Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Αν δεν “σκάσει” πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία τότε θα “εκραγούν” τα Βαλκάνια λόγω Ρωσίας-Όλα κρέμονται σε μια κλωστή

Η κόντρα Μόσχας και Ουάσιγκτον έχει μεταφερθεί στην βαλκανική χερσόνησο που αποτελεί μακρινό σύνορο της Ρωσίας, η οποία θα επιδιώξει να κάνει αισθητή εκεί την παρουσία της, για να αναχαιτίσει ΗΠΑ και Τουρκία που έχουν  τα δικά τους γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια.

Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν δείχνει να έχει επιτελικό σχέδιο ταυτόχρονης επίθεσης στο ΝΑΤΟ με επίκεντρο τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κινούνται ήδη στην “κόψη του ξυραφιού”, τονίζουν πολλές πηγές στην Ρωσία.

Σε αυτά τα σχέδια εμπλέκεται και η Ελλάδα, η οποία έχει καταστεί η κύρια βάση υποδοχής των αμερικανικών δυνάμεων με επίκεντρο την κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας με αφορμή την Α.Ουκρανία.

Πρόκειται πιθανόν για μια επανάληψη του σεναρίου που ζήσαμε ως έθνος το 1940-41, όταν βρεθήκαμε να έχουμε εμπλακεί με  δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις του άξονα στην Ευρώπη.

Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια και οι ρωσικές κινήσεις

Συγκεκριμένα σφοδρή επίθεση από του πουθενά εξαπέλυσε πριν μερικές ημέρες η Ρωσία κατά της Δύσης για την ύποπτη “σιωπή» στις δεδηλωμένη πρόθεση Αλβανίας και Κοσόβου να δημιουργήσουν τη «Μεγάλη Αλβανία», ενώ η ρωσική διπλωματία την κατονομάζει ως καταστροφική και αφορά “μυστική αναθεώρηση των συνόρων στην περιοχή”.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι τα Βαλκάνια αποτελούν το μαλακό υπογάστριο και την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, ενώ από εδώ δόθηκε η αφορμή και ξεκίνησε ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος.

Συνεπώς κάθε αποσταθεροποιητική τάση είναι πολύ εύκολο να εκτραπεί και να δώσει νέες πολεμικές αναμετρήσεις στην πολύπαθη Βαλκανική χερσόνησο, ειδικά ενώ στην Ουκρανία έχουμε την μετακίνηση 125000 Ρώσων στρατιωτών μαζί με Αμερικανούς, Βρετανούς και Ουκρανούς, μια ανάσα από την βαλκανική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τον Αλβανό ειδικό Idriz Morina, "η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια είναι μεγάλη και πολλά πλοκάμια.
“Αυτή τη στιγμή η Μόσχα έχει επιρροή στη Βοσνία, τη Δημοκρατία Σέρπσκα ( Σερβοβόσνιοι και στην Σερβία.
Σε άλλες χώρες της περιοχής ο αντίκτυπος είναι μειωμένος.

Στο Μαυροβούνιο, εξακολουθεί να υπάρχει ρωσική επιρροή, και η ρωσική πλευρά προσπαθεί να ελέγξει τα γεγονότα μέσω σερβικών κομμάτων, στα οποία έχει επενδύσει.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κυβερνητική κρίση, ενώ συνεχίζει να κυβερνάται από σερβικά κόμματα, τα οποία είναι και φιλορωσικά.

Το πολιτικό αδιέξοδο και οι προσπάθειες για την σημερινή κυβέρνηση μειοψηφίας, όπου και τα αλβανικά κόμματα αναμένεται να είναι μέρος της κυβέρνησης, δεν έχουν ακόμη αποδώσει αποτελέσματα.

Στη Βοσνία, στη Δημοκρατία Σέρπσκα, σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη έκρηξη.

Ο φιλορώσος ηγέτης της, Μ. Ντόντικ, απλώς περιμένει το σήμα από τον Πούτιν να ανακηρύξει ανεξάρτητη τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και το τέλος της Βοσνιακής ομοσπονδίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε μια περίοδο που αυξάνεται η ένταση στην Ουκρανία, η Ρωσία αν δεν επιτεθεί στην Ουκρανία, θα επέμβει σχεδόν σίγουρα στη Βοσνία, εκμεταλλευόμενη την ομιχλώδη κατάσταση.

Η Σερβία κάθεται και αυτή επίσης στο ένα πόδι, περιμένοντας ένα ρωσικό σήμα για να πραγματοποιήσει εισβολή βόρεια του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κόσοβο, απειλείται σοβαρά από τη Σερβία, ειδικά μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Σέρβου αρχηγού του στρατού.Η ρωσική απειλή είναι υπαρκτή και λίαν επικίνδυνη.

Αυτή η ανάλυση ασφαλείας δεν έχει εκφραστεί μόνο από  Αλβανούς ειδικούς σαν και εμένα, αλλά και από Αμερικανούς μελετητές και ειδικούς σε διεθνείς πολιτικές στρατηγικής”, δηλώνει ο ίδιος.

Η Τουρκία τέλος  κατάφερε όχι μόνο να διεισδύσει  σε βάθος με όπλο τη θρησκεία στα Βαλκάνια , αλλά και  να συμμετάσχει τόσο σε οικονομικά προγράμματα όσο και σε αναπτυξιακά προγράμματα των περισσότερων βαλκανικών χωρών, τόσο χάρη στις μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής σε κρατικό επίπεδο,σε Σκόπια, Σερβία, Αλβανία και  Μαυροβούνιο.

Τα Βαλκάνια ευρίσκονται στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία, και σε πολύ ταχύ διάστημα, θα έχουμε πιθανότατα μία από τα ίδια, σε Κοσσυφοπέδιο και σερβοβοσνιακή δημοκρατία, με ΗΠΑ και Ρωσία.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ