Wagner group
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το αμερικανικό Πεντάγωνο βλέπει "σύγκρουση" Ρωσίας-Τουρκίας στη Λιβύη

Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη χώρα έχουν παραλύσει τη διεθνή κοινότητα με «καμία πραγματική πρόοδο προς πολιτική λύση», ενώ άφησε να εννοηθεί πως οι τουρκικές ενισχύσεις αποσκοπούν στην εκτόπιση των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να συνδέονται με τη Μόσχα, από τη χώρα.

"Η πρόσφατη ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού από την Τουρκία για την αντιμετώπιση των Ρώσων μισθοφόρων δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία προσπαθούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες υπέρ τους", δήλωσε ο Τάουνσεντ σε ανακοίνωση που τέθηκε και στο Κογκρέσο. "Ένα δυνητικό κακό αποτέλεσμα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το ΝΑΤΟ είναι ότι η Ρωσία έχει πρόσβαση στις πετρελαϊκές και στρατιωτικές βάσεις με δυνατότητες άρνησης της πρόσβασης στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριξαν την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη και είχαν εγκατασταθεί στη χώρα τον Ιανουάριο, προσπαθώντας να καθιερώσουν και μια σταθερή ροή όπλων.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από Ρώσους μισθοφόρους όπως ο όμιλος Wagner, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών πεζοναυτών εγκατέλειψε τη χώρα, μετά από την έναρξη της εκστρατείας του Χαφτάρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Ο Τάουνσεντ, ο οποίος αναμένει τη μείωση των στρατευμάτων του στην Αφρική (6.000 αυτή τη στιγμή) καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει να στρέψει τους αμερικανικούς πόρους για την "αντιμετώπιση των απειλών από την Κίνα και τη Ρωσία", δήλωσε ότι η Μόσχα έχει «ισχυρούς δεσμούς» με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί ήδη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εμβαθύνει την παρουσία της στη Λιβύη, την οποία δήλωσε ο Τάουνσεντ ότι «χρησιμοποιεί συχνά για να εξασφαλίσει τις ρωσικές επενδύσεις εις βάρος των Αφρικανών, να υποστηρίξει διεφθαρμένα καθεστώτα και να καθιερώσει μια ευρύτερη στρατιωτική υπεροχή παγκοσμίως».

Οι στόχοι της Ρωσίας είναι κατά κύριο λόγο να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξορυκτικούς πόρους, δήλωσε ο Τάουνσεντ.

Τον Νοέμβριο, οι Ρώσοι μισθοφόροι "σχεδόν σίγουρα" κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αερόχημα χρησιμοποιώντας προηγμένο σύστημα αεράμυνας, δήλωσε ο Τάουνσεντ. Η Ρωσία πώλησε 1 δισεκατομμύριο δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού σε όλη την Αφρική το 2017 και έχει συμφωνίες στρατιωτικής φύσεως με 36 χώρες, σύμφωνα με μια περίληψη που παρείχε η Αφρικανική Διοίκηση (AFRICOM).

Ωστόσο, εν μέσω ενδεχόμενης περικοπής των πόρων, τα μέλη της επιτροπής ένοπλων υπηρεσιών της Γερουσίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε ακρόαση την Πέμπτη για να διατηρήσουν περισσότερο προσωπικό στην Αφρικανική Διοίκηση, όπου "5.100 αμερικανικοί στρατιώτες συμμετέχουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

OHE: «Οι στρατοί στη Λιβύη αναβιώνουν μια σύγκρουση που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή»

O απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γάσαν Σαλαμέ κατήγγειλε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις συνεχείς παραβιάσεις των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στο Βερολίνο από τη διεθνή κοινότητα για να σταματήσουν οι επεμβάσεις και οι παραδόσεις όπλων στις εμπόλεμες πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Όλα αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια για τον ανεφοδιασμό των δύο πλευρών απειλούν να επισπεύσουν μια νέα πολύ πιο επικίνδυνη σύγκρουση. Παραβιάζουν το πνεύμα και το γράμμα της Διάσκεψης του Βερολίνου», υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Καλώ τις πλευρές και τους ξένους υποστηρικτές τους να απόσχουν από κάθε απρόσεκτη ενέργεια και να ανανεώσουν την εκπεφρασμένη δέσμευσή τους να εργαστούν υπέρ μιας εκεχειρίας».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ μίλησε συγκεκριμένα για «στρατιωτικές ενισχύσεις» στα δύο στρατόπεδα — οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που προσπαθούν να κατακτήσουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο, και αυτές του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, αρχηγού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. «Οι δύο στρατοί στη Λιβύη θα αναβιώσουν το φάντασμα μιας σύγκρουσης που θα καταβροχθίσει ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Γάσαν Σαλαμέ.

«Οι εμπόλεμες πλευρές συνέχισαν να λαμβάνουν σημαντική ποσότητα σύγχρονων εξοπλισμών, μαχητών και συμβούλων που τους παρέχουν οι ξένοι υποστηρικτές τους, κατά παράβαση του εμπάργκο για τα όπλα καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από τους εκπροσώπους αυτών των χωρών στο Βερολίνο», ανέφερε ο Σαλαμέ.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μίλησε κυρίως για την ενίσχυση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στην Τρίπολη «με όπλα, εξοπλισμό, δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών». Υπήρξε «σημαντική αύξηση στις μεταγωγικές πτήσεις –αρκετές καθημερινά — στο αεροδρόμιο Μπενίνα και στην αεροπορική βάση Αλ-Καντίμ στην ανατολική Λιβύη για να προμηθεύουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς», διευκρίνισε.

Κατά χιλιάδες φτάνουν στην Τρίπολη οι τζιχαντιστές μισθοφόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ταυτόχρονα, ξένοι μαχητές έφθασαν κατά χιλιάδες στην Τρίπολη και αναπτύχθηκαν δίπλα στις λιβυκές δυνάμεις», υποστηρίζοντας την GNA. Ήδη την Τρίτη, ξένα πλοία, ανάμεσά τους πολεμικά, εθεάθησαν στ΄ανοιχτά της Τρίπολης πέραν των φορτηγών, πρόσθεσε ο Γάσαν Σαλαμέ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, η GNA από την Τουρκία. Μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, διαπιστώθηκαν «110 παραβιάσεις της εκεχειρίας» που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία και η Τουρκία, δήλωσε ο Σαλαμέ.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι μια πρώτη συνεδρίαση της κοινής στρατιωτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από 5 μέλη που εκπροσωπούν τον Χάφταρ και 5 μέλη που εκπροσωπούν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, δεν πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, την Τρίτη, όπως προβλεπόταν, λόγω της μη συμμετοχής εκπροσώπων του στρατάρχη Χάφταρ.

Ο Σαλαμέ είπε ότι προβλέπει να συναντήσει τον Χάφταρ σε δύο ημέρες στη Ράτζμα, κοντά στη Βεγγάζη, για να τον προτρέψει να στείλει τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους του στη Γενεύη.

Τέλος, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει γρήγορα μια απόφαση για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ένα προσχέδιο που συντάχθηκε από τη Βρετανία τελεί υπό συζήτηση εδώ και μέρες χωρίς να έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία ψηφοφορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ