Τα Σκόπια δέχονται καταιγισμό ψευδών απειλών για βόμβες από το Ιράν και τη Ρωσία, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.
Ο Σκοπιανός υπουργός Εσωτερικών Όλιβερ Σπασόφσκι είπε ότι αξιωματούχοι στο κρατίδιο εργάζονται νυχθημερόν για να διατηρήσουν τα συστήματα ασφαλείας, αφού απειλές για βόμβες έχουν επηρεάσει 720 εγκαταστάσεις μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το υπουργείο.
«Πρόκειται για μια τεράστια υβριδική επίθεση που έχει βάλει στο στόχαστρο περισσότερες από 720 εγκαταστάσεις από τις 19 Οκτωβρίου. Μερικές περιπτώσεις έχουν επιλυθεί. Τώρα έχουμε μια απομονωμένη ομάδα και η υπόθεση βρίσκεται υπό επεξεργασία.
Τις τελευταίες ημέρες έχουν σταλεί email από διευθύνσεις στο Ιράν και τη Ρωσία και οι πληρωμές σε υπηρεσίες VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) γίνονται από κρυπτονομίσματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση», δήλωσε ο Σπασόφσκι.
Έχουν αναφερθεί πολυάριθμες απειλές για βόμβες στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.Αυτή η περίοδο όμως είναι πολύ “άγρια”.
Έρευνες αποκάλυψαν ότι, όλες οι αναφορές για προγραμματισμένες επιθέσεις ήταν ψευδείς συναγερμοί ( False Flag).
Εμπορικά κέντρα και άλλα δημόσια κτίρια στα Σκόπια δέχθηκαν επίσης ρωσικές απειλές για βόμβες τους τελευταίους δύο μήνες.
Η εκπαίδευση και η εργασία συχνά σταματούν για μέρες στη σειρά λόγω των απειλών.
Η Σερβία ισχυρίστηκε ότι οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας και ένα άγνωστο κράτος της ΕΕ ήταν πίσω από τις απειλές.
Η Ρωσία και το Ιράν δεν έχουν ακόμη απαντήσει στους ισχυρισμούς.
Τα Βαλκάνια, ειδικά η Σερβία και τα Σκόπια έχουν τεθεί για τα καλά στο στόχαστρο ενός ανηλεούς υβριδικού πολέμου, για διαφορετικούς λόγους.
Η Σερβία πιέζεται να διαλέξει στρατόπεδο μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ενώ για να εισέλθει στην ΕΕ, το Βελιγράδι "πρέπει να υπογράψει την αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσόβου", κάτι που δεν αποδέχονται στην Σερβία επουδενί.
Τα Σκόπια, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, πιθανόν και λόγω της θέσης του κρατιδίου στα σχέδια της συμμαχίας, έχει μπει στο στόχαστρο των Ρώσων αλλά και των Ιρανών.
Ο όρος υβριδικός πόλεμος πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 2000 και αναφέρεται σε ένα νέο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής, πόλεμο. Γενικά, θα μπορούσε να οριστεί ως ο πόλεμος που διεξάγεται με τη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών μεθόδων και τακτικής. Μέρος των επιχειρήσεων του πολέμου αυτού μπορεί να είναι ο κυβερνοπόλεμος, η τρομοκρατία, ο ανταρτοπόλεμος, οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, η παραπληροφόρηση, και, εν τέλει, οποιαδήποτε μέθοδος ή τακτική μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της νίκης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Σκόπια έχουν μπει για διάφορους λόγους στο στόχαστρο των ρωσικών και ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, επεκτείνοντας τον πόλεμο της Ουκρανίας στα Βαλκάνια, όσο και να πολλοί δεν θέλουν να δουν αυτό το γεγονός.