Εξελίξεις έχουμε στη Βοσνία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες περί πιθανής ένταξής της στο ΝΑΤΟ, με σφοδρή αντίδραση της Μόσχας και σενάριο πιθανής απόσχισης των Σερβοβόσνιων.
Η Μόσχα προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ότι “η προσέγγιση της χώρας και μια πιθανή ένταξη της στο ΝΑΤΟ, θα σήμαινε αυτόματα την επιλογή μιας πλευράς στην τρέχουσα αντιπαράθεση με τη Δύση.
Η Μόσχα θα θεωρούσε την πράξη αυτή ως εχθρότητα προς την πλευρά της, επιφέροντας αναγκαστικά συνέπειες”, ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στο Σεράγεβο.
"Στην περίπτωση πρακτικής προσέγγισης της Βοσνίας και του ΝΑΤΟ, η χώρα μας θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτήν την εχθρική πράξη", κατέληξε η ρωσική πρεσβεία στην ιστοσελίδα της στα Βοσνιακά και Ρωσικά.
Η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στο Σεράγεβο στις συζητήσεις για ένταξη της χώρας στη συμμαχία, ήρθε μετά από πολλές δημοσιεύσεις που επαινούσαν τα πλεονεκτήματα της Βοσνίας από μια τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η Βοσνία θα πρέπει να επανεξετάσει μια τέτοια κίνηση, επειδή η ανατολική επέκταση του ΝΑΤΟ δεν ωφέλησε κανέναν.
«Σε αντίθεση με τους δυτικούς μας εταίρους, δεν επιβάλλουμε επιλογή προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής, αλλά ταυτόχρονα καλούμε τους φίλους μας στη Βοσνία να σκεφτούν προσεκτικά και να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των πολιτών, που απέχουν πολύ από τη συναίνεση σε αυτό το θέμα (Σερβοβόσνιοι)», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία.
Ρωσικοί και αμερικανικοί κύκλοι φέρονται να έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους στην περιοχή των Βαλκανίων με στόχο να επαναβεβαιώσουν την επιρροής τους, ειδικά σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία (σερβικό κομμάτι) αλλά και αλλού, ενόψει της πολιτικής, οικονομικής και πιθανόν αμυντικής “σύγκρουσης” τους.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου, δημοσίευσαν ένα φυλλάδιο που παρουσίαζε έναν χάρτη της Σερβίας, ο οποίος έδειχνε το πως διαμελίστηκε η χώρα αυτή μετά τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
Το ίδιο φυλλάδιο αναφέρει ότι «η Αμερική προετοιμάζει μια σημαντική επιστροφή στα Βαλκάνια και το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί είναι το σημείο εκκίνησης. Οι Αμερικανοί είναι ανάμεσα σε Σεράγεβο ή Πρίστινα "ως σημείο εκκίνησης, διότι εξαρτάται από το παγκόσμιο σχέδιο τους".
Σύμφωνα με τον Μπράνκιτσα Ρίστιτς, ειδικό στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ: "Το 2021 δεν θα είναι έτος επίλυσης προβλημάτων ούτε για την Βοσνία ούτε για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή και τα δύο ζητήματα εξαρτώνται από τον σερβικό παράγοντα”.
Ο Ζόραν Μίλιβογιεβιτς, πρώην Σέρβος διπλωμάτης, τονίζει ότι η Αμερική δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στα Βαλκάνια όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή τα βλέπει ως μέρος ενός ενιαίου “πακέτου προβλημάτων” με στρατηγικό στόχο να τα συμπεριλάβει στην δική της κοσμοθεωρία.
"Η Δύση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Σε μια προσπάθεια διατήρησης της παγκόσμιας θέσης της, θα εξάγει μερικά από τα εσωτερικά της προβλήματα", τόνισε ο ίδιος.
Η ουσία είναι όμως ότι η διένεξη στην Α.Ουκρανία επεκτείνεται και στα Βαλκάνια ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς, ενώ στη γωνία πάντα παραμονεύουν και οι Τούρκοι.