Εκατοντάδες νεκροί και μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι λόγω της εμπόλεμης ζώνης στο Χαρτούμ. Συνεχίζονται οι μάχες, οι αεροπορικές επιδρομές και οι λεηλασίες.
Οι εμπόλεμες στρατιωτικές φατρίες του Σουδάν συγκρούονταν σήμερα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Χαρτούμ, καθώς η αυξημένη βία και η παρανομία που εξαπλώνεται έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα των κατοίκων που πασχίζουν να βρουν τρόφιμα και φάρμακα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF), που τώρα βρίσκονται στην όγδοη εβδομάδα τους, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και έχουν οδηγήσει 400.000 ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα και άλλους 1,2 εκατ. να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.
Η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ μεσολάβησαν στις συνομιλίες που οδήγησαν σε ανακωχές, που όμως δεν τηρήθηκαν, με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο οι συνομιλίες κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι αποστολές παραμένουν στην Τζέντα δεν έχουν ανακοινωθεί απευθείας συνομιλίες.
Οι εχθροπραξίες προκαλούν σοβαρές καταστροφές στην πρωτεύουσα όπου οι εναπομείναντες κάτοικοι είναι στο έλεος των μαχών, των αεροπορικών επιθέσεων και των λεηλασιών.
Τα χερσαία και τα αεροπορικά χτυπήματα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους κατοίκους στο νότιο και το ανατολικό Χαρτούμ καθώς και στο βόρειο Μπάχρι να ακούν πυρά και συγκρούσεις σήμερα το πρωί.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αντίπαλες δυνάμεις συγκρούστηκαν στους δρόμους της πόλης Ομντούρμαν, γύρω από τη βάση του Σώματος Μηχανικών του στρατού. Ο στρατός, που τείνει να προτιμά τα αεροπορικά χτυπήματα από τις χερσαίες συγκρούσεις, κατάφερε επίσης να διατηρήσει τις θέσεις του γύρω από τη βάση, αλλά δεν μπόρεσε να απωθήσει τις RSF, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης πόλης.
«Η γειτονιά μας έγινε εμπόλεμη ζώνη. Γύρω μας γίνονται σφοδρές συγκρούσεις και χτυπήματα διότι το σπίτι μας είναι δίπλα στο Σώμα Μηχανικών», δήλωσε η 45χρονη Τζαουαίρ Μοχάμεντ. «Τρέμουμε μήπως πεθάνουμε, αλλά τρέμουμε και να αφήσουμε το σπίτι μας και να μας το κλέψουν», πρόσθεσε.
Οι πλιατσικολόγοι, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στις RSF σύμφωνα με κατοίκους του Χαρτούμ και τοπικές επιτροπές, έχουν λεηλατήσει γειτονιές σε όλη την πρωτεύουσα, κλέβοντας αυτοκίνητα, παραβιάζοντας χρηματοκιβώτια και καταλαμβάνοντας σπίτια.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να παράσχουν βοήθεια στους κατοίκους του Χαρτούμ, που είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε ρεύμα και νερό καθώς και με μείωση προμηθειών σε καταστήματα και φαρμακεία. Επιτροπές αντίστασης που έχουν συσταθεί σε γειτονιές έχουν οργανώσει την παροχή τέτοιου είδους βοήθειας αλλά δυσκολεύονται καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις. «Δεν μπορούσαμε να διανείμουμε φάρμακα λόγω των βομβαρδισμών», δήλωσε ακτιβιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.