Τα πάνω κάτω έρχονται για την Άγκυρα λόγω των τεράστιων αμερικανικών συμφερόντων.
Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες να διασφαλιστεί η αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών, καθώς και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.
Ο Νόρλαντ ανέφερε σε tweet, μετά από συνάντηση σήμερα Τετάρτη με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου του Λιβυκού Στρατού, στρατηγό Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ το εξής; «Προειδοποίησα την κυβέρνηση της Λιβύης να μην προχωρήσουν σε σχέδια σύγκρουσης. Συζητήσαμε προσπάθειες για την δημιουργία μιας κοινής στρατιωτικής δυνάμεως ως πρώτο βήμα προς την επανένωση των λιβυκών στρατιωτικών δυνάμεων».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ζήτησε αποχώρηση εκτός όλων των άλλων και των τουρκικών δυνάμεων που εδρεύουν στην χώρα, καθώς και την ένωση των δύο αντίπαλων ενόπλων δυνάμεων, από την μία πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης και από την άλλη των δυνάμεων του Χαφτάρ, για να εδραιωθεί λιβυκός εθνικός στρατός.
Οι δυνάμεις της Ανατολικής Λιβύης έχουν διαμηνύσει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα φτάνει να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις που εδρεύουν σε Αλ Βατίγια και Μισράτα, και εκεί ακριβώς στηρίζεται το αμερικανικό σχέδιο.
Πρόκειται για την μόνη λύση για εδραιωθεί μια υποτυπώδη ειρήνη στην Λιβύη, και να προχωρήσουν τα ενεργειακά σχέδια της δύσης για τα τεράστια κοιτάσματα της χώρας.
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να προχωρήσει σε εξορύξεις στα τεράστια λιβυκά κοιτάσματα, ενώ η ExxonMobil την ίδια στιγμή ενεργοποιείται νοτίως της Κρήτης.
Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush πλέι στο Ιόνιο.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">After leaving Split the aircraft carrier USS Bush is sailing towards the southern Adriatic / Ionian Sea<br>(the track is 12 hours old)<a href="https://twitter.com/hashtag/NATO?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#NATO</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/Russia?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Russia</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/UkraineRussiaWar?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#UkraineRussiaWar</a> <a href="https://t.co/qFyzF17iCo">pic.twitter.com/qFyzF17iCo</a></p>— Itamilradar (@ItaMilRadar) <a href="https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1589922804777959424?ref_src=twsrc%5Etfw">November 8, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα Οκτάι σε Λίβυο πρωθυπουργό
Ο Πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης, Abdel Hamid Dabaiba, συζήτησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Fuad Oktay, κατά τη διάρκεια συνομιλίας μεταξύ τους, σήμερα το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια σειρά από θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αναφέρουν λιβυκά ΜΜΕ.
Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης Ντμπέιμπα ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική κλήση αφορούσε τις δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησής του και της Τουρκίας, μετά από την πρόσφατη υπογραφή των γνωστών συμφωνιών.
Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι το τηλεφώνημα του Τούρκου αξιωματούχου στον Λίβυο πρωθυπουργό, αφορούσε την επόμενη κίνηση της Άγκυρας στην περιοχή, η οποία αφορά μετακίνηση πλωτού γεωτρύπανου για εξόρυξη σε άγνωστη προς το παρόν περιοχή.
Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πιθανότατα να κεφαλαιοποιήσει την “κατοχή” της δυτικής Λιβύης, και με εφαλτήριο την Μισράτα να απειλήσει ελληνική ΑΟΖ, μόνο που η Ουάσιγκτον δεν θα το επιτρέψει κυρίως για τα δικά της συμφέροντα σε καμία περίπτωση.
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ για την Λιβύη που έδειχνε τον δρόμο για την συνέχεια που είναι μακρά και επίπονη
Η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, επί της ουσίας τινάζει στον αέρα το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο Σάρατζ-Ερντογάν περί οριοθέτησης των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.
Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν λάμβανε υπόψιν τις προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας , όπου τα ελληνικά νησιά, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη, έχουν ΑΟΖ, αποτέλεσε τη βάση για το πρόσφατο σύμφωνο Ντμπέϊμπα-Τουρκίας το οποίο μνημονεύσαμε παραπάνω .
Η ενεργειακή διασύνδεση Λιβύης-Ελλάδας, την οποία προωθούν οι ΗΠΑ, είναι καθόλα νόμιμη, αφού οι ΑΟΖ των δύο χωρών συνορεύουν μεταξύ τους, ενώ έχει ενεργειακό όφελος εκτός από τις δύο χώρες και για την ΕΕ, και εκεί ακριβώς είναι η όλη ουσία για την χώρα μας.