Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

"Τύμπανα πολέμου" ηχούν στα Βαλκάνια-Οι Τούρκοι "ρίχνουν λάδι στη φωτιά"- Μετά τη στρατιωτική συμφωνία με το Κόσσοβο αυξάνουν με την πίεση μέσω KFOR στη Σερβία

Eίναι γνωστό ότι η Τουρκία ανέλαβε την Διοίκηση της Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στις 9 Οκτωβρίου  2023, για διάστημα ενός (1) έτους. 

Η ανάληψη της KFOR από την Τουρκία

Τότε σε άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι η ανάληψη της Διοίκησης της KFOR από την Τουρκία η οποία παίζει επικίνδυνα παιγνίδια  στα Βαλκάνια,  μπορεί να δυναμιτίσει  τις εύθραυστες σχέσεις Κοσυφοπεδίου- Σερβίας, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις.

Κοινώς το ΝΑΤΟ έβαλε τον "λύκο να φυλάει τα πρόβατα".

Σύμφωνα με  πρόσφατο άρθρο Τουρκικού  ΜΜΕ , "τα τουρκικά στρατεύματα που υπηρετούν στην ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) συνεχίζουν να περιπολούν στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας για να διασφαλίσουν την ασφάλεια", επισημαίνοντας:

Η KFOR αύξησε την παρουσία της και τις δραστηριότητες περιπολίας στην περιοχή μετά τις τελευταίες εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης στην Πρίστινα και των ντόπιων Σέρβων."

https://www.youtube.com/watch?v=ma_I_3ixvCE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρόλος της KFOR

Η αποστολή της KFOR απορρέει από την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR) 1244 της 10ης Ιουνίου 1999 και της Στρατιωτικής Συμφωνίας (MTA) μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας.

Η KFOR επιχειρεί σύμφωνα με το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ως τέτοια, είναι μια επιχείρη­ση επιβολής της ειρήνης, που πιο γενικά ονομάζεται ως επιχείρηση υποστήριξης της ειρήνης".

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η KFOR λειτουργεί ως τρίτος ανταποκριτής, μετά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).  

Tα στρατεύματα της KFOR αναπτύχθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο στις 12 Ιουνίου 1999, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Η αποστολή έχει περισσότερους από 4.500 στρατιωτικούς από 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 21 μελών του ΝΑΤΟ και έξι χωρών εταίρων εκτός ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο απόσπασμα στην KFOR, συνεισφέροντας τουλάχιστον 780 στρατιώτες.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και αναγνωρίστηκε από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Όμως το Βελιγράδι δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Κοσσυφοπέδιο και ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να είναι μέρος της γειτονικής Σερβίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τουρκικοί στόχοι στα Βαλκάνια 

Είναι  γνωστό ότι ο Ερντογάν επιθυμεί  βαθιά μέσα του την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,με αποτέλεσμα οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου να  αποτελούν στόχο επέκτασης της τουρκικής επιρροής.

Για να το πετύχει αυτό ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί κράτη δορυφόρους του στην περιοχή όπως είναι το Κοσσυφοπέδιο,η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Αλβανία, εγείροντας Εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές , δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την παρέμβαση της χώρας του.

Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων στα Βαλκάνια και στην αντιπαράθεση Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας είναι η υπογραφή μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, στρατιωτικής συμφωνίας της Τουρκίας με το Κοσσυφοπέδιο.

 

Συγκεκριμένα ο  Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler και ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου Ejup Maqedonci υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών κατά την επίσημη επίσκεψη του Maqedonci στην Άγκυρα στις 29-30 Ιανουαρίου.

Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πωλήσεων όπλων από την Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο, κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού του Κοσσυφοπεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Κοσσυφοπέδιο έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες αποκτώντας μια παρτίδα στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar που παράγονται από εταιρεία που ανήκει στον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με συνεχείς απειλές από Σερβία.

Τύμπανα πολέμου ηχούν στα Βαλκάνια

Εκτίμησή μας είναι ότι η απόφαση ανάληψης της Διοίκησης της KFOR από την Τουρκία είναι εξόφθαλμα άστοχη, αφού δεν μπορεί να ισχυριστεί ο Ερντογάν ότι η χώρα του τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων, όταν εξοπλίζει με drones ΒΑΥRAKTAR τους δεύτερους και υπογράφει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μαζί τους.

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι έχει κάθε όφελος να δυναμιτίσει την ειρήνη στην περιοχή της Βαλκανικής , σε αντίθεση με την ΕΕ και την Ελλάδα που τάσσονται υπέρ της λείανσης των διαφορών μεταξύ των κρατών της χερσονήσου, μέσω της ένταξής τους στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πεποίθησή μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα αφήσει την "ευκαιρία να πάει χαμένη" προκειμένου να υποδαυλίσει μέσω της KFOR ένταση και ρήξη με τους Σέρβους.

Η αύξηση των περιπολιών στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που αναφέρουν οι Τούρκοι, "μυρίζει" ένταση. 

https://www.youtube.com/watch?v=06h_OiV6pHY

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ