Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τον Πούτιν να αντιμετωπίζει ένα συμπαγές ΝΑΤΟ, το οποίο με τις ΗΠΑ σε πρωταγωνστικό ρόλο βοηθάει συνεχώς με στρατιωτικο υλικό μέσα και τεχνογνωσία το Κίεβο .
Πούτιν-Ερντογάν επιχειρούν να ανοίξουν νέα μέτωπα με τη Δύση
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατόπιν αυτού επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα στη Δύση σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως το Κοσυφοπέδιο, η Συρία και εσχάτως η Αφρική.
Και στα τρία προαναφερθέντα πεδία αντιπαράθεσης με τη Δύση, υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής-παραστάστης στην Ρωσική προσπάθεις που λέγεται Τουρκία, η οποία ενεργώντας για δικό της όφελος και αύξηση της επιρροής της, δυναμιτίζει καταστάσεις στα Βαλκάνια, μεταξυ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, εξοπλίζοντας με drone TB-2 Bayraktar το πρώτο, αποφασίζει μαζί με Ιράν και Ρωσία το μέλλον της μεταπολεμικής Συρίας, χωρίς πρόβλεψη δημιουργίας ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στα ΒΑ της χώρας και συνεγείρει χώρες του Σαχέλ κατά της Γαλλίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ.
Αυξάνεται η Ρωσική επιρροή στην Αφρική
Σε σχετικό twitter που αφορά την Ρωσική προσπάθεια να θέσει υπό τον έλεγχό της την Αφρική εκδιώχνοντας Γαλλία και ΗΠΑ , εμφαίνεται χάρτης Αφρικανικών χωρών που έχουν συνάψει στρατιωτικες συμφωνίες μαζί με την Μόσχα, επισημάινοντας ότι:
"Η Δύση φαίνεται να υποτιμά τις δυνατότητες της Ρωσίας να κλιμακώσει τις καταστάσεις σε περιοχές όπου η Γαλλία και οι ΗΠΑ μπορεί να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι το προοίμιο μιας παγκόσμιας κλιμάκωσης, αλλά σε περιοχές υπό πρώην δυτικό έλεγχο.
Μετά την Αφρικανική Σύνοδο Κορυφής στη Ρωσία, ένα νέο παιχνίδι εξουσίας εκτυλίσσεται ως εξέγερση ενάντια στους πρώην δουλέμπορους και τους σημερινούς εκμεταλλευτές.
Με την μοίρα της Ουκρανίας αβέβαιη, η Ρωσία κάνει ήδη κινήσεις για να ενισχύσει τη σφαίρα επιρροής της στην αφρικανική ήπειρο.
Όπως αποδεικνύεται από τον χάρτη των αφρικανικών χωρών που έχουν υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Νότια Αφρική, παρά τη συμμετοχή της στους BRICS.
Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η παρουσία και η επιρροή της Ρωσίας μπορεί να επεκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας παραμένουν αδέσμευτοι σε μια τέτοια αμυντική συνεργασία.
Αυτό το εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο απαιτεί μια πιο λεπτή κατανόηση των φιλοδοξιών και των στρατηγικών κινήσεων της Ρωσίας, καθώς αμφισβητεί την παραδοσιακή δυναμική ισχύος σε περιοχές πολύ πέρα από την Ευρώπη.
Η Τουρκική στρατιωτική διείσδυση στην Αφρική
Σε πρόσφατο άρθρο του τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει ότι "ανακοινώθηκαν οι χώρες στις οποίες η Τουρκία παρέχει στρατιωτική βοήθεια", επισημαίνοντας:
"Η Τουρκία διέθεσε στρατιωτικούς πόρους σε 17 χώρες τους πρώτους 6 μήνες του 2023. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε τις χώρες που διατέθηκαν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, η Τουρκία διέθεσε συνολικά 280,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε 17 χώρες σε στρατιωτικούς πόρους.
Στη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με το θέμα, «Στο πλαίσιο των Συμφωνιών Στρατιωτικής Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας και των Πρωτοκόλλων Εφαρμογής Χρηματικής Βοήθειας που έχουν υπογραφεί με φίλες και συμμαχικές χώρες, σε 17 χώρες (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαγκλαντές, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μπουρούντι, Αιθιοπία, Γκάμπια, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Κιργιστάν, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Ουζμπεκιστάν, Σομαλία, Τυνησία, Ουκρανία, Ιορδανία) κατανεμήθηκαν πόροι.
Οι πόροι διατέθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.
Στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Υποστήριξης και Προστασίας της Ειρήνης (BDKH), πραγματοποιούνται συνολικά 11 αποστολές από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σομαλία, τη Λιβύη, τον Λίβανο, το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν.
Το 2022, η Τουρκία παρείχε στρατιωτική οικονομική βοήθεια ύψους 355,6 εκατομμυρίων λιρών. Αναμένεται ότι το ποσό της στρατιωτικής οικονομικής βοήθειας που θα παρασχεθεί φέτος θα είναι περίπου 600 εκατομμύρια λίρες. Από την άλλη πλευρά, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν επίσης εκπαιδευτική υποστήριξη στο στρατιωτικό προσωπικό πολλών χωρών. "
Η "μεθοδολογία" της Τουρκικής διείσδυσης
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία έχει διεισδύσει για τα καλά στην Αφρική, ακολουθώντας όμως συγκεκριμένα βήματα.
Αυτά είναι η κατασκευή τζαμιών και έργων κοινής ωφελείας αρχικά προκειμένου να κερδίσει την συμπάθεια του απλού λαού της εκάστοτε αφρικανικής χώρας στόχου, συνεχίζει με την ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τουρκικές επενδύσεις μέσω εταιριών και ολοκληρώνετε με συμφωνίες σε θέματα ενέργειας, εξορύξεων και οπωσδήποτε με συμφωνίες σε θέματα ασφάλειας και αμυντικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν εκαπίδευση του στρατού αλλά και αγορά οπλικών συστημάτων από την Άγκυρα.
Το "καλύτερο " βέβαια είναι στο τέλος, όπου η Άγκυρα στρατολογεί και εκπαιδεύει μισθοφόρους για τους πολέμους της μέσω ιδιωτικών μισθοφορικών εταιρειών της όπως η SADAT από τις χώρες αυτές.
Επισημαίνουμε ότι τα όρια μεταξύ των μισθοφόρων αυτών και των Ισλαμιστών τρομοκρατών είναι πολύ δυσδιάκριτα
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Ισλαμική τρομοκρατία ανθεί στις χώρες του Σαχέλ, όπου για την καταπολέμησή της ενεργούν δυνάμεις από Γαλλία-ΗΠΑ και άλλες χώρες .
Τέλος μέσω της διεύρυνσης των συμμαχιών της Τουρκίας στην Αφρική, ευελπιστεί ο Ερντογάν να προωθήσει την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που υπάρχει για εκτοπισμό Γαλλίας και ΗΠΑ από την Αφρική από Ρωσία και Τουρκία που η κάθε μια για τους δικούς της λόγους και συμφέροντα έχουν απλώσει τα "πλοκάμια τους".
Τον κίνδυνο αυτόν τον αναδείξαμε σε άρθρο μας με τίτλο "Άξονας του κακού"! Σύμπραξη Τουρκίας, Wagner και πραξικοπηματιών στο Μάλι- Στόχος ο πλήρης εκτοπισμός Γαλλίας-Δύσης", ενώ στον αντιδυτικό χορό μπήκε και ο Νίγηρας, ακυρώνοντας συνολικά τις συμφωνίες του με την Γαλλία.
ΗΠΑ-Γαλλία θα πρέπει να αντιληφθούν όσο είναι καιρός ότι η Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο από μια χώρα επιζήμια για τα συμφέροντά τους παντού, ενεργώντας ως "Δούρειος ίππος" και όχι ως σύμμαχος, αποδεικνύοντάς το μέχρι τώρα σε Συρία-Λιβύη-ΝΑ Μεσόγειο-Αιγαίο και εσχάτως στο Μάλι και στον Νίγηρα