Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Χαράτσι του Ερντογάν στην λιβυκή κυβέρνηση-Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης κατέθεσε 8 δις δολάρια στην Τουρκία δανεικά και αγύριστα

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης στην Τρίπολη κατέθεσε 8 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας  χωρίς να αναφερθούν τόκοι.

Αυτό δημοσιεύθηκε σε λιβυκή κρατική ιστοσελίδα εγείρωντας μεγάλα ερωτηματικά, για σχέδιο υφαρπαγής του πλούτου της χώρας αυτής από τους Τούρκους.

Η κατάθεση αυτού του μεγάλου ποσού δεν έχει αιτιολογία, κάποια αγορά για παράδειγμα στρατιωτικού υλικού από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, ενώ δείχνει με τον πλέον καταφανή τρόπο, την εξάρτηση των Λίβυης της δυτικής πλευράς από τον Σουλτάνο Ερντογάν, που τους παίρνει κεφαλικό φόρο όπως οι Οθωμανοί πριν πολλά χρόνια.    

Για το θέμα αυτό ο Λίβυος Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, κάλεσε επειγώντως τους Πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας στο  στρατηγείο του στην Βεγγάζη.

Εκεί πιθανότατα τους εξήγησε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα ενώ τους κατέστησε υπέυθυνους για τις κινήσεις της παράνομης ( έχει λήξει η θητεία της), της κυβέρνησης των Τουρκογενών Λίβυων του Ντειμπά.

Το λιβυκό  μπαξίσι των 8 δις δολαρίων στην Τουρκία έιχε υλοποιηθεί μία ακόμη φορά το 2020

Με ένα σχέδιο προθεσμιακών καταθέσεων με περίοδο περίπου 4 ετών, χωρίς καμία επιστροφή, που ονομάστηκε «μηδενικές καταθέσεις», η Λιβύη είχε ξανακαταθέσει 8 δισ. δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας το 2020, χωρίς βέβαια επιστροφή.

Αυτές οι καταθέσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του τότε ηγέτη Αλ-Σαράτζ και του Ερντογάν, θα παρέμενε στις τουρκικές τράπεζες για 4 χρόνια, χωρίς τόκο ή κόστος, αλλά αντί αυτού οι Τούρκοι πήραν ακόμη 8 δις δολάρια από την Λιβύη ως δανεικά και αγύριστα.

Σύμφωνα με το Libya Review «υπήρχε οδηγία απο το 2020 για να κατευθυνθούν όλες οι λιβυκές οικονομικές πιστώσεις σε τουρκικές τράπεζες και να μεταφερθούν λιβυκά κεφάλαια και καταθέσεις που υπήρχαν σε ευρωπαϊκές τράπεζες σε τουρκικές τράπεζες».

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν ήθελε την Λιβύη όμηρο των τουρκικών Τραπεζών για μερικά drone και όπλα που τους έδωσε, καθώς και για την βοήθεια ενάντια στον Χαφτάρ το 2020.   

Αυτές οι ενέργειες είχαν προκαλέσει την έντονη κριτική στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με επικεφαλής τον Aguila Saleh στο Τομπρούκ, η οποία δεν αποδέχεται τον Ντειμπά.

Ο βουλευτής Mesbah Douma είχε καταγγείλει στην αιγυπτιακή εφημερίδα Youm 7 ότι είναι απαραίτητο «να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης» γιατί διαφορετικά «οι κυβερνήσεις της μαφίας θα συνεχίσουν να κλέβουν τον πλούτο του λιβυκού λαού».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στις συνεχιζόμενες αναταραχές στη λιβυκή αγορά πετρελαίου και από αυτή την άποψη έδειξε την υποστήριξή του «στη διαδικασία κλεισίματος των κοιτασμάτων πετρελαίου αντί της λεηλασίας των εσόδων τους προς όφελος των χωρών που χορηγούν τον πόλεμο στη Λιβύη», με σαφή νύξη στην Τουρκία.

Ο Ντούμα διαβεβαίωσε ότι «η Μαφία του Βορρά», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση Ντειμπά, είχε εξαντλήσει τους πόρους των νότιων περιοχών, που ελέγχονται από την αντίπαλη φατρία, τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (LNA) που διοικείται από τον Στρατάρχη Χ. Χάφταρ.

Σε όλα αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε και την πρόθεση των Τούρκων να κάνουν γεωτρύσεις σε περιοχές της λιβυκής ΑΟΖ χωρίς την συγκατάθεση του Χαφτάρ.

Ο Ερντογάν με την ανοχή των ΗΠΑ ετοιμάζεται ακόμα κια για στρατιωτική επέμβαση έχοντας ως στόχο τα λιβυκά κοιτάσματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...