Συνεχίζει να στέλνει η Αίγυπτος στρατιωτικό εξοπλισμό στα σύνορα με τη Λιβύη καταδεικνύοντας ότι μπροστά μας ίσως έχουμε μια κλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.
Πρόκειται για ΤΟΜΑ M113A2 του αιγυπτιακού στρατού που αποστέλλονται εσπευσμένα στα σύνορα με την Λιβύη για να χρησιμοποιηθούν από κοινού με τα άρματα μάχης M1A2 Abrams κατά την διάρκεια μιας πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των δυνάμεων της GNA που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Σύρτη, αναφέρει πηγή.
Το πιο επικίνδυνο σενάριο μας έρχεται από Ρώσους ειδικούς οι οποίοι αναφέρουν ότι “εάν τα τουρκικά στρατεύματα επιτύχουν σε αυτόν τον τομέα του μετώπου (Σύρτη), τότε η αιγυπτιακή στρατιωτική δύναμη που είναι συγκεντρωμένη κοντά στα σύνορα της Λιβύης, μπορεί να διασχίσει τα σύνορα και να έρθει σε σύγκρουση μαζί με τις δυνάμεις του Χαφτάρ, ενάντια στον τουρκικό στρατό.
Ο πόλεμος της Λιβύης βαθμιαία ξεπερνά το επίπεδο μιας τοπικής εμφύλιας διαμάχης και μετατρέπεται σε στρατιωτική αντιπαράθεση μεγάλης κλίμακας μεταξύ τακτικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ. Επιπλέον, όχι μόνο χερσαίες δυνάμεις και πολεμικά πλοία,αλλά και οι στόλοι των αντιπάλων χωρών άρχισαν να εισέρχονται στην "εξίσωση" αυτής της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με το Defense Arabic στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου στην περιοχή της πόλης Mersa Matruh κοντά στα σύνορα της Λιβύης, έχουμε ως γνωστό ένα αιγυπτιακό ελικοπτερόφόρο τύπου Mistral. Στο πλοίο έγινε γνωστό ότι σταθμεύουν επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, Apache και Ka-52K, που αποκτήθηκαν σχετικά πρόσφατα από την Ρωσία.
Παράλληλα, τα πολεμικά πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσαν στις ακτές της Λιβύης. Μεταξύ αυτών έχουμε και μια φρεγάτα κλάσεως "G", εξοπλισμένη με πυραύλους μεσαίας εμβέλειας RIM-66E-5, οι οποίοι μπορούν να εξουδετερώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό αφορά τα ρωσικής κατασκευής MIG-29 και MIG24 που διαθέτουν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ.
Στο πλαίσιο της σταθερής αύξησης της στρατιωτικής κλιμάκωσης, η γεωπολιτική ευθυγράμμιση των δυνάμεων γύρω από τη σύγκρουση στο λιβυκό έδαφος αλλάζει σταδιακά.
Στις 9 Ιουνίου, επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της Ρώμης και της Αθήνας σχετικά με την ΑΟΖ, η οποία δεν μπορούσε να επιτευχθεί τα τελευταία 40 χρόνια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν ταυτόχρονα με αυτές τις συμφωνίες, η Αίγυπτος αποφάσισε να αγοράσει 6 φρεγάτες από την Ιταλία, δύο μοίρες μαχητικών M-346, αεροσκάφη Eurofighter, 20 περιπολικά σκάφη Falaj II OPV και έναν στρατιωτικό δορυφόρο.
Αυτές οι αγορές ενδέχεται να υποδηλώνουν την είσοδο της Ιταλίας στο αντι-τουρκικό στρατόπεδο, στο οποίο ανήκουν η Αίγυπτος, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ.
Μετά από μερικές ήττες των δυνάμεων του Χαφτάρ στις αρχές Ιουνίου, είχαμε την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει την έρευνες στα πεδία 15 και 20 κάτω από την Κρήτη. Οι περιοχές αυτές όμως βρίσκονται σαφώς στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα, η Άγκυρα και οι δυνάμεις του GNA, πιστεύουν ότι η Αθήνα προβάλλει αδικαιολόγητους ισχυρισμούς, με την Ελλάδα να κινείται αστραπιαία συνάπτοντας συμφωνία με Ιταλία, ενώ το ίδιο αναμένεται και με την Αίγυπτο, μετατρέποντας τη συμφωνία Σαράτζ-Ερντογάν ουσιαστικά σε άκυρη.
Το σκηνικό έχει "βαρύνει" στην περιοχή με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς, η οποία καταπατά κάθε διεθνή νόμο που υπάρχει ενώ ταυτόχρονα απειλεί προς πάσα κατεύθυνση. Αν δεν έχουμε διεθνή παρέμβαση το επόμενο διάστημα, η όλη κατάσταση στην περιοχή μπορεί να "εκτροχιαστεί" πολύ άνετα σε κάτι πολύ πιο "αναβαθμισμένο" που θα απειλεί ολόκληρη την Α.Μεσόγειο.