«Τα πάντα πρέπει να κατασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα έναντι του τρόμου»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε στο βραδινό διάγγελμά του να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησής του όλοι οι δεσμευμένοι από τη Δύση ρωσικοί πόροι, σχεδόν δυο χρόνια μετά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.
Είναι καιρός να «καταφερθούν οι μέγιστες συστημικές ζημίες στη Ρωσία», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά «τους δεσμευμένους ρωσικούς πόρους, τόσο του τρομοκρατικού κράτους όσο και των προσώπων που συνδέονται με αυτό».
«Τα πάντα πρέπει να κατασχεθούν και να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα έναντι του τρόμου. Είναι δίκαιο να προβαίνεις σε αντίποινα εναντίον του τρομοκράτη. Είναι δίκαιο να καταστρέφεις τρομοκράτες. Είναι δίκαιο να κάνεις το τρομοκρατικό κράτος να πληρώσει για τις ενέργειές του», είπε.
Πρόσθεσε πως συζήτησε για το ζήτημα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο χθες Τετάρτη.
«Χρειαζόμαστε ενωμένη και ισχυρή απόφαση. Απόφαση που θα αποδείξει ότι τηρούμε μαζί το διεθνές δίκαιο και περιφρονούμε απόλυτα το τρομοκρατικό κράτος».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχεδιασμούς για να διαθέσει καταρχήν στο Κίεβο ποσά που έχουν προκύψει από δεσμευμένους πόρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αποταμιευμένους στο εξωτερικό —ιδίως τόκους—, εν είδει πρώτου βήματος προς την κατεύθυνση αυτή. Το ποσό υπολογίζεται πως ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.
Ρεπουμπλικάνικο μπλόκο στο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία – Δεν πέρασε από τη Γερουσία
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας των ΗΠΑ μπλόκαραν στις (7/2) το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών για τη μετανάστευση και το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, εν μέσω θύελλας επιθέσεων κατά του νομοσχεδίου από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους επιφανέστερους Ρεπουμπλικάνους του αμερικανικού κοινοβουλίου.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποκλείει -τουλάχιστον προς ώρας- νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, δύο βασικότατους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια κρίσιμη στιγμή για τις δύο χώρες. Το πακέτο οικονομικής βοήθειας ήταν ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολλά εκ των οποίων προορίζονταν για το Κίεβο.
Πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην υπόθεση της στήριξης της Ουκρανίας.
Έτσι, το Κίεβο μπορεί να πήρε μία «ανάσα» από το πακέτο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια) που εξασφάλισε προ ημερών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από την κάμψη της αντίστασης του πρωθυπουργού της Ουγγαρία Βίκτορ Όρμπαν, αλλά, όπως έχει τονίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ουκρανία δεν θα τα καταφέρει χωρίς τα αμερικανικά δολάρια.