Όπως αναφέρει το bta.bg, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Dimitar Kovacevski δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στην Televizija 24 ότι η πορεία της χώρας του προς την ένταξη στην ΕΕ περνάει μέσα από διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και όχι με τη Σόφια, καθώς η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι μια διαδικασία εκπλήρωσης κριτηρίων, η οποία εγκρίνεται και από τα 27 κράτη μέλη. "Έχουμε διμερή ζητήματα με τη Βουλγαρία, τα οποία θα επιλύσουμε διμερώς", δήλωσε.
Επισήμανε την Κροατία και τη Σλοβενία ως παράδειγμα ενός ζεύγους χωρών, το οποίο επίσης είχε διμερή προβλήματα, αλλά μπόρεσε να τα επιλύσει διμερώς, αφού "πήρε τις μεγάλες αποφάσεις". Ο Kovacevski πρόσθεσε ότι τα Σκόπια έχει επίσης διμερή ζητήματα με την Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν διμερώς.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, "διότι η ενσωμάτωση τμημάτων άλλων κοινοτήτων είναι μόνο ένα από τα θέματα που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Μέχρι το τέλος της πλήρους ένταξής μας στην ΕΕ, θα υπάρξουν και άλλα θέματα που απαιτούν τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, του εισαγγελικού συστήματος, της διοίκησης, της αποκέντρωσης - όλα αυτά είναι θέματα που απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Γι' αυτό λέω ότι θέματα στρατηγικής σημασίας δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο καθημερινής πολιτικής και ότι η αντιπολίτευση πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα πρέπει να είναι δέσμευση και ευθύνη και των 120 εκπροσώπων στο κοινοβούλιο".
Ερωτηθείς γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη σύνταξη των συνταγματικών τροποποιήσεων, οι οποίες συνεπάγονται μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης, ο Κοβάτσεφσκι απάντησε ότι μέχρι τώρα η εστίαση ήταν στην αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει μια σταθερή πλειοψηφία για τη λειτουργία της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συνταγματικές τροποποιήσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, "να τις δουν οι ΜΚΟ, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών όλοι οι πολίτες, ώστε να διαπιστώσουν για τι είδους συνταγματική αλλαγή μιλάμε".
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, το VMRO-DPMNE δήλωσε στον Κοβάτσεφσκι ότι αρνείται να συμμετάσχει σε ομάδα εργασίας, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία της ομάδας ως αναξιόπιστη διαδικασία.
Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο των Σκοπίων, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τα επιμέρους κεφάλαια προϋποθέτει τη συμπερίληψη των Βουλγάρων στο προοίμιο του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας. Η αντιπολίτευση της Βόρειας Μακεδονίας είναι ανένδοτη ότι θα καταψηφίσει τις συνταγματικές τροποποιήσεις και χωρίς την ψήφο της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο της χώρας.