Χθες σύμφωνα με άρθρο μας, είχαμε χαρακτηρίσει ως “ύποπτο σχέδιο Ερντογάν”, την πρόταση του Λίβυου ΥΠΕΞ σχετικά με οριοθέτηση ΑΟΖ Λιβύης-Ελλάδας και Μάλτας, έχοντας κατά νου την νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και άλλα σχέδια, κρατώντας μικρό καλάθι μέχρι να αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση.
Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τις εργασίες συντήρησης και εξοπλισμού στην αεροπορική βάση Al Wattaya, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των δυνάμεων της Εθνικής Συμφωνίας στη δυτική Λιβύη.
Οι εργασίες συντήρησης κάλυψαν διάφορες πτυχές των υποδομών της βάσης, με νέο διάδρομο, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου. Η βάση δέχεται εδώ και καιρό τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 Hercules τα οποία μετέφεραν όλο το απαραίτητο υλικό.
Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν ότι από την τελική προετοιμασία του διαδρόμου γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία ετοιμάζει να μετασταθμεύσει μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τουρκικής ΠΑ.
Για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η βάση προετοιμάζεται και για μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που αφορούν τον έλεγχο των υδρογονανθράκων της Λιβύης.
Το παιχνίδι με τους υδρογονάνθρακες στην χώρα μετά τη συμφωνία εξαγωγής Χαφτάρ-Σαράτζ.
Ο Λίβυος Βουλευτής Αλ-Αμπάνι έγραψε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης "Facebook" ότι ο αγώνας των πολιτοφυλακών της Τρίπολης και των Τούρκων, αφορά στην επίτευξη περισσότερων υλικών κερδών με βάση την ενέργεια.
"Σύρτη και Τζούφρα είναι οι δυτικές πύλες της εύφορης ημισέληνου του πετρελαίου, τις οποίες οι τουρκικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της ήθελαν να καταλάβουν αλλά δεν μπόρεσαν λόγω Αιγύπτου και Αλ Σίσι.
Η μόνη λύση στη σύγκρουση της Λιβύης έγκειται στην απόσυρση των πολιτοφυλακών και στον αφοπλισμό τους, καθώς και στην απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και των Σύριων μισθοφόρων", έγραψε ο ίδιος.
Σε αυτό συμφωνούμε και εμείς, διότι καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ της Αθήνας και της δήθεν “νόμιμης” (η νομιμότητα της οποία έχει λήξει από το 2013) κυβέρνηση της Λιβύης για οριοθέτηση ΑΟΖ, εφόσον στη δυτική πλευρά εδρεύουν ισχυρότατες τουρκικές δυνάμεις και 15.000 Σύριοι Τζιχαντιστές, αλλά επίκεινται και εκλογές σε εύλογο διάστημα.
Η Τουρκία θέλει να βάλει χέρι στα έσοδα του πετρελαίου του Σαράτζ
Ο Ahmed Maiteeq, Αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Τρίπολης, έφτασε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, για να συμμετάσχει σε μια σειρά συναντήσεων εργασίας.
Εκεί ο ίδιος συμμετάσχει στην δημιουργία της μικτής επιτροπής παρουσία των Τούρκων, για τον έλεγχο των εσόδων από το λιβυκό πετρέλαιο και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής αυτών των εσόδων σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσίευσε, αυτή η Επιτροπή που θα διαχειρίζεται την κατανομή των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης, θα είναι η διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού που θα είναι δίκαιος από την άποψη των δύο πλευρών.
Η Επιτροπή θα εκτελεί τα καθήκοντά της έως ότου εκλεγεί μια νέα ενιαία κυβέρνηση της Λιβύης.
Η οικονομία της Λιβύης βασίζεται εξ ολοκλήρου στην παραγωγή πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή στην χώρα έπεσε σε λιγότερα από 100.000 βαρέλια την ημέρα από 1,2 εκατομμύρια που ήταν πριν τον πόλεμο.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η παραγωγή της Λιβύης θα αυξηθεί στα 550.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Οι ειδικοί σημειώνουν το ρόλο του Maiteeq, πρώην πρωθυπουργού της Λιβύης, στον ειρηνευτικό διακανονισμό στη Λιβύη.
Τώρα λοιπόν ξεκινά το φαγοπότι στη Λιβύη, με Τούρκους, Αιγύπτιους, Ρώσους, Αμερικανούς και λοιπούς και για αυτό έχουμε πολλά να δούμε και κυρίως να ακούσουμε.