία.

Η τριήμερη συνέλευση  ξεκινάει σήμερα και διπλωματικές πηγές δήλωσαν στην Agence France-Presse (AFP) ότι η ψηφοφορία αναμένεται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Η Συρία απέρριψε τις παραπάνω κατηγορίες. Η Δαμασκός και ο σύμμαχός της Μόσχα κατηγόρησαν τις δυτικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν το OPCW για μια «πολιτικοποιημένη» εκστρατεία εναντίον τους.

Η Συρία συμφώνησε το 2013 να προσχωρήσει στο OPCW και να εγκαταλείψει όλα τα χημικά όπλα, ύστερα από ύποπτη επίθεση με σαρίν που σκότωσε 1.400 άτομα σε προάστιο της Δαμασκού. 

Ωστόσο, έρευνα του OPCW διαπίστωσε τον περασμένο Απρίλιο ότι η πολεμική αεροπορία της  Συρίας ήταν υπεύθυνη για επιθέσεις με βόμβες που περιείχαν σαρίν και χλώριο στο χωριό Latamneh το 2017.

Στη συνέχεια, η Δαμασκός απέτυχε να συμμορφωθεί με προθεσμία 90 ημερών από το διοικητικό όργανο του OPCW για να δηλώσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις και να αποκαλύψει τα εναπομείναντα αποθέματά της.

Η Γαλλία, σε απάντηση, υπέβαλε πρόταση που υποστηρίχθηκε από 46 χώρες που ζητούσαν από τη ρυθμιστική αρχή να παγώσει τα δικαιώματα της Συρίας.

Η πίεση αυξήθηκε πρός τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια δεύτερη έρευνα που κυκλοφόρησε από το OPCW με την οποία γινόταν λόγος  ότι είχε πραγματοποιηθεί επίθεση με βόμβα χλωρίου στην πόλη Saraqib, που κατεχόταν από την αντιπολίτευση το 2018.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις εξέτασαν το θέμα  την περασμένη εβδομάδα στον ΟΗΕ. "Το λέω αυτό με τη βαρύτητα, είναι καιρός για το συριακό καθεστώς να λογοδοτήσει", δήλωσε ο Nicolas de Riviere, ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.

"Καλώ όλα τα κράτη, μέρη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα να υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο απόφασης".

Η Τουρκία παρότρυνε επίσης τον κόσμο να καταδικάσει τον Άσαντ για την επίθεση στο Saraqib, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η επίθεση δεν αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Δαμασκός δεν έχει απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις εγκαταστάσεις όπλων της εδώ και χρόνια, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ή την παραγωγή χημικών όπλων, ενώ  κατηγόρησε το καθεστώς Άσαντ ότι πραγματοποίησε χημικές επιθέσεις εναντίον των πολιτών του στο παρελθόν.

Ωστόσο, η Ρωσία και η Συρία έχουν επικρίνει τον OPCW ,λέγοντας ότι μπορεί κάποιος να εντοπίσει αν έγινε  κάπου χρήση χημικών όπλων, αλλά όχι από ποιον.

Η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης κατηγορία από το OPCW για τη δηλητηρίαση του Alexie Navalny από ουσία που πλήττει το νευρικό σύστημα, το περασμένο έτος.

Ο οργανισμός σημειωτέον, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2013 για το έργο του στην καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων στον κόσμο.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η κόντρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας και της συμμάχου της Συρίας, παίρνει νέα διάσταση. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η Ρωσία αποφάσισε σε συνεργασία με το Ιράν και τη Συρία, δεξαμενόπλοια της Τεχεράνης να συνοδεύονται από ρωσικά πολεμικά πλοία προκειμένου να φθάνουν με ασφάλεια στα λιμάνια της Συρίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε πετρέλαιο, ενώ η Ρωσία θα προμηθεύει τον Συριακό πληθυσμό με  βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Οι παραπάνω κινήσεις έγιναν εν μέσω κατηγοριών της Ρωσίας, ότι οι ΗΠΑ κλέβουν το πετρέλαιο της Συρίας, ενώ μαζί με την ΕΕ αφήνουν τον Συριακό λαό να λιμοκτονεί.

Η θέση της Δύσης είναι ξεκάθαρη στη Συρία, όπου σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να έχει ρόλο στην εξουσία της χώρας ο Άσσαντ. Τυχόν λήψη κυρώσεων κατά της Συρίας από τον OPCW, θα σημαίνει ακόμη περισσότερα προβλήματα για τον  Άσαντ, τον Συριακό λαό και τη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ εκκένωσε το αρχηγείο της στην Βυρητό-Σε ύψιστη ετοιμότητα όλες οι βάσεις του Ισραήλ

Ομάδα Ισραηλινών χάκερ κτύπησε το Ιράν- Μπάιντεν και Νετανιάχου συντονίζουν τις δυνάμεις τους πριν την τελική ώρα-Οι...