Η Μόσχα ετοιμάζει χουνέρι σε Τούρκους και Αζέρους που υλοποιούν τα δικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.
Οι Ρώσοι δημοσίευσαν χάρτη που δείχνει περιοχές του Ναγκόρνο που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν, ως περιοχές δράσης των ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων».
Ο χάρτης ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας (το οποίο ποτέ δεν κάνει λάθη) προκαλώντας πολλές υποψίες αλλά και ανησυχίες στην πλευρά των Αζέρων για το τι ακριβώς θα δουν στο κοντινό μέλλον, αφού οι Ρώσοι δεν επιθυμούν την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Ναγκόρνο για κανέναν λόγο.
Στα χωριά Köhne Tağlar και Çaylaggala κοντά στο Hadrut, όπου στάλθηκαν στρατιώτες της Ρωσικής Ειρηνευτικής Δύναμης μετά από επεισόδιο με τους Αρμένιους, αποδείχθηκε ότι δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ειρηνευτικής Δύναμης.
Το Αζερμπαϊτζάν αντέδρασε σκληρά στον χάρτη, εκφράζοντας ότι τα προαναφερθέντα εδάφη βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.
Ενεργειακό σχέδιο από Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν
Την ίδια στιγμή Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να προχωρήσουν και στον ενεργειακό τομέα με την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου.
Πρόκειται για έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Σύμφωνα πηγές, λόγω της ανάγκης για φυσικό αέριο στην Τουρκία αποφασίστηκε η δημιουργία αγωγού Iğdır-Nakhchivan.
Οι εταιρείες BOTAŞ και SOCAR θα εκτελέσουν το έργο. Η συμφωνία για την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου θα υπογραφεί σήμερα μεταξύ των υπουργών ενέργειας των δύο χωρών.
Με την απελευθέρωση του Ναγκόρνο, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών θα υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεννόησης για το Ναχιτσεβάν με στόχο την αδιάκοπη παροχή φυσικού αερίου.
Το κομβικό σημείο είναι ότι η Τουρκία ουσιαστικά θα παρακάμπτει τον αγωγό Turk Stream αφήνοντας την Ρωσία “στα κρύα του λουτρού” για μία ακόμη φορά,και για αυτό είναι σίγουρο ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σθεναρά 100%.
Εκείνο που γίνεται σταδιακά αντιληπτό όμως από όλους, είναι ότι ο Ερντογάν είναι ένας Ισλαμιστής εθνικιστής, ο οποίος επιθυμεί να επισκιάσει σε υστεροφημία τον Κεμάλ Ατατούρκ, έχοντας κατά νου την επέκταση της Τουρκίας σε περιοχές όπου ανήκαν κάποτε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς αλλά και σε όποιους μιλούν την τουρκική γλώσσα.